Vulvaire pijn: wat je moet weten

Heb je een brandend gevoel in de zone van je vagina? Heb je daar een ontsteking? Het kan zijn dat je vulvaire pijn te wijten is aan een aandoening die vulvodynie wordt genoemd. Het kan de vrouwelijke geslachtsdelen beïnvloedten. Vandaag willen we je vertellen wat het is en hoe het te behandelen is.
Vulvaire pijn: wat je moet weten

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vulvaire pijn is een brandend, kloppend gevoel dat het gevolg is van een ontsteking in het genitale gebied van een vrouw. Helaas treft het ongeveer 16% van de vrouwelijke bevolking. Vandaag vertellen we je graag meer over deze aandoening, zodat je de symptomen kunt identificeren en snel actie kunt ondernemen als dat nodig is.

Laten we eens kijken hoe vulvodynie je kwaliteit van leven kan beïnvloeden. We geven je ook graag wat nuttig advies over hoe je met vulvaire pijn kunt omgaan.

Wanneer moet je naar de dokter?

Vrouw met vulvaire pijn

De vagina is een van de meest delicate lichaamsdelen van een vrouw en kan gemakkelijk geïrriteerd raken of een schimmelinfectie krijgen. Er kunnen veel redenen zijn voor vulvaire pijn.

  • Te hard afvegen met toiletpapier kan bijvoorbeeld leiden tot irritatie en stekende pijn.
  • Een allergie voor latex (condooms) kan tot vergelijkbare symptomen leiden.

Het is echter mogelijk dat je wilt weten of je een gynaecoloog moet raadplegen omdat je mogelijk vulvodynie hebt. Onthoud dat een vroege diagnose en behandeling altijd belangrijk is.

Symptomen van vulvaire pijn

De reden dat vulvodynie als chronische pijn wordt beschouwd, is omdat het volgens sommige literatuur over deze aandoening ongeveer drie maanden kan duren.

Ga dus onmiddellijk naar je huisarts als je langer dan een paar dagen de volgende symptomen hebt:

  • Brandend gevoel meestal gepaard met een stekend gevoel en kloppende pijn.
  • Een gevoel van jeuk dat je op geen enkele manier kunt verlichten (door bijvoorbeeld het gebied te wassen met een geschikte zeep).
  • Pijn tijdens de geslachtsgemeenschap (dit komt vaak voor bij vrouwen met vulvodynie).

Laten we duidelijk maken dat deze symptomen chronisch kunnen zijn maar ook alleen op bepaalde momenten kunnen optreden. Bijvoorbeeld bij het aanraken van het gebied of tijdens het vrijen.

Als deze symptomen echter niet verdwijnen moet je een arts raadplegen. De arts kan een diagnose stellen en je vervolgens behandelen zodat je het zo snel mogelijk kunt genezen.

De oorzaak van vulvaire pijn

Oorzaken van vulvaire pijn

Vulvodynie kan een bijwerking van voorbehoedsmiddelen zijn, maar ook een waarschuwing voor een onderliggende ziekte. Volgens sommige studies zijn dit enkele veel voorkomende triggers van vulvaire pijn:

  • Herpes: laesies die zweren veroorzaken in het gebied van de vulva.
  • Allergieën: door bijvoorbeeld het gebruik van vochtige doekjes of latex condooms.
  • Hormonen: hormonale veranderingen als gevolg van borstvoeding of het gebruik van anticonceptiva.
  • Endometriose: dit is de aanwezigheid van endometriumweefsel buiten de baarmoeder.

Dit zijn slechts enkele van de oorzaken van vulvodynie die tot vaginisme kunnen leiden. Dat wil zeggen, het kan leiden tot onwillekeurige samentrekkingen van de spieren van de vagina.

Deze samentrekkingen zijn vaak het gevolg van angst voor de pijn die zal optreden tijdens geslachtsgemeenschap. Als dit bij jou het geval is, raadpleeg dan je arts.

Mogelijke behandelingen

Maak je geen zorgen als je naar de dokter gaat vanwege de symptomen die je vertoont en je wordt gediagnosticeerd met vulvodynie. Er zijn namelijk veel bewezen behandelingen voor.

Als er duidelijke tekenen zijn van angst en van te voren bang zijn voor de pijn die gaat komen tijdens de seks, dan moet je de mogelijkheid van therapie overwegen. Het kan namelijk echt een verschil maken!

Wat gebeurt er echter als het probleem lichamelijk is? Gelukkig zijn er dan veel alternatieven zoals pijnstillers en ontstekingsremmende crèmes die je kunt proberen.

Als de oorzaken echter ernstiger en complexer zijn, zoals bijvoorbeeld in het geval van endometriose, dan kan in sommige gevallen chirurgische interventie overwogen worden. Je huisarts zal dit met je bespreken.

Een probleem met een oplossing

Vrouw laat een uitstrijkje doen

Zoals je kunt zien zijn er veel oplossingen als je last hebt van pijn aan de vulva. Houd er rekening mee dat iedereen anders is en dat de oorzaken sterk uiteen kunnen lopen.

Wat je ook doet, probeer het niet te verbergen en zwijg er ook niet over. Je kunt seksueel ongemak mogelijk snel vaarwel zeggen nadat je een arts geraadpleegd hebt en met de behandeling bent begonnen.

Het is daarom erg belangrijk om minstens eenmaal per jaar een controle te ondergaan. Je verdient het namelijk om van je seksleven te kunnen genieten. Maak dus snel een afspraak bij je huisarts nu je weet dat er veel oplossingen zijn voor vulvaire pijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García-Pérez, H., & Harlow, S. D. (2010). Cuando el coito produce dolor: una exploración de la sexualidad femenina en el noroeste de México. salud pública de méxico52(2), 148-155.
  • Gómez-Sánchez, P. I., Chalela, J. G., & Gaitán-Duarte, H. (2016). Vulvodinia: clasificación, etiología, diagnóstico y manejo. Revisión sistemática de la literatura. Revista colombiana de obstetricia y ginecología58(3), 222-231.
  • Vieira-Baptista, Pedro, & Silva, Joana Lima. (2016). Alterações à classificação da dor vulvar persistente: (vulvodinia). Acta Obstétrica e Ginecológica Portuguesa10(1), 12-14. Recuperado em 03 de abril de 2019, de http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1646-58302016000100003&lng=pt&tlng=pt.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.