De beste zaden voor het behandelen van migraine

Naast dat je bepaalde zaden, zoals sesamzaadjes, aan je dieet moet toevoegen om migraine te verminderen, is het ook erg belangrijk om voedingsmiddelen te vermijden die migraine veroorzaken, zoals fastfood.
De beste zaden voor het behandelen van migraine
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 27 januari, 2019

Ontdek de beste zaden voor het behandelen van migraine in onderstaand artikel!

We weten al dat het aanhouden van een preventief dieet een belangrijke rol speelt bij het verminderen van de hoeveelheid migraine die je ervaart. Goed op je dieet letten en gezonde voedingsmiddelen toevoegen zal je veel beter laten voelen.

Wil je bijvoorbeeld weten hoe natuurlijke zaden je kunnen helpen op dit gebied en zo migraine te behandelen?

1. Migraine en voeding

Soorten Kaas

Een van de bewezen oorzaken van migraine is de manier waarop ons lichaam reageert op bepaalde stoffen in verschillende voedingsmiddelen. Stress en zelfs genetica kunnen bepalen of we wel of niet last krijgen van deze aandoening.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen fungeren als echte gifstoffen (antigenen) in onze lichamen, waardoor vaatverwijdende stoffen synthetiseren, wat ervoor zorgt dat onze hersenslagaders opzwellen. Dat is wat de pijn en het lijden van migraine veroorzaakt.

Je zou moeten onthouden dat zelfs als je medicijnen inneemt en op je dieet let, je nog steeds af en toe last kan hebben van een migraine. Waarom? Bepaalde stimuli kunnen als veroorzakers fungeren, zoals:

 • Stress
 • Menstruatie
 • Het ontbijt overslaan
 • Slecht slapen
 • Zelfs fysieke inspanning  

Het beste is om een dagboek van je reacties op verschillende situaties bij te houden, zodat je ze in de toekomst onder controle kan houden. Soms kan zelfs een sterke parfum voor een migraine zorgen, dus houd al deze factoren in gedachten. Dit is een lijst met voedingsmiddelen die je zeker weten zou moeten vermijden:

 • Zogenaamde biogene aminen: Aminen zijn elementen zoals histamine of tyramine, die voorkomen in een hoop voedingsmiddelen, zoals kaas, chocola, wijn, bier en visconserven.
 • Voedingssupplementen: Weet je wat mononatriumglutamaat is? Het is bekend als de vijfde smaak, maar het is eigenlijk een component die kunstmatig toegevoegd wordt aan een hoop voedingsmiddelen om ze een sterkere smaak te geven, waardoor ze lekkerder zijn. En welke voedingsmiddelen bevatten dit? Pizza, hamburgers, snoepjes, zoetigheden en bovenal Chinees voedsel. Je zou ook moeten weten dat zelfs tomaten en Parmezaanse kaas van nature mononatriumglutamaat bevatten.
 • Andere voedingsmiddelen die je moet onthouden: Andere niet zo bevorderende voedingsmiddelen zijn onder andere tonijn in blik, sardientjes, ansjovis, worsten, lever, rood vlees, zuurkool, soja, aubergines, tomaat, rode wijn, witte wijn, bier, biergist en erg rijp fruit.

2. Voordelen van zaden om migraine te behandelen

Zonnebloemzaden

Zonnebloemzaden

Deze zaden zijn geweldig voor iedereen die last heeft van migraine. Onthoud dat je zonnebloemzaadjes zonder zout zou moeten eten. Ideaal is om elke dag een klein handjevol te consumeren of ongeveer twee eetlepels. Wil je meer weten over de voordelen van dit zaad?

