8 mogelijke voordelen voor de gezondheid van aloëvera

Wist je dat aloëvera een goede aanvulling kan zijn op je schoonheidsroutine? De antiseptische werkstoffen helpen de huid te ontsmetten en de eliminatie van dode huidcellen te bevorderen.
8 mogelijke voordelen voor de gezondheid van aloëvera

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel leggen we de eigenschappen uit en enkele van de mogelijke voordelen voor de gezondheid van aloëvera. Aloëvera is een van de populairste planten die er zijn, dankzij de vele toepassingen voor gezondheid, schoonheid en thuis.

Het voedingsgehalte is uitgebreid, want het bevat vitamine A, C, E en B-complex, en ook foliumzuur en andere mineralen. De eigenschappen van aloëvera zijn gevarieerd en bieden voordelen waar je van kunt profiteren door het te consumeren of uitwendig aan te brengen. Van deze voordelen vestigen we de aandacht op de volgende:

  • Kalmerende, genezende, vochtinbrengende en regenererende eigenschappen, volgens gegevens uit het Cuban Journal of Nursing (Spaanse link).
  • Het is depuratief, ontgiftend en kan de spijsvertering bevorderen.
  • Volgens studies van het Superieur Instituut voor Militaire Geneeskunde Dr. Luis Díaz Soto (Spaanse link) zou het als antiviraal kunnen werken.
  • Het bevat aminozuren als glutaminezuur, asparaginezuur, alaniet, arginine of glycine, onder andere.
  • Het levert enzymen, zoals amylase, lipase of fosfatase, onder andere.
  • Het wordt beschouwd als een voedingssupplement, volgens deze studie van de Nationale School voor Biologische Wetenschappen van het Nationaal Polytechnisch Instituut van Mexico (Spaanse link) .

8 mogelijke voordelen voor de gezondheid van aloëvera

Voordelen voor de gezondheid van aloëvera

Aloëvera is een plant met eigenschappen die de symptomen van verschillende aandoeningen kunnen verlichten. We hebben een lijst opgesteld met acht gezondheidsvoordelen van aloëvera die je waarschijnlijk nog niet kende.

Maar het is altijd nodig eerst een arts te raadplegen voor je het gebruikt. Deze remedies kunnen gebruikt worden zolang je hun goedkeuring hebt, want ze kunnen dienen als alternatief voor een gespecialiseerde medische behandeling.

1. Aloëvera voor de behandeling van diabetes

Een onderzoek door het West China Hospital (Engelse link) heeft geconcludeerd dat deze plant eigenschappen heeft die de glucose in het lichaam helpen te reguleren en dat betekent dat ze als antidiabeticum beschouwd kan worden.

Aloëvera zou in sommige gevallen van diabetes type II kunnen helpen de glucosespiegel te verlagen. Wie aan diabetes lijdt moet echter eerst zijn of haar arts raadplegen voor hij of zij aloëvera als natuurlijk middel gebruikt.

Aloëvera heeft ook andere positieve eigenschappen voor mensen die aan deze pathologie lijden. De inname ervan kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen, het triglyceridengehalte te verlagen en de bloedsomloop te verbeteren.

2. Spijsverteringsproblemen

Aloëvera zou een bondgenoot kunnen zijn om de spijsvertering en sommige problemen in het spijsverteringsstelsel te verbeteren.

Een studie van de Faculteit Biologische Wetenschappen van de Autonome Universiteit van Nuevo Leon in Mexico (Spaanse link)  heeft bewezen dat deze plant de opname van voedingsstoffen bevordert en schadelijke bacteriën in het spijsverteringsstelsel helpt elimineren.

Bovendien neemt men aan dat het kan helpen de darmflora te reconstrueren en de bacteriën aan te vallen die maagzweren veroorzaken. Je moet echter voorzichtig zijn als je aan leverproblemen lijdt (Engelse link). In dat geval zou het belangrijk zijn eerst je arts te raadplegen.

Binnen deze groep van spijsverteringspathologieën zijn er ook veelbelovende resultaten over het mogelijke gebruik van aloëvera bij prikkelbare darmsyndroom (Engelse link). De inname ervan lijkt voordelen op te leveren bij het verminderen van de bijbehorende symptomen, zonder dat er nadelige effecten optreden.

3. Astma

Aloëvera kan werken als een antihistaminicum en een bronchiën verwijdend middel. Zo zou het dienen om de symptomen van ademhalingsproblemen te verlichten en astma te verminderen, volgens dit onderzoek dat gepubliceerd werd in het Cubaans Tijdschrift voor Medicinale Planten Revista Cubana de Plantas Medicinales (Spaanse link). Het gebruik ervan moet echter door een arts gecontroleerd worden.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Leer hoe je aloëvera thuis kweken kunt

4. Het kan de pijn verlichten die veroorzaakt wordt door brandwonden en irritaties

Aloëveragel

De aloëveraplant is een van de meest erkende in de wereld van cosmetica, schoonheid en huidverzorging vanwege zijn helende, hydraterende en regenererende eigenschappen. De gel biedt verschillende voordelen voor de gezondheid van je huid.

