Wij bevelen 6 vetplanten aan om je huis te versieren

Deze vetplanten zijn ideaal voor het decoreren van je binnenruimtes. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en je vindt opties voor ruimtes met direct licht en schaduw.
Wij bevelen 6 vetplanten aan om je huis te versieren

Laatste update: 13 februari, 2023

Als je erover denkt om je binnenruimtes in te richten met vetplanten, dan zul je dit artikel graag lezen. Vetplanten zijn zeer resistente planten en zijn geschikt om in huis te hebben, maar er zijn er een paar die er meer uitspringen dan andere, en daar gaan we je hier alles over vertellen.

De grootste verdienste van vetplanten is dat ze zeer resistent zijn, zodat je niet hoeft te zwoegen om ze altijd mooi te houden. Deze planten worden gekenmerkt door het opslaan van water in hun structuren: bladeren, wortels en stengels. Daarom zijn ze niet zo veeleisend met water geven en kunnen ze lange perioden zonder water overleven.

De 6 vetplanten voor interieurdecoratie die je moet kennen

Tot nu toe zijn er duizenden soorten vetplanten geregistreerd, waarvan de families van de Aizoaceae, Cactaceae, Crassulaceae en Euphorbiaceae het populairst zijn. Onder hen zijn er enkele die zich, naast hun fysieke kenmerken, onderscheiden door de hoeveelheid zonlicht die ze nodig hebben. Vervolgens zullen we zien welke van de meest geschikte zijn om je huis mee te versieren.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Deze 10 planten kan je gemakkelijk in je tuin kweken

1. Sedum morganianum of ezelstaart

Sedum
De ezelstaart is een van de mooiste hangende vetplanten waarmee je je binnenruimtes kunt versieren.

De eerste van de vetplanten ter decoratie van interieurs die we gaan aanbevelen heet wetenschappelijk gezien Sedum morganianum. Het is de bekende ezelstaart.

Het is een vetplant afkomstig uit Mexico en heeft een eigenschap die veel aandacht trekt: hij hangt. Zijn mooie en dikke stengels zien er geweldig uit vanuit hangende potten.

Hij heeft blauwe of grijsgroene bladeren die tot 60 centimeter lang kunnen worden. Het is een van die vetplanten die goed zonlicht nodig hebben om zich goed te ontwikkelen. Wat het water geven betreft, kun je het beste wachten tot het substraat is opgedroogd tussen het water geven, vooral in gebieden met koud weer.

2. Senecio rowleyanus of het erwtenplantje

We gaan verder met de hangende vetplanten om de Senecio rowleyanus of het erwtenplantje te introduceren, een plant die zich onderscheidt doordat zijn bladeren op kleine kralen lijken. Hij wordt vaak gebruikt om planken te versieren, zodat zijn stengels kunnen hangen.

Hoewel hij van licht houdt, is het geen goed idee om hem bloot te stellen aan direct zonlicht, want dan kan hij verwelken. Water geven moet enigszins constant zijn, eenmaal per week, met uitzondering van de winter, wanneer er meer gespreid moet worden. Controleer in elk geval het substraat voordat je water toevoegt, want een teveel kan je erwtenplantje schaden.

3. Echeveria

Meer dan een vetplant zijn echeveria’s een familie van vetplanten die meer dan 150 soorten herbergt. Hun algemene kenmerk zijn hun afgeplatte rozetvormige bladeren, waardoor ze er charmant uitzien en perfect zijn om binnenshuis in potten of in buitentuinen te decoreren.

Deze vetplanten worden als goedkoop beschouwd omdat het onderhoud heel eenvoudig is en ze zeer dankbaar zijn. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, maar ze hebben altijd een gemeenschappelijke tint.

Om hun vitaliteit te behouden is het een goed idee om eens per maand vloeibare meststof te gebruiken. De watergift is matig en er moet speciaal op gelet worden in de herfst en winter, wanneer je heel eerlijk moet zijn met de hoeveelheid water.

4. Crassula ovata of Jadeplant

De Crassula ovata of Jadeplant is een juweeltje in de vetplantenfamilie. Het is een soort mini crassula-boom met prachtige ovale bladeren aan een dikke stam.

