Leer hoe je je eigen VapoRub maakt

Wanneer we onze eigen vaporub maken, zorgen we ervoor dat alle ingrediënten van de hoogste kwaliteit en vrij van schadelijke conserveringsmiddelen zijn. Ook kunnen we verschillende geuren gebruiken.
Leer hoe je je eigen VapoRub maakt

Laatste update: 28 januari, 2021

VapoRub is wereldwijd bekend om zijn behulpzaamheid bij verstopte luchtwegen. Het kan je helpen beter te ademen en symptomen van verkoudheid en griep te verlichten.

Voor het ondersteunen bij het herstel van een verstopte neus en het genezen van je verkoudheid kun je simpelweg een beetje van dit geneesmiddel op de borst masseren. Wil je weten hoe je je eigen VapoRub maakt? Leer erover in dit artikel.

De kenmerken van VapoRub

De belangrijkste actieve ingrediënten in deze remedie zijn de volgende: menthol, kamfer en eucalyptusolie. Hun slijmoplossende werking kan de koudereceptoren in de neus stimuleren, wat een heerlijk fris gevoel veroorzaakt in de luchtwegen en de luchtdoorstroming kan vergroten.

Anderzijds kan VapoRub een positieve werking op droge hoest hebben. Daarnaast kan het ondersteunen bij het sneller verlichten van verkoudheden en griepsymptomen. De toepassing van VapoRub is uitwendig via massage of via diepe inhalatie van het product, wat het ongemak binnen vijf minuten kan verminderen.

De VapoRub die verkocht wordt in apotheken is niet geschikt voor mensen met chronische longziekten, emfyseem, astma, krampachtig hoesten, recidiverende obstructieve bronchitis, zwangerschap en kinderen jonger dan zes jaar.

Waar kun je VapoRub nog meer voor gebruiken?

VapoRub is niet alleen geweldig voor het ondersteunen bij de verlichting van verkoudheden, neusverstoppingen en de griep, maar kan ook gebruikt worden voor:

Je voeten

Als je na een lange dag op het werk thuiskomt, kun je een goede hoeveelheid van de zalf op je voeten smeren en je benen omhoog getild laten rusten op een kussen bijvoorbeeld. Je kunt je voeten ook insmeren voordat je naar bed gaat. Doe vervolgens sokken aan en laat de zalf de hele nacht intrekken.

Mooie Voeten met VapoRub

Hoofdpijn

Dit op menthol en eucalyptus gebaseerde geneesmiddel kan erg goed helpen tegen migraine. Breng simpelweg een beetje van de zalf aan op de zijkanten van je hoofd (je slapen) of voorhoofd, gebruik hierbij cirkelvormige bewegingen. De spanning en pijn kan zodoende mogelijk binnen een paar minuten worden verlicht.

Elimineer puistjes, mee-eters en acne

Dit is niet ‘wetenschappelijk bewezen’, maar er zijn veel mensen die VapoRub gebruiken voor een mooie huid. Breng voor het slapengaan een kleine hoeveelheid aan op de aangedane gebieden en laat het de hele nacht zitten.

Verlicht spierpijn

Als je veel beweegt of een sport beoefent, zullen je spieren de volgende dag zeker pijn doen. Een goede manier om dit probleem te verlichten is door te masseren met VapoRub. Dit kan ook de bloedsomloop verbeteren.

Verminder huidirritatie

VapoRub wordt veel gebruikt voor het verlichten van huidirritaties. Gebruik de zalf voor het behandelen van rosacea of rode vlekken in het gezicht. Breng de zalf aan als een masker voor het slapengaan en gebruik hem in de ochtend, zodat je huid zodoende mogelijk beter beschermd is tegen wind en kou.

VapoRub voor Huidirritatie

Recepten voor zelfgemaakte VapoRub

Deze eenvoudige recepten bestaan uit ingrediënten die op veel plekken verkrijgbaar zijn en zullen je helpen je eigen natuurlijke VapoRub te maken met dezelfde effecten!

Zelfgemaakte VapoRub recept nr. 1

De benodigde ingrediënten zijn:

 • 100 ml kokosolie (mag ook amandel- of olijfolie zijn)
 • 20 druppels essentiële eucalyptusolie
 • 10 druppels essentiële rozemarijnolie
 • 20 druppels essentiële pepermuntolie
 • 200 g cacaoboter

Laat de cacaoboter au bain-marie smelten op laag vuur. Zodra de boter vloeibaar is, haal je deze van het vuur en voeg je de kokosolie (of elke olie die je lekker vindt) toe. Blijf continu roeren zodat alles goed mengt.

Voeg tot slot al roerend de essentiële oliën toe. Zodra alle ingrediënten volledig met elkaar gemengd zijn, schenk je het mengsel over in een glazen pot die hermetisch kan worden afgesloten.

Bewaar de pot op een donkere plek en wacht tot het mengsel solide wordt. Je kunt het mengsel in deze pot een jaar lang bewaren. Gebruik het zo veel als je wilt.

Zelfgemaakte VapoRub recept nr. 2

Dit recept bestaat uit meer ingrediënten, maar ook deze zijn allemaal makkelijk te vinden, dus maak je geen zorgen. De ingrediënten zijn:

 • 120 ml olijfolie
 • 240 ml kokosolie
 • 170 ml bijenwas (geraspt)
 • 35 druppels essentiële eucalyptusolie
 • 30 druppels essentiële pepermuntolie
 • 15 druppels essentiële rozemarijnolie
 • 15 druppels essentiële lavendelolie
 • 10 druppels essentiële kamferolie

Doe alle ingrediënten in een pan en verwarm ze au bain-marie tot je een volledig gemengd mengsel krijgt en de was volledig gesmolten is. Schenk het mengsel over in een glazen houder en laat het staan op kamertemperatuur, zodat het afkoelt en hard wordt. We raden aan om deze zalf niet te gebruiken bij kinderen jonger dan twee jaar oud.

Zelfgemaakte VapoRub recept nr. 3

Moeder en Kind

In tegenstelling tot de andere twee recepten, kan dit derde recept gebruikt worden voor baby’s. Zelfgemaakte middelen zijn een goede optie voor het verlichten van verkoudheid bij kleine kinderen, omdat ze vrij zijn van gifstoffen of chemicaliën. De ingrediënten die je nodig hebt zijn:

 • ¼ kopje (60 ml) kokosolie
 • 12 druppels essentiële eucalyptusolie

Verwarm de kokosolie en voeg de eucalyptusolie toe. Meng goed en laat afkoelen. Na een uur zal het mengsel zijn afgekoeld en hard geworden. Als je geen eucalyptusolie kunt vinden, kun je ook lavendel- of kamilleolie gebruiken (voor baby’s jonger dan twee maanden).


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.