Tips voor het kweken van kleurrijke sierkolen

Sierkool valt op door zijn prachtige kleuren en vormen. Het kan worden gebruikt om tuinen te versieren, maar ook in bepaalde gerechten.
Tips voor het kweken van kleurrijke sierkolen

Laatste update: 20 april, 2023

Kool is een eetbare plant en je kunt ervan genieten in verschillende bereidingen, maar er zijn ook enkele kleurrijke sierkolen die opvallen. Hoewel hij een rozetvorm heeft, zoals andere koolsoorten, past degene die we in de volgende regels uitgebreid gaan beschrijven heel goed bij andere soorten in de tuin.

Wil je alle details weten over sierkool? We weten dat je dat wilt, dus blijf lezen!

Hoe zien sierkolen eruit? Leer hun kenmerken kennen

Sierkool heeft dikkere en glanzender bladeren dan gewone kool. Zoals we al eerder zeiden, heeft hij ook een rozetvorm, waardoor hij van een afstand op een grote vetplant lijkt.

Omdat hij oorspronkelijk uit gebieden met kalkhoudende grond en een hoog zoutgehalte komt, heeft deze koolsoort het vermogen om water in zijn bladeren op te slaan.

Sierkool heeft intens paarse, witte, roze en groene kleuren, die intenser worden als de plant volwassen wordt, dat wil zeggen in het eerste levensjaar. Er zijn er zelfs, zoals Brassica oleracea var. acephala (Engelse link) die driekleurig zijn: paars, groen en wit. Of de regenboog Candy Crush, die schommelt tussen donkergroene en paarse tinten in verschillende intensiteiten.

Na het eerste levensjaar van de plant blijven de kleuren nog een jaar intens. Dit, gezien het feit dat het een tweejarige soort is. Twee jaar na het ontkiemen gaat de plant dood.

Het woord “sier” betekent niet dat je een plant niet kunt eten. Integendeel. Veel mensen kweken hem als sierplant en eten hem, na een jaar of langer, op.

Je zult merken dat de sierkool in het tweede jaar na ontkieming bloeit en het thuis wordt van meerdere dieren die erop afkomen op zoek naar stuifmeel, zoals vlinders, kevers en kolibries. Wat een prachtig werk doen ze voorafgaand aan hun afscheid!

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Een simpel recept voor gebakken rijst met kool

Sierkolen kweken

Sierkool
Er is een grote verscheidenheid aan sierkolen die uiteenlopende vormen en kleuren presenteren.

Sierkool is even mooi als eenvoudig, en dat geldt ook voor de verzorging die je eraan moet geven om hem te behouden. Let op en geniet ervan om je nieuwe planten te zien groeien, terwijl ze je tuin met kleur vullen.

1. Zorg voor het juiste substraat en de juiste meststof

Sierkool heeft een vruchtbaar substraat nodig met een goede drainage, zodat overtollig water kan circuleren zonder de wortels van de plant aan te tasten. Het substraat moet gecontroleerd worden zodat het niet te zuur is.

Het moet ook compact zijn. Daarom is het een goed idee om de grond te mengen met turf, wormenhumus, tepojal (helpt bij de drainage) en kalk voor de alkaliteit.

Dit laatste product moet er alleen in als de grond niet de verwachte pH heeft. Om daar achter te komen kun je een zuurgraadtest doen. Als de gemeten pH tussen 6 en 7,5 ligt, is hij alkalisch; als hij op 5 ligt, is hij neutraal en zal hij in orde zijn; maar als het resultaat lager is, moet je kalk aanbrengen tot hij in evenwicht is.

De meststof moet eenmaal per jaar worden aangebracht, samen met een meststof die rijk is aan fosfor en kalium, met 0% stikstof. Dit materiaal vergroot de kans op schimmelgroei.

2. Zorg voor de juiste verlichting en temperatuur

Naast een ideaal substraat heeft de sierkool een ruimte nodig waar de temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius ligt. Hoewel gezegd moet worden dat hij vorst verdraagt als een krijger. Bovendien doet de kou zijn kleuren intenser worden dan ooit tevoren.

Dit betekent dat het geboden licht direct zonlicht of gedeeltelijke halfschaduw kan zijn; hij zal zich zonder problemen weten aan te passen. In de winter moet je de kolen echter op een plek zetten waar ze zoveel mogelijk zonlicht krijgen.

3. Geef goed water

Toen we het over de grond hadden, hebben we de nadruk gelegd op het drainagevermogen ervan. Dit komt omdat alkalische bodems het water niet goed opnemen, waardoor de wortels het risico lopen te verzuipen.

Deze herinnering is om je te vertellen dat je goed voor de ondergrond moet zorgen, want sierkolen hebben veel water nodig, maar het moet wel goed gedraineerd worden.

4. Voer het juiste onderhoud uit

Sierkolen zijn gevoelig voor ongedierte zoals rupsen, slakken en duiven. Als je van hun smaak houdt, doen deze bezoekers dat ook.

Omdat ze eetbaar zijn, moet je ze tegen deze aanvallen beschermen zonder je toevlucht te nemen tot pesticiden of chemicaliën. Het beste zijn altijd de zelfgemaakte en natuurlijke alternatieven, vriendelijk voor alle levensvormen.

Ditzelfde advies geldt voor de behandeling van witte roest, klassieker van chrysanten (Engelse link), maar ook veel voorkomend bij kool. Een manier om dit te voorkomen is om de bladeren niet nat te maken bij het water geven.

3 sierkolen die je in je tuin moet hebben

De koraalkoningin
De koraalkoningin is een soort sierkool die opvalt door de vorm van zijn bladeren.

Nu je weet hoe je je sierkolen moet verzorgen, gaan we je drie soorten aanbevelen die uitblinken door hun schoonheid en die je moet nemen. Hier zijn hun beoordelingen!

  • Kraanserie: dit type sierkool heeft gekrulde bladeren en komt in een reeks ongelooflijke kleuren, zoals sterk roze, rood en bicolor, tussen roze en geel in.
  • Koraalkoningin: deze heeft vederlichte bladeren met een purperrode kleur in het midden.
  • Nagoya: het is ook een gekrulde variëteit die opvalt door zijn meer pastelkleuren, zoals wit, roze en rood.

Je hoeft niet te kiezen tussen een van deze drie soorten sierkool – je kunt ze allemaal hebben! Hun verzorging is hetzelfde als hierboven, dus zorg voor een kleurrijke en mooie tuin waarin kool de hoofdrol speelt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bonde, M. R., Murphy, C. A., Bauchan, G. R., Luster, D. G., Palmer, C. L., Nester, S. E., … & Berner, D. K. (2015). Evidence for systemic infection by Puccinia horiana, causal agent of chrysanthemum white rust, in chrysanthemum. Phytopathology105(1), 91-98.
  • Šamec, D., Urlić, B., & Salopek-Sondi, B. (2019). Kale (Brassica oleracea var. acephala) as a superfood: Review of the scientific evidence behind the statement. Critical reviews in food science and nutrition59(15), 2411-2422.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.