Neuspoliepen op een natuurlijke manier behandelen

Als je met het gebruik van deze natuurlijke remedies geen verbetering merkt, raadpleeg dan een arts. Die zal de juiste behandeling kunnen voorstellen voor jouw specifieke situatie.
Neuspoliepen op een natuurlijke manier behandelen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Chronische allergieën, infecties van de luchtwegen en bepaalde neusinfecties kunnen aandoeningen als neuspoliepen veroorzaken. Je kan neuspoliepen op een natuurlijke manier behandelen.

Meestal omvat de behandeling het gebruik van corticosteroïden of een chirurgische ingreep. Soms zijn natuurlijke remedies echter voldoende.

Lees verder en maak kennis met vijf manieren waarop je neuspoliepen op een natuurlijke manier behandelen kan.

Wat zijn neuspoliepen?

Neuspoliepen zijn gezwellen gevuld met vloeistof die in de bijholten van de neus en in de neusholten groeien. Ze lijken op kleine druiven in je neusgaten. Meestal veroorzaken ze geen pijn. Ze kunnen echter vervelend zijn als je ook allergieën hebt.

Neuspoliepen variëren in omvang. Voor sommige mensen zullen ze dus geen groot probleem vormen. In andere gevallen kan het echter nodig zijn om ze met een chirurgische ingreep te verwijderen. Dat is één reden waarom je neuspoliepen op tijd moet aanpakken.

Wat zijn neuspoliepen

In het algemeen groeien neuspoliepen in de bijholten van de neus. Ze oefenen druk uit op deze bijholten. Men beschouwt ze dus als een vorm van sinusitis, ook bekend als polypoïde sinusitis.

We bevelen je ook dit artikel aan:
Symptomen van sinusitis: van oorzaak tot diagnose

Oorzaken van neuspoliepen

Er zijn geen definitieve oorzaken van neuspoliepen vastgesteld. Onderzoeken tonen echter aan dat dit de meest waarschijnlijke oorzaken zijn:

 • Ernstige allergieën die niet goed behandeld zijn
 • Astma
 • Langdurige ziekten
 • Chronische ontsteking van het neusslijmvlies
 • Problemen met de bloedvaten die verantwoordelijk zijn voor de bloedtoevoer naar het slijmvlies
 • Anatomische afwijkingen die druk veroorzaken in de sinussen
 • Overgevoeligheid voor aspirine
 • Taaislijmziekte
 • Allergische rinitis

De symptomen en de behandeling van neuspoliepen

Wanneer de neuspoliepen klein zijn, dan zijn er meestal geen symptomen. Eigenlijk zijn vele mensen zich niet bewust dat ze deze poliepen hebben. Naarmate ze groeien, kunnen ze echter tot verstoppingen en infecties in de neusholten leiden. Wanneer de neusgaten van de persoon verstopt zijn, dan begint hij door de mond te ademen.

Tot de veel voorkomende symptomen behoren:

 • Een verstopte neus en mogelijk ook een loopneus.
 • Een mild of matig verlies van de reukzin en smaak
 • Hoofdpijn
 • Pijn en druk in het gezicht en de zone van de neus
 • Symptomen van een verkoudheid
 • Snurken

Wat betreft de behandeling kunnen artsen inspuitingen en/of een chirurgische ingreep aanbevelen.

Chirurgie is echter alleen maar geschikt wanneer er sprake is van een volledige verstopping van één of beide neusgaten. Bovendien moet ook gebleken zijn dat andere behandelingen niet werken.

Vóór je overgaat tot een chirurgische ingreep om de neuspoliepen te verwijderen, wil je misschien eerst enkele andere methoden proberen. 

Je kan neuspoliepen op een natuurlijke manier behandelen. Bepaalde natuurlijke remedies kunnen de grootte van de poliepen verminderen of verhinderen dat ze verder groeien.

We stellen je hier vijf oplossingen voor.

Neuspoliepen op een natuurlijke manier behandelen: 5 oplossingen

Natuurlijke remedies zijn vaak budgetvriendelijk en gemakkelijk te bereiden. Bovendien zijn ze ook vaak doeltreffend voor de behandeling van een ruime verscheidenheid van ziekten en aandoeningen. Je kan dus ook neuspoliepen op een natuurlijke manier behandelen.

1. Neusspoeling met een zoutoplossing

Neusspoeling met een zoutoplossing

Dit is een gemakkelijke oplossing. Je maakt deze bereiding met zout water. Je gebruikt het dan om de neusholten te reinigen en te ontlasten. De zoutoplossing zal alle allergenen verwijderen die jouw neuspoliepen wellicht veroorzaken.

