Vijf slechte gewoontes om af te vallen

In plaats van zelf een dieet te bedenken dat in de meeste gevallen niet of bijna niet werkt, kun je beter een voedingsdeskundige raadplegen die een dieet kan opstellen op basis van jouw persoonlijke lichamelijke behoeften.
Vijf slechte gewoontes om af te vallen

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Afvallen is misschien wel een van de doelen die het meeste worden nagestreefd, zowel door vrouwen als door mannen, maar toch houden deze mensen er vaak slechte gewoontes om af te vallen op na.

Voor velen verandert dit doel zelfs in een obsessie waardoor ze zichzelf allerlei problemen op de hals halen. Niet alleen lichamelijke problemen, maar ook psychische.

Wanneer we hier ook nog een sedentaire levensstijl bij optellen, dan beginnen die extra pondjes pas echt op te lopen.

Dit heeft ervoor gezorgd dat er allerlei manieren zijn bedacht om makkelijker af te vallen. Daarvan worden er enkele gewoon verkeerd gebruikt en andere simpelweg niet geschikt zijn voor ons lichaam.

Allereerst is het belangrijk om een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Dit houdt in:

  • Een uitgebalanceerd dieet aanhouden
  • Voldoende aan lichaamsbeweging doen (minstens drie keer per week)
  • Goed slapen (minstens acht uur per nacht)

Ten tweede raden wij aan om een betrouwbare dokter te raadplegen voor advies. Ook kan het handig zijn om een voedingsdeskundige te raadplegen die je door dit proces heen kan helpen.

En tot slot is het belangrijk om slechte gewoontes te vermijden en te voorkomen dat angst en stress de bovenhand krijgen.

Daarom hebben wij in dit artikel een lijstje gemaakt van een paar van die slechte afvalgewoontes waaraan je absoluut niet ten prooi moet vallen. Kom erachter over welke gewoontes we het hebben!

1. Slechte gewoontes om af te vallen: het ontbijt overslaan

We hebben allemaal wel gehoord dat het ontbijt ‘de belangrijkste maaltijd is van de dag.’ En je dit al zo vaak hebt gehoord dat het bijna vervelend begint te worden. Maar er zit wel een grote kern van waarheid in.

Nadat je lichaam een paar uur in een staat van rust heeft verkeerd helpt het eten van een goed ontbijt om je stofwisseling weer op gang te brengen. Het voorziet het je lichaam van de energie die het nodig heeft. Bovendien bereidt het je lichaam voor op de dag die komen gaat.

Toch kiezen veel mensen ervoor om hun ontbijt over te slaan. Ze denken dat ze zo sneller af zullen vallen.

In werkelijkheid zorgt het ervoor dat de stofwisseling verandert. Als gevolg daarvan wordt het juist moeilijker om die ongewenste kilootjes kwijt te raken.

Het ontbijt overslaan kan er zelfs voor zorgen dat je aankomt.

2. Slechte gewoontes om af te vallen: een zinloos dieet volgen

Natuurlijk bestaat ons dieet uit alle dingen die we gedurende de dag eten. Allereerst wordt aangeraden om gezond te eten. Dit staat gelijk aan het aanhouden van een uitgebalanceerd dieet.

Of het nu is om af te vallen of om gezond te blijven, het is belangrijk om allerlei verschillende soorten dingen te eten.

Toch zou de nadruk vooral moeten liggen op groente, fruit en witte vleessoorten. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om altijd met mate te eten. Onthoud hierbij: overdaad schaadt.

Een fout die veel mensen maken is dat ze ervoor kiezen om een zinloos of vreemd dieet aan te houden. Diëten die zichzelf voordoen als ‘wondermiddel’ om gewichtsverlies te bevorderen.

Het enige dat dit soort diëten doen is een hoop lege beloftes maken. Ze profiteren van jouw onwetendheid en zetten de gezondheid van mensen die wanhopig zijn om hun doel te bereiken op het spel.

3. Slechte gewoontes om af te vallen: te weinig slapen

Vrouw Die Niet Kan Slapen En Ligt Te Staren Naar De Klok

Een van de meest fundamentele principes of gewoontes om een goede gezondheid is ervoor zorgen dat je voldoende en goed slaapt. Dit kan worden bereikt in een gezonde, rustige en aangename ruimte.

Wanneer je niet goed slaapt of de volgende ochtend het gevoel hebt alsof je niet goed uitgerust bent, dan is de kans groot dat je gedurende de dag last zult krijgen van zenuwachtigheid.

Er kan zich gedurende de dag een onweerstaanbare drang om allerlei ongezonde dingen te eten voordoen. En dit heeft natuurlijk een negatieve impact op het afvalproces.

4. Slechte gewoontes om af te vallen: alleen eten

Hoewel het misschien een beetje eenzaam of ouderwets kan lijken gaat alleen eten veel verder dan jezelf gewoon vervelen.

Deze gewoonte draagt eraan bij dat je grotere happen neemt dan wanneer je samen met iemand zou eten.

Bovendien eet je wanneer je alleen bent ook sneller dan wanneer je in gezelschap eet. Dit zorgt ervoor dat je lichaam het eten niet goed kan verwerken. Daardoor wordt afvallen een onmogelijke opgave.

5. Slechte gewoontes om af te vallen: een sedentaire levensstijl

Meisje Dat Op De Bank Tv Zit Te Kijken Met Een Bak Popcorn Op Schoot En Een Broodje In Haar Hand Als Voorbeeld Van Slechte Afvalgewoontes

Een van de meest schadelijke gewoontes die mensen eropna kunnen houden is het hebben van een sedentaire levensstijl. Deze gewoonte heeft niet alleen een negatieve invloed op je doel om af te vallen. Het kan er ook voor zorgen dat je gunstige omstandigheden creëert voor de ontwikkeling van chronische aandoeningen.

Obesitas is hiervan de meest voorkomende aandoening. Bovendien is het ook een van de gevaarlijkste aandoeningen, aangezien het voor velen fataal kan zijn of andere ernstige complicaties kan veroorzaken.

Daarom raadt de wereldgezondheidsorganisatie aan om minstens drie keer per week aan lichaamsbeweging te doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • St-Onge MP. Sleep-obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment. Obes Rev. 2017 Feb;18 Suppl 1:34-39
  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213.
  • Shahidi F, Ambigaipalan P. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Their Health Benefits. Annu Rev Food Sci Technol. 2018 Mar 25;9:345-381.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.