Voedingsadviezen na een hartinfarct

Een gezond voedingspatroon, regelmatige lichaamsbeweging en stoppen met roken kunnen hartproblemen helpen voorkomen. Ontdek in dit artikel de voedingsmiddelen die je in je dieet moet opnemen als je een hartinfarct hebt gehad of wilt voorkomen.
Voedingsadviezen na een hartinfarct
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Experts praten veel over het dieet dat mensen moeten volgen om gezond te blijven. Maar welke voedingsadviezen moet je volgen als je een hartinfarct hebt gehad of een ander hartprobleem wilt voorkomen?

Stress, slechte voeding en gebrek aan rust hebben direct invloed op de gezondheid van het hart. Daarom moet je na een hartinfarct, in de volksmond ook wel een hartaanval genoemd, nieuwe gezondere levensgewoonten verwerven. Daaronder vallen zaken zoals:

  • stoppen met roken
  • sporten
  • je dieet veranderen

Na een hartinfarct moet de patiënt de adviezen van zijn arts opvolgen om goed te herstellen en gezond te blijven. In dit artikel geven we enkele tips over voedingsmiddelen die je in je dieet moet opnemen als je een hartinfarct hebt gehad.

Hartinfarct en gezonde gewoonten

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie stierven in 2012 meer dan 17 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten. Ook stellen ze dat 80% van de hartinfarcten en beroertes te voorkomen is.

Een gezond voedingspatroon, regelmatige lichaamsbeweging en stoppen met giftige gewoonten kunnen je helpen problemen te voorkomen die je leven in gevaar brengen. Je moet bepaalde voedingsmiddelen in je dieet opnemen als je een hartinfarct hebt gehad of wilt voorkomen.

Algemene voedingsadviezen na een hartinfarct

Voedingsadviezen na een hartaanval

Na een hartinfarct is het verstandig om bepaalde voedingsadviezen op te volgen. Zo moeten risicofactoren zoals het cholesterolgehalte, de glucosespiegels en de bloeddruk nauwlettend worden gevolgd.

Patiënten die een hartinfarct hebben gehad moeten een laag cholesterolgehalte nastreven. Daarnaast is het belangrijk om het glucosegehalte in het bloed op peil te houden en de bloeddruk onder controle te houden. Ze kunnen dit bereiken met:

  • medicijnen
  • lichaamsbeweging
  • een gezond dieet

Het gezondste dieet voor deze patiënten is het waarschijnlijk het mediterrane dieet. Dit komt omdat het rijk is aan groenten, fruit, volkoren granen en vis, plus enkele porties gegrild mager vlees.

Als je een hartinfarct hebt gehad, kun je het eten het best bereiden met olie en niet teveel zout. Zout kun je vervangen door aromatische kruiden en specerijen te gebruiken. Er wordt ook aangeraden om minimaal twee keer per week peulvruchten te eten.

Wat te eten als je een hartinfarct hebt gehad?

Fruit en groenten

Volgens de Spanish Heart Foundation verhoogt een dieet rijk aan groenten en fruit de kalium– en magnesiumspiegels, wat het hart beschermen tegen hartritmestoornissen. Ook helpt dit dieet lagere natriumspiegels te bereiken, die verband houden met een verhoogde bloeddruk.

Extra vierge olijfolie

Extra vierge olijfolie

Olijfolie biedt aanzienlijke gezondheidsvoordelen. Het consumeren van vier eetlepels olijfolie per dag vermindert het risico op een hartinfarct of beroerte als je het combineert met een gezond en evenwichtig mediterraan dieet.

Noten

Noten zijn een uitzonderlijke goede bron van gezonde voedingsstoffen en zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten. Vooral walnoten zijn ook rijk aan omega 3-vetzuren, een meervoudig onverzadigd vet. Dit wordt in verband gebracht met de gezondheid van het hart. Ze bevatten ook andere nuttige voedingsstoffen zoals:

  • L-arginine: een aminozuur dat helpt bij de productie van stikstofmonoxide, dat op zijn beurt helpt bij het reguleren van de bloeddruk.
  • Fytosterolen: plantaardige stoffen die helpen het cholesterolgehalte te verlagen door de absorptie van cholesterol in de darmen te blokkeren.

Thee

Alle soorten thee bevatten catechine, een element dat helpt bij het handhaven van een gezonde bloeddruk door de synthese van cholesterol te remmen en bloedstolsels te voorkomen. Ze bevatten ook quercetine, dat het functioneren van de bloedvaten verbetert.

Vette vis

Vette vis

Een van de voedingsadviezen die wordt gegeven na een hartinfarct is dat je verzadigde vetten zoveel mogelijk uit je dieet moet verwijderen. Je hebt echter wel onverzadigde vetten nodig. Deze vetten kun je vinden in vette vissoorten zoals:

  • zalm
  • makreel
  • haring
  • sardines

Volkoren granen en peulvruchten

Zemelen, de schil die granen beschermt, helpen de opname van suikers te vertragen en verlagen het cholesterolgehalte in het bloed volgens de Spanish Heart Foundation. Daarnaast zijn peulvruchten een uitzonderlijk goede bron van plantaardige eiwitten, vezels en mineralen.

Voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten na een hartinfarct

Voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten na een hartaanval

Je moet voedsel dat veel cholesterol of transvetten bevat zoveel mogelijk uit je voedingspatroon verwijderen als je een hartinfarct hebt gehad. Na een hartinfarct moet je een dieet volgen dat goed is voor je lichaam.

  • Je moet ultrabewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk vermijden omdat ze veel verzadigde vetten, transvetten en cholesterol bevatten en juist weinig gezonde voedingsstoffen.
  • Je moet ook worsten en vet vlees vermijden, omdat deze schadelijke vetten en veel natrium bevatten.
  • Ook worden gefrituurde producten afgeraden. Deze zijn rijk aan calorieën en vaak ook aan transvetten.
  • Het gebruik van kant-en-klaar-maaltijden, met name uit blik, wordt afgeraden.

Onthoud ten slotte dat het heel belangrijk is om voldoende lichaamsbeweging in je routine op te nemen. Raadpleeg je arts over de beste trainingsopties voor jouw situatie. Na een hartinfarct is lichamelijke activiteit een geweldige bondgenoot om de gezondheid van je hart te verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.
  • Li D., Wang R., Huang J., Cai Q., et al., Effects and mechanisms of tea regulation blood pressure: evidences and promises. Nutrients, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.