 • Meng 1 theelepel zeezout (5 g) met 1 kop heet water (200 ml).
 • Met een druppelaar of een neusspray breng je de zoutoplossing dan rechtstreeks in de neusgaten in.
 • Adem daarna in om de vloeistof door de neusholte heen te verspreiden.
 • Gebruik deze remedie drie keer per dag.

2. Een siroop met honing en radijs

Een siroop met honing en radijs

Radijzen zijn knolgroenten. Ze zijn bekend omdat ze het vermogen bezitten om aandoeningen van de ademhaling te helpen behandelen.

Vele mensen zijn bang voor radijzen en van hun heel sterke, pittige smaak. In deze remedie meng je ze echter met honing zodat ze gemakkelijker in te nemen zijn.

 

 • Meng een handvol (200 g) geraspte radijs met 1 kop honing.
 • Neem ‘s morgens en ‘s avonds een eetlepel van dit mengsel tot alle klachten verdwenen zijn.

Opmerking: De beste manier is de radijs met zijn krachtige, pittige geur jouw mond te laten vullen vóór je het doorslikt.

3. Vitamine C

Vitamine C

Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruit en citroenen zullen jouw immuunsysteem versterken. Dat komt omdat ze een grote hoeveelheid vitamine C bevatten. Dit is ook de reden waarom we het aanbevelen wanneer je neuspoliepen hebt.

Ze bevatten ook bioflavonoïden. Die zijn goed voor het slijmvlies in de neus en ook voor je bloedvaten.

 • Eet elke dag één of twee stukken citrusfruit, bij voorkeur in hun geheel. Citrusvruchtensap is echter ook aanvaardbaar (op voorwaarde dat het geen toegevoegde suikers bevat).

4. Stoom inademen

Stoom inademen

Stoom inademen is een veelgebruikte methode om verstopping van de neus te verminderen en slijm af te breken. Er bestaan meerdere manieren om dit te doen. De ingrediënten zijn echter altijd dezelfde: water en kruiden.

 • Breng water in een pan aan de kook samen met wat muntblaadjes of eucalyptusblaadjes.
 • Giet het daarna in een grote kom.
 • Doe een handdoek over je hoofd en je nek en buig over de kom. Zorg er ook voor dat de handdoek de stoom niet laat ontsnappen.
 • Adem dan diep in door je neus. Blijf dit doen tot het water afgekoeld is.
 • Probeer om deze behandeling elke avond en meerdere avonden na elkaar te herhalen. Het zal jou ook helpen slapen en de neuspoliepen verminderen.

5. Tea tree olie

Gebruik tea tree olie bij neuspoliepen

Je kan neuspoliepen op een natuurlijke manier behandelen met tea tree olie. Deze olie is immers antibacterieel, antiviraal, schimmelwerend en ontstekingsremmend.

Dankzij deze eigenschappen en omdat het in het algemeen heel geneeskrachtig is, is tea tree olie een uitstekende huisremedie voor neuspoliepen. We moeten echter wel benadrukken dat je het alleen plaatselijk (uitwendig) mag gebruiken en in bij voorkeur aangelengd.

 • Dip een wattenstaafje in een mengsel van 1 kop (250 ml) warm water met 5 druppels tea tree olie.
 • Strijk het wattenstaafje over de neuspoliepen of in de neusholten als je niet tot bij de poliepen kan.
 • Een alternatieve manier is deze methode combineren met de vorige. Gebruik dan deze ingrediënten om stoom in te ademen.

Stel dat je één van deze natuurlijke remedies gebruikt en geen verbetering merkt in je neuspoliepen. Raadpleeg dan een arts om andere vormen van behandeling te bespreken.

Toch kan ook de natuurgeneeskunde een geweldige hulp zijn. Vele mensen merken een grote verbetering dankzij het gebruik van natuurlijke remedies. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Martín Mateos, A. J., & De Mier Morales, M. (2006). Poliposis nasal. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(06)71399-8

 • Santos, O. R., Labrada, A., & Yedra, A. M. (2000). Rinitis y pólipos nasales. Su relación con ácaros domésticos. Revista Alergia Mexico.

 • Mullol, J. M. G. y J. (2007). ¿Cómo diagnosticar a un paciente con rinosinusitis crónica/poliposis nasal? Jano.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.