Waarom je geen overmatige hoeveelheden avocado mag eten

Het eten van overmatige hoeveelheden avocado kan je gezondheid in gevaar brengen. De aanbevolen portie is slechts 1/5 van een avocado, wat met ongeveer 2 eetlepels overeenkomt.
Waarom je geen overmatige hoeveelheden avocado mag eten
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 september, 2022

Ben je een fan van avocado? Deze vrucht is erg voedzaam, omdat het gezonde vetten en vitamines bevat. Het eten van overmatige hoeveelheden avocado kan echter gevolgen voor je gezondheid hebben.

Wil je weten welke negatieve effecten het overmatig eten van deze vrucht nog meer kan hebben? Blijf dan verder lezen en we zullen je alles vertellen wat je moet weten.

Wat is avocado?

Avocado is een vrucht die van een boom met dezelfde naam afkomstig is en de wetenschappelijke naam is (Persea Americana). Aangezien hij zowel gezonde vetten als mineralen zoals kalium en vitamines zoals foliumzuur bevat, is het een zeer gezonde vrucht. Je moet echter niet te veel avocado consumeren.

Wat bevatten van avocado’s precies?

Geen grote hoeveelheden avocado eten

Avocado’s zijn rijk aan gezonde vetten en vitamines zoals foliumzuur. Avocado’s zijn vanuit voedingsoogpunt zeer compleet, omdat ze onder andere de volgende voedingsstoffen bevatten:

 • Vetten: ze zijn erg rijk aan gezonde vetten, waarvan 70% onverzadigd is. Met andere woorden, het consumeren van avocado verlaagt het slechte LDL-cholesterol (low-density lipoprotein).
 • Mineralen: Avocado’s bevatten 60% meer kalium dan bananen, waardoor ze een overvloedige bron van dit mineraal zijn. Ze bevatten bovendien magnesium en ze zijn natriumarm.
 • Vitaminen. Deze vrucht bevat vitamine A, C, E, groep B-vitamines en foliumzuur.
 • Plantaardige vezels.
 • Koolhydraten.

De eigenschappen en voordelen van het eten van avocado

Arts houdt een hart van plastic vast

Gezien hun voordelen zijn avocado’s heel erg geschikt om hart- en vaatziekten te voorkomen. Avocado’s hebben voor onze gezondheid tal van eigenschappen en voordelen. Het meest opvallende is echter zonder twijfel het feit dat ze goed voor het hart zijn.

Dat komt omdat ze rijk aan oliezuur zijn. Dit enkelvoudig onverzadigde vet helpt het slechte LDL-cholesterol te verlagen (Spaanse link) en het goede HDL-cholesterol te verhogen.

Aangezien avocado’s een belangrijke kuur van kalium zijn en weinig natrium bevatten, helpen ze bovendien om de arteriële druk te reguleren. Ze helpen daarom zowel cerebrovasculaire accidenten als hartaandoeningen te voorkomen.

En dat is nog niet alles. Ze bevatten ook een aanzienlijke hoeveelheid foliumzuur, wat ook aan het verminderen van het risico op cerebrovasculaire accidenten en het hartrisico bijdraagt. Avocado’s zijn dankzij hun foliumzuurgehalte ook goed om tijdens de zwangerschap te eten.

Avocado’s zijn ideaal voor diëten om af te vallen en voor sportvoeding. Dat komt doordat ze erg vullend zijn en lang meegaan. Tegelijkertijd leveren ze energie en reguleren ze de bloedsuikerspiegel.

Waarom je geen overmatige hoeveelheden avocado mag eten

Weegschaal met het woord help

Het eten van overmatige hoeveelheden avocado kan tot problemen zoals gewichtstoename leiden bij degenen die vatbaar voor dit probleem zijn. Voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat avocado’s rijk aan gezonde omega-3-vetzuren zijn. Ze voorzien ons lichaam bovendien van een goede hoeveelheid vitamines en mineralen.

Zoals zoveel andere dingen in het leven, kan het eten van overmatige hoeveelheden avocado echter verschillende negatieve effecten op onze gezondheid hebben. Het kan bijvoorbeeld aan gewichtstoename bijdragen en aan een tekort aan voedingsstoffen die avocado’s niet bevatten.

