Vijf goede oefeningen om je buikvet te verminderen

Om zo snel mogelijk resultaat te zien, is het erg belangrijk om deze oefeningen consistent uit voeren en ze te ondersteunen met een gezond en gebalanceerd dieet.
Vijf goede oefeningen om je buikvet te verminderen

Laatste update: 28 januari, 2021

Niemand heeft gezegd dat het makkelijk zou zijn om je buikvet te verminderen. De buik is een van de moeilijkste delen van het lichaam om in vorm te brengen en slank te houden. Helaas is het daarnaast ook zo dat extra kilo’s op dit deel van het lichaam het duidelijkst zichtbaar zijn.

Ook heeft ons lichaam doorgaans de neiging om meer vet op te slaan rond onze middel als gevolg van slechte voeding of andere slechte gewoontes.

Is het mogelijk om van die vetrollen af te komen zonder het huis uit te gaan? Het antwoord is ja – zolang je maar bereid bent om een langdurige uitdaging aan te gaan.

De meest effectieve manier om vet rond je middel of op elk ander deel van je lichaam te verliezen, is oefeningen doen. De meeste mensen gaan liever naar de sportschool, omdat ze daar toegang hebben tot speciale apparaten die je inspanning ondersteunen en je helpen optimale resultaten te bereiken.

Mensen die geen geld of tijd hebben om naar de sportschool te gaan, kunnen dit echter niet langer gebruiken als excuus om niet te trainen. Er zijn namelijk ook genoeg effectieve manieren om van je buikvet af te komen zonder überhaupt de deur uit te hoeven gaan.

In dit artikel bespreken we de vijf beste oefeningen om je buik aan te pakken en je te helpen af te vallen en je figuur in vorm te brengen.

1. Sit-ups om je buikvet te verminderen

Sit-ups om je buikvet te verminderen

Buikspieroefeningen worden aanbevolen om:

 • je taille slanker te maken
 • je buikspieren te definiëren
 • het vet dat zich op dit deel van je lichaam heeft opgestapeld te verbranden

Er zijn een aantal verschillende manieren om dit te doen. Wij willen echter de meeste simpele manieren delen, die je gemakkelijk thuis kunt uitvoeren.

Wat moet je doen?

 • Ga met je rug plat op de grond op een yogamatje liggen. Buig je knieën en zet je voeten op de grond.
 • Houd je handen achter je hoofd en gebruik de spieren in je buik om je torso van de grond af te tillen. Houd je rug recht en probeer je nek niet te buigen (dit kan blessures veroorzaken).
 • Doe drie sets van tien tot twintig herhalingen.
 • Als je deze oefening zwaarder wilt maken, dan kun je dezelfde beweging uitvoeren, maar dan met je voeten een klein beetje boven de grond.

2. De plank

De plank kan helpen om je buikvet te verminderen

Deze oefening, waarbij je je lichaam zo recht als een plank houdt (vandaar de naam), wordt tegenwoordig steeds populairder. Dit komt doordat je bij deze oefening in slechts een paar seconden je hele lichaam kunt trainen.

Aangezien het je doel is om buikvet te verliezen, is het erg belangrijk dat je je buikspieren tijdens het uitvoeren van deze oefening de hele tijd aanspant.

Wat moet je doen?

 • Ga met je gezicht naar beneden op je yogamat liggen. Leg vervolgens je onderarmen naast je borst op de mat en til je lichaam omhoog. Je hele gewicht wordt gedragen door je tenen en je onderarmen. Zorg ervoor dat je ellebogen in een rechte lijn onder je schouderbladen zitten en houd je rug recht.
 • Probeer deze houding minstens twintig seconden aan te houden en doe daarna nog vijf herhalingen. Je zult een gevorderd stadium hebben bereikt wanneer je deze houding een minuut vast kunt houden.

3. Frog kick

Kikkertrap

Tijdens deze oefening gebruik je zowel je middelste buikspieren als je bovenbuikspieren. Dit deel van de buik is moeilijker om in vorm te brengen.

Wat moet je doen?

 • Ga op een hard oppervlak zitten en ondersteun jezelf met je handen. Houd je voeten in de lucht, met je knieën een klein beetje gebogen.
 • Trek je knieën omhoog richting je borst en duw ze dan weer naar voren.
 • Je zou deze oefening moeten voelen in de spieren van je buikwand. Doe tien tot twintig herhalingen.

4. Beenlifts

Beenlifts

De truc achter deze oefening is je buikspieren aanspannen terwijl je je benen omhoog tilt.

Wat moet je doen?

 • Ga op je rug liggen met je armen langs je zij en je benen helemaal gestrekt.
 • Houd je benen tegen elkaar aan en til ze samen een klein beetje omhoog, alsof er een touw om je voeten gebonden is waarmee je voeten richting het plafond worden getild.
 • Probeer je benen een paar seconden in de lucht te houden zonder de houding van de rest van je lichaam te veranderen. Laat je benen vervolgens weer langzaam zakken naar de beginpositie.

5. Rekoefeningen voor de buik

Rekoefeningen voor de Buik

Om dit trainingsschema af te ronden, is het verstandig om een paar rekoefeningen te doen die gericht zijn op de buik. Het uiteindelijke doel is om je buik in vorm te brengen, maar rekoefeningen kunnen je lichaam helpen zich te herstellen na een zware workout. Daarom kun je de rekoefeningen het beste voor het einde bewaren.

Wat moet je doen?

 • Ga op je buik liggen met je gezicht naar beneden en je handen op de grond.
 • Houd je benen en bekken op de grond en duw je bovenlichaam met je handen omhoog, zodat je hoofd in de richting van je rug geduwd wordt en je rug hol wordt gemaakt.

Onthoud!

Buikvet verliezen is een uitdaging die veel geduld en toewijding vereist. De oefeningen in dit artikel zullen je helpen om een plattere buik te krijgen, maar daarvoor moet je het regelmatig uitvoeren van deze oefeningen wel ondersteunen met een gezond en gebalanceerd dieet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Trapp, E. G., Chisholm, D. J., Freund, J., & Boutcher, S. H. (2008). The effects of high-intensity intermittent exercise training on fat loss and fasting insulin levels of young women. International journal of obesity32(4), 684.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.