Zes tips om een hartaanval te voorkomen

Wat kun je doen om een hartaanval te voorkomen? Het is mogelijk om gezond te leven, zodat de kans op hartfalen kleiner wordt.
Zes tips om een hartaanval te voorkomen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat voldoende slaap en minder stress  kan helpen om een hartaanval te voorkomen? Heeft je familie een geschiedenis van hartaanvallen? Weet jij hoe je ze mogelijk kunt voorkomen? We laten je in dit artikel een aantal tips zien, die je zullen helpen gezond te blijven.

Het is erg belangrijk om stappen te ondernemen om een hartaanval te voorkomen, omdat hartaandoeningen wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken zijn.

Een hartaanval treedt op wanneer een van de slagaders die het hart van zuurstof voorziet, geblokkeerd is. Gelukkig kun je de kans zelf verkleinen, maar het vereist wel veranderingen in de levensstijl als het leven dat je nu leidt niet het gezondste is.

Zes tips om een hartaanval te voorkomen

1. Eet gezond

Een gezond dieet

Je moet een uitgebalanceerd dieet volgen als je echt wilt proberen om een hartaanval te voorkomen. Hiervoor moet je aan de volgende dingen denken:

  • Probeer ultrabewerkte producten te vermijden en te vervangen door vers voedsel.
  • Verlaag je inname van suiker en kunstmatige zoetstoffen. Als je naar iets zoets hunkert, eet dan een stuk fruit.
  • Vermijd transvetten zoveel mogelijk. Vervang ze door gezonde vetten zoals avocado, olijfolie of ongepasteuriseerde boter.
  • Houd je lichaam gehydrateerd door voldoende water te drinken.
  • Eet minstens eenmaal per week voedsel dat rijk is aan omega-3 vetzuren, zoals vette vis, of neem een voedingssupplement.
  • Eet voedsel dat rijk is aan vitamine C, E en bètacaroteen. Deze voedingsstoffen helpen de slagaderwanden te beschermen. Ze helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen, vertragen de slijtage van het hart en verlagen het slechte cholesterolgehalte (LDL).

2. Doe iedere dag aan beweging

Je weet al dat lichaamsbeweging belangrijk is voor je gezondheid, maar houd wel in gedachte dat niet alle lichaamsbeweging je hart helpt. Om een hartaanval te voorkomen, is het het beste om sessies met hoge intensiteit te doen, maar niet langer dan 30 minuten per dag.

Om het meeste rendement uit je trainingssessies te halen, moet je ook de tijd nemen om te herstellen en om goed uit te rusten tussen de sessies door. Dit zal helpen om een goede cardiovasculaire gezondheid te ondersteunen zonder je hart te overbelasten als je een geschiedenis van hartproblemen hebt.

3. Verminder de inname van zout om een hartaanval te voorkomen

Een vrouw bereid een salade

Mensen die te veel zout consumeren verhogen hun kans op het ontwikkelen van hartziekten of het krijgen van een hartaanval ten opzichte van mensen die een evenwichtig dieet volgen.

  • Wanneer er te veel natrium in het bloed zit, vernauwen de slagaders zich en is het volume van de vloeistof die er doorheen stroomt groter in verhouding tot hun grootte.
  • Dit verhoogt de druk in de slagaders en kan leiden tot een hartaanval, een beroerte of een hoge bloeddruk.

Dit betekent echter niet dat je moet stoppen met het eten van zout, want je lichaam heeft het wel nodig. We raden je aan om alleen zout  te gebruiken als het echt nodig is. Ook moet je ultrabewerkte producten vermijden omdat ze te veel zout bevatten.

4. Zorg goed voor je spijsverteringsstelsel

Misschien denk je dat wat er in je maag gebeurt weinig te maken heeft met het voorkomen van een hartaanval. Dat is echter niet het geval. De waarheid is dat ernstige darmproblemen, zoals het prikkelbare darmsyndroom, je lichaam zo kunnen veranderen dat je meer kans loopt een hartaanval of een beroerte te krijgen.

Het nemen van probiotica en het dagelijks eten van gefermenteerde voedingsmiddelen kan helpen de kans op een hartaanval te verlagen doordat deze producten een gezonde darmflora bevorderen.

5. Zorg dat je voldoende slaap krijgt

Een vrouw rekt zich uit in bed

Voldoende slaap is essentieel voor een normaal adrenaline- en cortisolniveau, wat de kans op een hartaanval kan helpen verlagen. Je moet minstens zeven uur herstellende slaap per nacht krijgen en letten op eventuele slaapstoornissen.

Snurken is bijvoorbeeld niet alleen vervelend. Het kan ook ongezond zijn als het komt door slaapapneu, omdat deze slaapstoornis een negatieve invloed heeft op je lichaam en hypertensie en hartaandoeningen kan veroorzaken. Zorg er ook voor dat je een klein dutje doet overdag, als je je moe voelt.

6. Mediteer en doe aan yoga

Wanneer je mediteert en yoga beoefent, ontspan je je lichaam en geest. Ook verandert je energie, waardoor de bloedsomloop en de doorbloeding kan verbeteren.

  • Wanneer je lichaam en geest ontspannen zijn, werkt je hart beter en dit verlaagt het risico op een hartaanval.
  • Vergeet niet dat stress je zenuwstelsel beïnvloedt, dus als je vaak van streek of boos bent, heb je veel meer kans om een hartaanval te krijgen.

We raden aan om elke dag ongeveer 20 minuten per dag aan yoga te wijden. Probeer te mediteren als je wakker wordt of voor het slapen gaan.

Ja, het kan in het begin moeilijk voor je zijn om je geest en lichaam rustig te houden. Uiteindelijk wordt het echter makkelijker en raak je er geleidelijk aan aan gewend.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.