Dit is een zeer sterke, winterharde plant die prachtig staat in je woonkamer of elke andere binnenruimte. Hij groeit langzaam, maar kan een hoogte bereiken tot 1 meter, waarvoor hij minstens 3 uur direct zonlicht nodig heeft.

Wat het water geven betreft, dit moet matig zijn en één keer per week is ideaal. Volg deze tips voor de verzorging en je zult het geluk hebben je jadeboom te zien bloeien.

5. Aloëvera

Wij bevelen 6 vetplanten aan om je huis te versieren
Onder de aanbevelingen van vetplanten om interieurs te decoreren vinden we aloëvera, een medicinale plant.

Een andere van de vetplanten die niet mag ontbreken bij het decoreren van interieurs is aloëvera.

Wetenschappelijke artikelen (Spaanse link) hebben haar eigenschappen en gezondheidsvoordelen op een rijtje gezet, waarbij ze als geneeskrachtige plant naar voren komt.

De samenstelling benadrukt de hoge concentratie water, aminozuren, vitaminen en mineralen. Met name zijn sap, dat kristallijn en zeer fris is, wordt gebruikt om zonnebrand en wonden te verbeteren.

Deze vetplant heeft lange bladeren, breed aan de basis en zeer dun aan de uiteinden. Bovendien heeft hij stekels op de contouren van elk blad, die je kunnen verwonden als je ze niet goed behandelt.

Ook bekend als aloë, geniet hij van veel direct zonlicht, dus zorg ervoor dat hij een ruimte krijgt waar hij een paar uur per dag blootgesteld kan worden. Als het om vochtigheid gaat, laat de grond tussen het water geven door uitdrogen.

6. Beaucarnea recurvata of olifantspoot

We sluiten af met de Beaucarnea recurvata of olifantsvoet (op de uitgelichte afbeelding), een van de mooiste vetplanten die je kunt vinden om je binnenruimtes te decoreren. Zijn uiterlijk kan je schokken en je doen twijfelen of het wel echt een vetplant is. Maar geloof het maar, dat is het wel.

Zijn naam komt van de vorm van zijn stengel, die vrij dik is en lijkt op een olifantenpoot. Precies daar slaat hij het water op dat hij tijdens zijn ontwikkeling verzamelt.

Het is een van de vetplanten die een zonnige plaats nodig hebben om gezond te groeien, hoewel gezegd moet worden dat indirect licht gedurende de dag volstaat. Controleer voor het water geven het substraat; zie je het droog, dan is het tijd om water te geven.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
8 geluksplanten volgens Feng Shui

Crassula’s die weinig direct licht nodig hebben

Vetplant
Hoewel het er misschien niet op lijkt, is de tijgertong of schoonmoedertong een heel mooie vetplant die niet veel licht nodig heeft.

Er is een grote verscheidenheid aan vetplanten waarmee je je interieur kunt versieren. Maar omdat we weten dat het moeilijk is om onze planten in ruimtes met direct licht te plaatsen, volgt hier een lijst van andere vetplanten die weinig licht nodig hebben:

  • Gasteria
  • Peperomia
  • Aeonium kiwi 
  • Kerstcactus
  • Crassula ovata Gollum 
  • Hawortia cymbiformis 
  • Tijgertongen of sansevieria 

Met welke vetplanten ga jij je binnenruimtes decoreren?

Met deze gids van vetplanten om binnenruimtes te decoreren kun je een idee krijgen van de opties die je hebt. Kies diegene die het beste passen bij je persoonlijke smaak en de omstandigheden in je huis.

Laat je voor de rest verrassen door deze populaire planten die niet veel verzorging nodig hebben, maar wel heel dankbaar zijn. Hun groei is langzaam, maar je zult er veel plezier aan beleven, vooral als degene die wel bloeien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mariel Calderón-Oliver; María Alejandra Quiñones Peña; José Pedraza-Chaverri. Efectos benéficos del aloe en la salud. VERTIENTES Revista Especializada en Ciencias de la Salud, 14(2):53-73, 2011.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.