Voortijdige orgasmes komen ook voor bij vrouwen, blijkt uit onderzoek

Een orgasme wordt als "voortijdig" beschouwd wanneer het eerder optreedt dan verwacht, niet onder controle kan worden gehouden en ongemak veroorzaakt. Hoewel het niet zo bekend is, komt het ook bij vrouwen voor.
Voortijdige orgasmes komen ook voor bij vrouwen, blijkt uit onderzoek
Mariel Mendoza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mariel Mendoza.

Laatste update: 14 maart, 2023

Voortijdige orgasmes komen ook bij vrouwen voor, hoewel het niet zo vaak voorkomt. Er is ook niet al te veel onderzoek naar gedaan. Dit in tegenstelling tot voortijdige ejaculatie bij mannen, dat veel voorkomt en veel bestudeerd is.

Het orgasme is het meest intense deel van seksuele opwinding. Het is het moment waarop de seksuele spanning op zijn hoogtepunt is en het orgasme de druk van het lichaam en de genitaliën loslaat. Het is daar, met dat loslaten, dat een intense sensatie van genot ontstaat die door het hele lichaam gaat.

Wanneer een voortijdig orgasme optreedt, zowel bij vrouwen als bij mannen, levert dat frustratie en ongemak op en eindigt de seksuele ontmoeting meestal eerder dan verwacht omdat het orgasme eerder wordt bereikt dan gewenst.

Voortijdige ejaculatie is de meest voorkomende seksuele disfunctie bij mannen en naar schatting heeft wel 30% van de mannelijke bevolking er last van. Het is echter nog niet mogelijk geweest om de prevalentie van voortijdige orgasmes bij vrouwen nauwkeurig in te schatten.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Vijf verschillende soorten orgasmes en hoe je ze krijgt

Wat gebeurt er bij voortijdige orgasmes?

Er is geen vastgestelde tijdsparameter voor het krijgen van een orgasme of het klaarkomen. Daarom verwijst de term prematuur orgasme naar het vroegtijdig (eerder dan gewenst) ervaren van een orgasme. Dat wil zeggen dat er een gebrek aan controle is over het orgasme dat ontevredenheid, ongemak of complicaties veroorzaakt.

Veel vrouwen verliezen hun verlangen en interesse in de seksuele ontmoeting na het bereiken van een orgasme, en moeten een tijdje wachten om dat weer terug te krijgen. Deze tijd wordt de “refractaire periode” genoemd. Dat is de tijd die verstrijkt tussen het krijgen van een orgasme en het moment waarop hun lichaam weer een orgasme kan beleven.

Tijdens de refractaire periode reageren de genitaliën niet op stimulatie door de verhoogde bloedstroom in het genitale gebied. Bij vrouwen duurt de refractaire periode meestal 5 tot 10 minuten.

Voortijdige orgasmes bij vrouwen zijn echter niet altijd negatief. Sommige vrouwen kunnen meerdere orgasmes ervaren in dezelfde seksuele ontmoeting, terwijl het bij anderen gepaard gaat met leed en verlies van interesse, vaak gepaard gaand met frustratie over het niet kunnen beantwoorden.

Enkele gegevens over voortijdige orgasmes bij vrouwen

In een onderzoek (Engelse link) onder leiding van psychiater en seksuoloog Serafirm Carvalho en gepubliceerd door het tijdschrift Sexologies in 2011, werd onderzocht hoe vaak voortijdige orgasmes voorkomen bij Portugese vrouwen tussen de 18 en 45 jaar.

Met behulp van vragenlijsten bleek dat 42% van de vrouwen geen probleem had met een voortijdig orgasme. 40% had dit af en toe, 14% vaak en 3% altijd.

De prevalentie ervan is echter niet veel verder onderzocht. Het Journal of Adolescent Health (Engelse link) meldde in 2016 dat 3,9% van de vrouwen van 16 tot 21 jaar in het voorgaande jaar minstens één voortijdig orgasme meemaakte.

Lees hier meer informatie over:
Leer meer over de erogene zones bij mannen

Wat zijn de oorzaken van voortijdige orgasmes?

Er zijn verschillende redenen waarom voortijdige orgasmes bij vrouwen voorkomen. Enkele daarvan zijn de volgende:

  • Weinig seksuele ontmoetingen of een lage frequentie van masturbatie. Langdurige seksuele onthouding kan leiden tot angst en een lagere opwindingsdrempel.
  • Te veel opwinding. De vrouw vindt de relatie of partnerbinding “te opwindend”. Dat kan ook het geval zijn bij een bepaalde seksuele praktijk (zoals orale seks).
  • De vorm van stimulatie. Vooral als er sprake is van overprikkeling van de clitoris, die de grootste invloed heeft op het orgasme. De clitoris is een zeer gevoelig gebied door zijn duizenden zenuwuiteinden. Daarom kan een orgasme heel snel optreden als het direct vanaf het begin van de seksuele activiteit wordt gestimuleerd.

Hoe kun je voorkomen dat je te snel klaarkomt?

De belangrijkste suggestie is om seksuele stimulatie langzaam uit te voeren om de spanning te behouden. Het is aan te bevelen om eerst het lichaam te verkennen met strelingen en de clitorale stimulatie tot het einde te laten. Er zijn veel erogene zones bij zowel vrouwen als mannen. De verkenning daarvan kan ervoor zorgen dat iemand het hoogtepunt intenser bereikt.

Vrouwen zijn ook gevoeliger voor erogene zones, variërend van de schouders tot de binnenkant van de dijen en de heupen. Sterker nog, tot de gebieden waar vrouwen de meeste voorkeur voor hebben behoren de schaamlippen, de nek, de borsten en de binnenkant van de dijen.

Aan de andere kant kan men bij toenemende seksuele spanning pauzeren en van positie of bewegingen veranderen om te leren hoe men het orgasme desgewenst kan uitstellen.

Hoewel de gevoeligheid van de clitoris niet van vrouw tot vrouw verschilt, zijn alle vulva’s anders. Bij sommige vrouwen is hij meer blootgesteld of groter, zodat hij meer beschikbaar is en een vrouw het genot sneller kan voelen. Sommige vrouwen kunnen dus opgewonden worden door gewoon over hun vagina door hun slipje heen te wrijven, terwijl anderen direct contact nodig hebben.

Masturbatie kan ook gebruikt worden om meer vertrouwd te raken met persoonlijke opwindingspatronen en de momenten voorafgaand aan een orgasme. Eén techniek bestaat uit masturberen tot het punt van bijna-climax en dan zo lang mogelijk stoppen.

Als geen van deze methoden succes heeft, bevelen psychiaters en seksuologen sekstherapie aan. In sommige gevallen adviseren zij het gebruik van antidepressiva vooral serotonine heropnameremmers. Deze medicijnen kunnen helpen om voortijdige orgasmes te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.