1. Gewichtstoename

Avocado’s zijn rijk aan gezonde plantaardige vetten met een hoog caloriegehalte. Een avocado van gemiddelde grootte kan minstens 25 gram vet en bijna 300 calorieën bevatten. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust en eten daardoor veel te veel avocado.

Het is daarom belangrijk om avocado’s met mate te eten zonder te overdrijven. Dit is vooral belangrijk voor degenen die proberen in vorm te blijven en af te vallen. Het vet dat we in avocado’s vinden, is gezond voor ons lichaam, maar bevat ook veel calorieën. We zouden het dus alleen in kleine hoeveelheden moeten consumeren.

2. Een gebrek aan voedingsstoffen

Avocado’s bevatten een goede hoeveelheid voedingsstoffen voor het lichaam. We hebben echter ook andere soorten voedingsmiddelen nodig om tot een uitgebalanceerd dieet te komen. Avocado’s moeten deel van een gevarieerd dieet uitmaken dat ook vlees en/of vis (of goede vervangers) en groenten bevat.

Een aantal mensen denkt dat het eten van veel avocado’s hen zal helpen om af te vallen en de voedingsstoffen binnen te krijgen die ze voor maximale prestaties nodig hebben. Dit is echter een grote vergissing. Het is belangrijk om te onthouden dat avocado’s geen eiwitten bevatten en dat ze bepaalde mineralen missen die voor ons lichaam essentieel zijn.

Misschien ook interessant om te lezen:
9 redenen om de avocadopit te eten

3. Leverschade

Velen zijn zich er niet van bewust dat het consumeren van avocado’s schadelijk voor mensen met een leverprobleem kan zijn. Deze vrucht bevat bepaalde stoffen, zoals anethol en estragol, die leveraandoeningen bij mensen met aanleg kunnen veroorzaken.

In dit geval is het nog belangrijker om overmatige hoeveelheden avocado te vermijden. Deze mensen moeten eerder de consumptie verminderen en met een specialist praten over de mogelijkheid om dit voedingsmiddel in hun dieet op te nemen.

4. Een risico op mogelijke allergieën

Hoewel het niet gebruikelijk is, kunnen bepaalde mensen een allergie voor avocado’s ontwikkelen. In dit geval moeten ze avocado’s helemaal vermijden om ongewenste reacties te voorkomen.

Samenvatting

Zoals je hebt ontdekt, kan het eten van overmatige hoeveelheden avocado riskant voor je gezondheid zijn. De aanbevolen portie is slechts 1/5 van een avocado, wat met ongeveer 2 eetlepels overeenkomt.

Het handhaven van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet is daarom de sleutel tot gezond blijven. Als je vragen hebt, dan kan een gesprek met een voedingsspecialist je helpen om de juiste beslissingen te nemen over wat je eet. Wellicht ook interessant voor jou

5 smoothies met avocado die je de hele dag energie geven
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
5 smoothies met avocado die je de hele dag energie geven

Maak smoothies door avocado te combineren met verschillende ingrediënten. Deze smoothies met avocado geven je energie voor de hele dag. • Abrams EM, Becker AB, Gerstner TV. Anaphylaxis related to avocado ingestion: a case and review. Allergy Asthma Clin Immunol. 2011 Jun 10;7(1):12.
 • Blanco C, Carrillo T, Castillo R, Quiralte J, Cuevas M. Avocado hypersensitivity. Allergy. 1994 Jul;49(6):454-9.
 • Filippini T., Violi F., D’Amico R., Vinceti M., The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: a systematic review and meta analysis. Int J Cardiol, 2017. 230: 127-135.
 • Ford NA, Liu AG. The Forgotten Fruit: A Case for Consuming Avocado Within the Traditional Mediterranean Diet. Front Nutr. 2020 May 29;7:78.
 • Pacheco LS, Li Y, Rimm EB, Manson JE, Sun Q, Rexrode K, Hu FB, Guasch-Ferré M. Avocado Consumption and Risk of Cardiovascular Disease in US Adults. J Am Heart Assoc. 2022 Apr 5;11(7):e024014.
 • Pacheco LS, Bradley RD, Anderson CAM, Allison MA. Changes in Biomarkers of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) upon Access to Avocados in Hispanic/Latino Adults: Secondary Data Analysis of a Cluster Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2022 Jun 30;14(13):2744.
 • Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementation. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
 • Ortega FB., Lavie CJ., Blair SN., Obesity and cardiovascular disease. Circ Res, 2016. 118 (11): 1752-70.