 • Vitamine E: Het is een rijke antioxidant-basis die je lichaam zal helpen om zichzelf te beschermen tegen giftige stoffen en schadelijke elementen die een interne zwelling kunnen veroorzaken. Het zuivert je lichaam, beschermt je immuunsysteem en maakt de vezels van je cellen elastischer, wat je kan helpen om de samentrekking van je hersenzenuwen te voorkomen.
 • Vetzuren: Deze zijn een geweldige bron van energie, wat je zal helpen om migraine te bestrijden. Dit soort vet is ook cruciaal voor de vorming van bepaalde hormonen die je lichaam nodig heeft om sterk te blijven en daarnaast voorkomen ze ook dat cholesterol- en triglyceridenwaarden verhogen.
 • Magnesium: Je kent waarschijnlijk de voordelen van magnesium al wanneer we het hebben over het voorkomen van migraine. Het bevordert spiervorming en neurale vorming, waardoor de transmissie van zenuwimpulsen gestimuleerd wordt, wat ervoor zorgt dat je spieren ontspannen. Het bevordert ook de botgezondheid en versterkt je cardiovasculaire stelsel, wat je lichaam helpt om zwelling van de hersenzenuw te voorkomen. Het is gewoon geweldig!

Lijnzaad

Lijnzaad

Lijnzaden zijn geweldig wanneer je gewicht probeert te verliezen, je cholesterol laag wilt houden of je bloedsuikerspiegel onder controle wilt houden. Wist je ook dat ze geweldig zijn voor het behandelen van migraine?

Probeer ze eens toe te voegen aan een salade en je zult zien hoe goed ze je laten voelen. Je zou ongeveer twee eetlepels per dag moeten consumeren.

 • Rijk aan vetzuren: Zoals we hierboven vermeld hebben, zijn vetzuren zoals omega 3 of 6 geweldig voor het verlichten van migraine. Lijnzaad bevat meervoudig onverzadigde omega 3 (75%) en omega 6 (25%).
 • Vitamine E: Wederom zijn deze zaden een geweldige bron van vitamine E, wat geweldig is voor onze gezondheid en een enorme hulp voor het voorkomen van migraine. Probeer om twee eetlepels per dag te consumeren.
 • Mineralen die helpen om migraine te behandelen: magnesium, calcium, kalium, mangaan, silicium…
 • Rijk aan enzymen die helpen bij de spijsvertering.

Chiazaad

Chiazaad Smoothie

Chiazaden zijn bekend als het beste superfood dat beschikbaar is. Veel atleten eten vaak chiazaden, maar ook personen die voedingssupplementen nodig hebben of simpelweg af willen vallen. Dit zijn dan de voordelen:

 • Natuurlijke bron van mineralen: Hoge calcium-, magnesium- en zinkwaarden, wat allemaal echte toppers zijn in het behandelen van migraine. Ze geven je primaire voedingsstoffen die je nodig hebt om gezond te blijven.
 • Natuurlijke bron van omega 3-vetzuren: Wederom bevatten chiazaden dit element, dat zo cruciaal is om migraine te voorkomen. Het bevordert ook de gezondheid van je hart en cholesterolwaarden, dus je zou altijd moeten proberen om een goede hoeveelheid van dit vet te consumeren.

Misschien ook interessant om te lezen:
Zuivelvrije producten die rijk aan calcium zijn

Sesamzaad

Sesamzaad

Heb je sesamzaad al eens geprobeerd? Dit verrukkelijke zaad kan je erg goed combineren met een hoop hoofdmaaltijden, toetjes en zelfgemaakte broden. Je kan ze ook los consumeren, waarbij ongeveer twee eetlepels per dag voldoende is. Hoe helpt dit zaad personen die last hebben van migraine?

 • Hoge magnesiumwaarden: De hoge magnesiumhoeveelheid in sesamzaadjes kan je helpen om bloedvatspasmen te voorkomen, wat migraine kan veroorzaken. Veel personen consumeren regelmatig sesamzaadjes om hoofdpijnen, duizeligheid en migraine te voorkomen.

Je kan elke dag een ander zaad uitkiezen om toe te voegen aan je huidige dieet. Ongeveer twee eetlepels per dag zal dan wonderen voor je gezondheid doen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.