Genitale herpes behandelen met deze 4 remedies

Het is van cruciaal belang om genitale herpes te behandelen zodra je de symptomen opmerkt, zodat het niet verergert en mogelijk nog ernstigere ziekten veroorzaakt.
Genitale herpes behandelen met deze 4 remedies
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Laatste update: 28 april, 2019

Genitale herpes is een virus dat zich via contact verspreidt. De symptomen kunnen bestaan uit zweren en blaren, die mogelijk jeuk en pijn in het genitale gebied veroorzaken. Helaas is het een zeer besmettelijk virus en je moet genitale herpes snel behandelen, om mogelijk andere gezondheidsproblemen te voorkomen.

In dit artikel zullen we de beste zelfgemaakte remedies delen, om op een natuurlijke manier te helpen om genitale herpes te behandelen. Ingrediënten zoals baking soda, plantaardige oliën, biergist en propolis kunnen allemaal zeer effectief zijn voor de behandeling van dit virus.

Wat is genitale herpes?

Genitale herpes is de aandoening die wordt veroorzaakt door het herpes-simplexvirus (HSV). In de meeste gevallen wordt dit seksueel overgebracht en het beïnvloedt net zo veel mannen als vrouwen. De meest voorkomende symptomen kunnen jeuk, pijn en een branderig gevoel in het genitale gebied, billen, anus en zelfs de dijen zijn.

Als je blaren of zweren op je huid opmerkt, dan moet je zo snel mogelijk naar je huisarts gaan. Als je herpes niet behandelt, dan kan het op de lange termijn mogelijk veel ernstigere problemen veroorzaken, zoals varicella of gezichtsverlamming.

Om de vroege symptomen echter mogelijk aan te pakken of in combinatie met de behandeling voorgeschreven door je huisarts, kan je ook gebruik maken van een aantal zelfgemaakte remedies om te helpen genitale herpes te behandelen.

Zelfgemaakte remedies om te helpen genitale herpes te behandelen

1. Biergist

Biergist in glas

Biergist is een echt gezond voedingsmiddel dat veel mensen gebruiken als dagelijks voedingssupplement. Het is rijk aan voedingsstoffen en bevat veel B-vitaminen. Door al deze voedingsstoffen kan dit superfood helpen om het zenuwstelsel in balans te brengen, dat een sleutelrol speelt bij herpes-uitbraken.

Daarnaast kan biergist ook goed zijn omdat het lysine bevat. Dit aminozuur kan mogelijk de groei van het virus vertragen en zodoende helpen om herhaalde uitbraken te voorkomen. Je kan het ook gebruiken als preventief middel als je eerder last hebt gehad van herpes.

 • De beste manier om biergist te gebruiken is om het elke dag te consumeren. Je kunt het mengen met je voeding of in een drankje (yoghurt, sap, soep, pasta, salade) en het heeft een aangename geroosterde smaak.
 • In vloeibare vorm kan je het ook plaatselijk aanbrengen.

2. Baking soda en niaouli-olie

Kom en lepel met baking soda

Etherische niaouli-olie (Melaleuca viridiflora) onderscheidt zich door zijn kracht om te helpen bij het bestrijden van infecties en het stimuleren van de regeneratie van de huid.

Dit maakt het één van de beste oliën voor het voorkomen en bestrijden van herpes. Je kunt het ook mengen met baking soda en een remedie maken die kan helpen om de jeuk te verzachten en de pH-balans van je huid te behouden.

Ingrediënten

 • 9 g baking soda
 • 5 druppels etherische niaouli-olie
 • 100 ml warm water

Bereiding en toepassing

 • Meng alle ingrediënten samen zodat ze goed oplossen.
 • Breng het middel vervolgens aan op het aangetaste gebied met behulp van watjes.

3. Kokos- en ravintsara-olie

Potje kokosolie

Een andere geweldige combinatie om mogelijk genitale herpes te behandelen, is kokosolie gemengd met etherische ravintsara-olie (cinnamomum camphora).

Vanwege het laurinezuur dat het bevat, kan kokosolie helpen om allerlei ziekteverwekkers te bestrijden. Daarnaast kan ravintsara-olie dit mogelijk nog meer versterken, omdat ravintsara een boom is met mogelijke antivirale eigenschappen.

Ingrediënten

 • 15 g extra vierge kokosolie
 • 10 druppels etherische ravintsara-olie

Bereiding en toepassing

 • Meng beide oliën en breng ze vervolgens aan op het aangetaste gebied met behulp van watjes of een wattenstaafje.

4. Olijfolie en propolis

Kom met olijfolie

Nog een echt eenvoudige remedie om mogelijk genitale herpes te behandelen, is het mengsel van olijfolie en propolis. Olijfolie kan namelijk helpen om de huid diep te voeden en te herstellen, door de essentiële vetzuren die dit bevat. Het is ook een mogelijke krachtige antioxidant.

Daarnaast is propolis een natuurlijk antibioticum dat kan helpen om schimmels, virussen en bacteriën te bestrijden. Het kan ook helpen om de genezing van huidbeschadigingen te versnellen en verbeteren. Braziliaanse groene propolis is één van de meest heilzame soorten die we kennen.

Ingrediënten

 • 16 g extra vierge olijfolie
 • 3 druppels alcoholvrij propolisextract

Bereiding en toepassing

 • Meng de twee ingrediënten en breng ze daarna aan op het aangetaste gebied met behulp van watjes of een wattenstaafje.
 • Herhaal dit vervolgens tot de huid volledig genezen is, om ervoor te zorgen dat deze mogelijk goed geneest van de herpes en om te helpen voorkomen dat dit terugkomt.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Herpes signs and symptoms. (n.d.).
  ashasexualhealth.org/stdsstis/herpes/signs-symptoms/
 • Genital herpes. Brindles Lee. Koren M, et al. (2016). DOI:
  10.1016/j.disamonth.2016.03.013
 • Outsmarting Herpes: Researchers Use the Body’s Natural Defenses to Stop Outbreaks. Yale School of mMedicine (2015)
  https://medicine.yale.edu/news/article.aspx?id=11586

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.