Symptomen en behandelingen voor slaapapneu

Slaapapneu komt veel vaker voor dan je denkt. In het artikel van vandaag zullen we het hebben over de symptomen en behandelingen van slaapapneu.
Symptomen en behandelingen voor slaapapneu

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ken je iemand die lijdt aan slaapapneu? Er zijn veel mensen die deze last van deze aandoening hebben die hen weerhoudt van een goede nachtrust. Daarom hebben ze de neiging om overdag overmatig uitgeput te raken door een gebrek aan rustgevende slaap. Blijf lezen om de symptomen en de behandelingen voor slaapapneu te ontdekken.

Over slaapapneu

Slaapapneu zorgt ervoor dat de mensen die eraan lijden soms stoppen met ademen terwijl ze slapen. Dit is iets dat heel duidelijk te horen is, omdat mensen die deze aandoening hebben erg hard snurken en er dan plotseling mee ophouden. Dan zijn ze even gestopt met ademen.

Apneu begint meestal wanneer de persoon in de REM-fase van slaap komt. Deskundigen begrijpen niet precies waarom, maar de keelholte ontspant en daardoor kan de lucht niet meer passeren. Dit kan meerdere malen in dezelfde nacht gebeuren. In de ernstigste gevallen kunnen mensen vele apneu’s per uur hebben.

Symptomen van slaapapneu

Een man snurkt en vrouw houdt vingers in haar oren

Zoals we al zeiden, is snurken een van de belangrijkste symptomen van slaapapneu. Mensen die aan deze aandoening lijden, beginnen vaak zeer hard te snurken zodra ze in slaap vallen.

Wanneer iemand met slaapapneu vervolgens slaapt, is er een plotselinge stilte, gevolgd door een inademing die niets meer of minder is dan een poging om weer te ademen. Wanneer dit gebeurt, zal de persoon soms wakker worden of zal hij of zij niet meer in de diepe slaap liggen waarin hij of zij zich daarvoor bevond.

Andere mogelijke symptomen zijn:

  • droge mond, meestal veroorzaakt door het snurken.
  • hoofdpijn is een veel voorkomende klacht bij slaapapneu, want als je stopt met ademen kan je lichaam je hersenen niet goed van zuurstof voorzien.
  • vermoeidheid. Deze aandoening zorgt ervoor dat mensen die er last van hebben geen goede nachtrust kunnen hebben. Als gevolg daarvan zijn ze de hele dag door erg moe.

Mensen die last hebben van slaapapneu kunnen zelfs problemen hebben met hun werkprestaties. Soms kunnen ze zelfs op ongemakkelijke of gevaarlijke plaatsen in slaap vallen, zoals achter het stuur van de auto.

Behandelingen voor slaapapneu

Als iemand de meeste van de bovenstaande symptomen vertoont, is het een goed idee om de huisarts te bezoeken. De arts zal een reeks specifieke onderzoeken uitvoeren om vast te stellen of hij aan deze aandoening lijdt of niet.

Zodra de diagnose is bevestigd, zal de arts voor elk individueel geval de beste behandeling vaststellen. Naast de aanbevelingen van je arts, kunnen de volgende tips je helpen bij de behandeling van slaapapneu.

1. Leer slechte gewoontes af

Dit is de eerste behandeling voor slaapapneu. De persoon moet alle slechte gewoontes elimineren en bepaalde goede gewoontes toevoegen aan zijn dagelijkse routine die zijn gezondheid zullen verbeteren.

In veel gevallen werkt deze behandeling meestal om slaapapneu te verbeteren. Deze methode vereist geen medicijnen of agressieve methoden.

Het is het best geschikt voor mensen die last hebben van milde slaapapneu. Een aantal gewoonten die helpen bij het verminderen en bestrijden van slaapapneu zijn:

  • stoppen met roken.
  • het toevoegen van meer lichaamsbeweging aan je dagelijkse routine.
  • het bespelen van een blaasinstrument of zingen.
  • veranderingen in het eetpatroon om je te helpen gewicht te verliezen.

2. Draag een masker

Een man slaapt met een apneumasker

Deze volgende behandelingsoptie is de meest voorkomende oplossing voor patiënten die lijden aan deze aandoening. Het gaat om het dragen van een masker (ook wel bekend als een CPAP), zodat mensen met slaapapneu goed kunnen slapen.

Dit masker oefent druk uit op het bovenste deel van de luchtwegen om te voorkomen dat deze geblokkeerd raken. Bovendien zal degene hierdoor ook stoppen met snurken. Het masker heeft meestal geen bijwerkingen.

3. Onderga een operatie

Deze laatste behandeling voor slaapapneu wordt alleen in zeer specifieke gevallen gebruikt. Als de persoon bijvoorbeeld lijdt aan poliepen kunnen artsen een operatie aanbevelen, omdat een patiënt met poliepen niet in staat is om het masker te gebruiken.

Bovendien kan deze behandeling nodig zijn als er een laesie in de bovenste luchtweg is. De meest voorkomende behandelingsmethode is echter het CPAP-masker.

Er is geen genezing voor slaapapneu

Op dit moment is er nog steeds geen genezing voor deze aandoening. In feite zijn de behandelingen voor slaapapneu alleen bedoeld om de symptomen ervan te bestrijden of te verminderen. Als je echter stopt met de behandeling, zal de slaapapneu terugkeren, omdat je er niet van af kunt komen.

Deze behandelingen zijn bedoeld om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren, omdat ze veel beter kunnen slapen en zich overdag energieker voelen. Daarnaast zullen de mensen met wie je samenwoont ook dankbaar zijn voor deze behandelingen. Dit is niet alleen omdat het snurken zal stoppen, maar ook omdat ze niet constant bang zullen zijn als je stopt met ademen.

Heeft iemand die jij kent last van slaapapneu? Of heb je hier zelf last van? Hoe heb je ermee leren leven?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ryan, S. (2016). Obstructive Sleep Apnea. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00311-8
  • Punjabi, N. M. (2008). The Epidemiology of Adult Obstructive Sleep Apnea. Proceedings of the American Thoracic Society. https://doi.org/10.1513/pats.200709-155MG
  • Somers, V. K., White, D. P., Amin, R., Abraham, W. T., Costa, F., Culebras, A., … Young, T. (2008). Sleep Apnea and Cardiovascular Disease. An American Heart Association/American College of Cardiology Foundation Scientific Statement From the American Heart Association Council for High Blood Pressure Research Professional Education Committee, Council on Clinical Cardiology, Stroke Council, and Council on Cardiovascular Nursing In Collaboration With the National Heart, Lung. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2008.05.002

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.