Waar wordt terbutaline voor gebruikt?

Terbutaline is voor de behandeling van astma een veel gebruikt medicijn. Zoals alle geneesmiddelen op de markt, kan het een reeks bijwerkingen veroorzaken waar je rekening mee moet houden als je het gebruikt, aangezien verkeerd gebruik ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben.
Waar wordt terbutaline voor gebruikt?

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Terbutaline is een luchtwegverwijder die tot de groep van bèta-2-adrenerge agonisten behoort. Om deze reden wordt terbutaline voornamelijk gebruikt bij de kortdurende behandeling van astma.

Medische professionals gebruiken het echter ook om andere ziekten te bestrijden, zoals ziekten die zich met longobstructies manifesteren, zoals emfyseem en chronische bronchitis.

De FDA heeft toestemming gegeven voor het gebruik van terbutaline bij kinderen van alle leeftijden, omdat het in vloeibare vorm voor aërosoltoediening bestaat. Vreemd genoeg is het echter een medicijn dat bij een dopingtest een positieve test kan geven.

Het kan ook hartritmestoornissen veroorzaken, zoals atriumfibrilleren, supraventriculaire tachycardie en extrasystolen. We zullen echter in het hele artikel dieper op de bijwerkingen ingaan die kunnen optreden wanneer je terbutaline gebruikt.

Hoe astma wordt veroorzaakt

Vrouw gebruikt een inhalator

Het is belangrijk om te weten dat astma de belangrijkste aandoening is waarvoor artsen terbutaline voorschrijven. Op deze manier kun je het werkingsmechanisme en de kenmerken van het medicijn beter begrijpen.

Astma is een aandoening van de bovenste luchtwegen. Het zorgt ervoor dat de bronchiën zich vernauwen en ontstoken raken. Hierdoor heeft de patiënt moeite met ademhalen. Het kan een piepende ademhaling, hoesten of een ernstig zuurstofgebrek veroorzaken.

De oorzaken van deze ziekte zijn echter niet duidelijk geïdentificeerd. Deskundigen zijn het erover eens dat waarschijnlijk zowel omgevings- als genetische factoren bij de ontwikkeling van deze ziekte een rol spelen.

Blootstelling aan verschillende factoren kan astma verergeren. Deze triggers verschillen echter van persoon tot persoon, evenals de ernst van de symptomen. Onder de meest voorkomende irriterende stoffen en triggers kunnen we onder andere de volgende noemen:

Hoe werkt terbutaline?

Zoals we hierboven vermeldden, is terbutaline een bèta-2-adrenerge agonist en heeft het onbeduidende effecten op α-receptoren. De activering van bèta-2-receptoren veroorzaakt onder andere bronchodilatatie.

Aangezien de longen veel van deze receptoren bevatten, produceert terbutaline krachtige bronchodilatatie, en daarom werkt het voor astma-aanvallen. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit medicijn bij de patiënt die het gebruikt een tolerantie kan veroorzaken.

Deskundigen hebben in klinische onderzoeken aangetoond (Engelse link) dat langdurig gebruik van bèta-2-agonisten gedurende 12 maanden of langer de achteruitgang van de luchtwegen bij astmapatiënten kan versnellen.

Het is bovendien ook belangrijk op te merken dat terbutaline ook effecten op het hart heeft, omdat dit orgaan ook veel bèta-2-receptoren bevat. Dit medicijn is daarom net als alle andere bèta-2-agonisten, cardio-stimulerend.

Terbutaline is echter een medicijn dat artsen specifiek voorschrijven om te proberen om terugkerende bronchiale astma-aanvallen en acuut bronchospasme te behandelen.

Bijwerkingen van terbutaline

Verschillende medicatie voor de behandeling van astma

Zoals alle geneesmiddelen op de markt, kan terbutaline een reeks bijwerkingen veroorzaken (Spaanse link) waarmee je rekening moet houden als je het gebruikt. Verkeerd gebruik kan tot ernstige gevolgen voor de gezondheid leiden.

Je moet daarom altijd de instructies van je arts en apotheker volgen en hen altijd vanaf het begin van de behandeling met het geneesmiddel van eventuele ongemakken op de hoogte stellen.

Wat betreft de bijwerkingen die bèta-2-agonisten, zoals terbutaline, gewoonlijk veroorzaken, kunnen we vermelden dat de meest voorkomende onder andere de volgende zijn:

Er kan bij iemand bovendien ook een bronchospasme optreden. Vreemd genoeg moet de patiënt in dat geval onmiddellijk een ander bronchusverwijdend medicijn toedienen.

Conclusie

Terbutaline is voor de behandeling van astma een veel gebruikt medicijn. Dit is een bronchusverwijdend medicijn dat zijn doeltreffendheid dankt aan zijn vermogen om bèta-2-receptoren in de longen te stimuleren.

Aangezien deze receptoren echter ook in andere organen worden aangetroffen, kan terbutaline andere ongewenste effecten veroorzaken waar de patiënt rekening mee moet houden wanneer hij met de behandeling met dit medicijn begint.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • de Productos, F., & Shellshear ID, W. T. (1996). Asma en el adulto. Respir Med.
  • Piva, J. P., Amantea, S., Rosso, A., Zambonato, S., Maia, T. R., & Giugno, K. (1998). Terbutalina endovenosa em criancas. Jornal de Pediatria.
  • American Thoracic Society. (2005). Medicamentos utilizados para tratar la EPOC. Am J Respir Crit Care Med.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.