Alles wat je moet weten over de voordelen van poleithee

4 november 2018
De polei is een medicinale plant met buitengewone eigenschappen die zeer gunstig kunnen zijn voor je lichaam. Je kunt de plant op je huid gebruiken, om af te slanken, te ontspannen en om er poleithee van te trekken, een thee met een heerlijke smaak.

Poleithee, gemaakt van de gedroogde bladeren van de polei, is tegenwoordig best populair. Het drankje met dit natuurlijke ingrediënt bevat namelijk mineralen zoals kalium en fosfor en het heeft ook geneeskrachtige eigenschappen die zeer gunstig kunnen zijn voor je lichaam.

De uitmuntende smaak kun je bovendien versterken met een paar druppels citroen, een beetje honing en andere ingrediënten.

De polei is een aromatische plant uit de muntfamilie. Deze plant komt van nature voor in Eurazië, onder andere in het Middellandse Zeegebied. Hij kan tussen de 30 en 40 centimeter groot worden. Het blad is donkergroen en heeft kleine paarse bloemen.

De gezondheidsvoordelen van poleithee

 • Poleithee is perfect om problemen met het spijsverteringsstelsel te verlichten.
 • Daarnaast kun je dit drankje gebruiken om te ontspannen en je keelslijm los te maken. Ook helpt het je te beschermen tegen de griep en kun je het opnemen in je dieet om af te slanken.
 • Je kunt poleithee eveneens op je huid gebruiken om wondgenezing te helpen bevorderen.
 • Ten slotte helpt de thee ook om je menstruatiecyclus op gang te brengen als je een onregelmatige cyclus hebt.

Lees ook:
Indigestie tegengaan met kruidenthee

Andere manieren waarop je polei kunt gebruiken

Poleithee

Pijn en maagproblemen

Polei wordt vaak gebruikt om pijn en maagproblemen te verlichten. De thee zou namelijk het vermogen hebben om krampen wat te stillen. Het drankje helpt ook om winderigheid wat onder controle te houden.

Ontspannend

Een kopje poleithee is een ideaal om te relaxen. De thee kalmeert niet alleen je maag, maar het zal je ook ontstressen. Het heerlijke aroma en de heerlijke smaak kunnen bovendien helpen om je nervositeit te verminderen. Daarom is het een perfect drankje vlak voor het slapengaan, om een grondige nachtrust te garanderen.

Slijmoplossend

Deze thee werkt zoals eerder aangehaald als een natuurlijk slijmoplossend middel, wanneer je last hebt van hoest. Het drankje helpt op die manier om de verspreiding van virussen te voorkomen. Ook is het goed om je longen te desinfecteren en het slijm dat er zich in ophoopt te verdunnen. Probeer daarom zeker poleithee als je last hebt van bronchitis.

Bij verkoudheden

Deze thee helpt ook een verkoudheid te bestrijden. Als je op zoek bent naar een volledig natuurlijk alternatief, dan is dit een goede keuze. Dankzij de eigenschappen van deze plant kun je er ongemak, gewrichtspijn, en andere pijn mee helpen verlichten. De plant is ook uitstekend om je koorts wat te verlagen.

Kalmerende effecten van polei

Afslankend

Eén van de meest bekende kenmerken van deze thee is dat ze helpt om af te slanken. Het is inderdaad een ideaal drankje om in je dieet op te nemen als je wilt gaan afvallen. Deze thee stimuleert je namelijk om meer vet te verbranden. Zonder een evenwichtig dieet en voldoende lichaamsbeweging helpt de thee echter niet!

Huidverzorgend

Je kunt deze plant eveneens op je huid aanbrengen. Zo kun je snijwonden en andere wonden reinigen om infecties te voorkomen en ze goed te laten genezen.

Menstruatieproblemen

Ook kan polei helpen om menstruatiepijnen te verlichten en vaginale infecties te bestrijden.

Raadpleeg echter wel altijd je arts als je jouw medicatie wilt vervangen door natuurlijke huismiddeltjes!

Lees meer:
Remedies om een urineweginfectie te behandelen

Hoe maak je poleithee klaar?

Poleithee maken

Het is heel eenvoudig om poleithee te maken. Het eerste wat je moet weten is dat er twee manieren zijn om het drankje te bereiden. Je kunt enerzijds theezakjes in de winkel kopen. Anderzijds kun je de thee bereiden met losse, natuurlijke bladeren. De laatste optie is beter om maximaal van de voordelen te genieten.

Bereiding

 • Breng water aan de kook in een waterkoker of in een pan.
 • Doe 4 of 5 blaadjes van de plant in het thee-ei.
 • Zet het vuur uit en wacht vervolgens 5 minuten tot de temperatuur gezakt is. Zo kun je van de thee proeven en genieten.
 • Voeg ten slotte een beetje suiker toe. Als je het drankje echter drinkt om gewicht te verliezen dan is het beter dat je geen zoetstof toevoegt.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat als je deze thee overdreven vaak drinkt, dat je ongewenste neveneffecten kunt gaan ervaren. Je moet het drankje dus met mate drinken, omdat het klachten kan veroorzaken zoals:

 • keelpijn
 • overmatig zweten
 • dorst
 • hoofdpijn
 • diarree

Als je een van deze symptomen opmerkt, moet je onmiddellijk je arts raadplegen.

 • Allama, S., Kruegera, D., Demirb, I. E., Ceyhanb, G., Zellerc, F., & Schemanna, M. (2015, November 15). “Extracts from peppermint leaves, lemon balm leaves and in particular angelica roots mimic the pro-secretory action of the herbal preparation STW 5 in the human intestine”,  Phytomedicine, 22(12), 1063-1070
 • McKay DL, Blumberg JB., “A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.)”, Phytother Res. 2006 Aug;20(8):619-33.
 • Masoumi SZ, et al., “Evaluation of mint efficacy regarding dysmenorrhea in comparison with mefenamic acid: A double blinded randomized crossover study”, Iran J Nurs Midwifery Res. 2016 Jul-Aug;21(4):363-7. doi: 10.4103/1735-9066.185574.