Deze effecten zijn bevestigd door talrijke klinische proeven, zoals deze die gepubliceerd werd in de Iraans Tijdschrift voor Medische Wetenschappen (Engelse link)

In het bijzonder een analyse getiteld The efficacy of Aloe vera used for burn wound healing: A systematic review (Engelse link) vond dat het gebruik ervan kan bijdragen tot de genezing van wonden door brandwonden. Meer onderzoek is echter nodig.

5. Het zou acne kunnen verlichten

De antiseptische werkstoffen zouden de huid helpen ontsmetten en dode huidcellen verwijderen om de huid er jonger en gezonder uit te laten zien. Deze werking zou de huid verzachten en de bacteriën bestrijden die acne veroorzaken, zoals gerapporteerd in Clinical Pharmacology Advances and Applications (Engelse link).

6. Het zou lichaamsvetten kunnen verminderen

Het bevat 22 aminozuren, waarvan er 8 essentieel zijn voor het lichaam. Men gelooft dat zijn depuratieve eigenschappen zouden kunnen helpen om het vet dat zich in bepaalde delen van het lichaam ophoopt te elimineren.

Er is echter niet genoeg bewijs om dit te bevestigen. Deze plant bevat ook 3 plantensterolen die het vet in het bloed zouden kunnen verminderen (Engelse link) en zijn rol als antihistaminicum versterken.

7. Versterking van het immuunsysteem

Het consumeren van aloë zou het immuunsysteem kunnen versterken, zoals sommige onderzoeken (Engelse link) hebben aangetoond, omdat het daardoor beter bestand zou zijn tegen virussen of ziekten.

Deze plant heeft polysachariden die macrofagen kunnen stimuleren. Deze stoffen, ook wel witte bloedlichaampjes genoemd, zijn verantwoordelijk voor het bestrijden van virussen.

Lees ook dit geweldige artikel:
Hoe maak je een gezonde aloëveragelei?

8. Natuurlijke ontstekingsremmers

Aloëveragel

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat aloëvera eigenschappen bevat die de oxidatie van arachidonzuur kunnen verminderen, en zo ontstekingen tegengaan. In dit geval zou het direct ingenomen kunnen worden of direct op de aangedane plek aangebracht. Aloëvera wordt in de natuurgeneeskunde gebruikt om blauwe plekken te verlichten, omdat het als pijnstiller kan werken.

9. Tandgezondheid

Sommige studies op dieren (Engelse link) suggereren dat aloëvera antibacteriële eigenschappen bezit en daardoor nuttig zou kunnen zijn bij de behandeling van sommige tand- en mondaandoeningen.

Eén daarvan zou orale submuceuze fibrose (Engelse link) zijn, een oraal probleem dat pijn en ontsteking veroorzaakt. In de vorm van spoelingen zouden ze ook werkzaam kunnen zijn om tandplak te verminderen.

Hoe kun je aloëvera veilig gebruiken voor je gezondheid?

Aloëvera is in de meeste speciaalzaken te vinden in gel- en sapvorm. De gel komt van de binnenste delen van de plant en heeft een dikkere textuur. Daarom wordt het veel meer gebruikt voor uitwendige toepassingen. Je kunt het tweemaal per dag rechtstreeks op de huid aanbrengen.

Het sap is een heldere, transparante vloeistof die veilig oraal ingenomen kan worden. De consumptie ervan is over het algemeen veilig (Engelse link) wanneer de juiste doseringen in acht genomen worden en wanneer het kortdurend ingenomen wordt. Aloë latex of extract van hele bladeren oraal innemen kan bijwerkingen hebben en wordt niet aanbevolen.

Raadpleeg je arts voordat je aloëvera consumeert voor je gezondheid

Zoals met elk natuurlijk geneesmiddel, het consumeren van aloëvera kunnen bijwerkingen optreden. Daarom moet je een arts raadplegen voor je het begint in te nemen. Dit is vooral belangrijk tijdens zwangerschap, borstvoeding, en bij het volgen van een farmacologische behandeling.

Ook al hebben we het gehad over manieren waarop aloëvera kan helpen symptomen die ons ongemak bezorgen te verminderen, toch is alleen een professionele arts bevoegd om een ziekte te diagnosticeren en de meest geschikte behandeling vast te stellen op basis van iemands lichamelijke toestand en andere factoren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Anuradha, A., Patil, B., Asha, V. R. (2017). Evaluations of efficacy of aloe vera in the treatment of oral submucous fibrosis – a clinical study. Journal of Oral Pathology and Medicine, 46(1), 50-55. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27314762/
  • Alinejad-Mofrad, S., Foadoddini, M., Saadatjoo, S.A., Shayesteh, M. (2015). Improvement of glucose and lipid profile status with Aloe vera in pre-diabetic subjects: a randomized controlled-trial. Journal of Diabetes and Metabolic Disorders, 14(22). https://link.springer.com/article/10.1186/s40200-015-0137-2
  • Cowan, D. (2013). Oral Aloe vera as a treatment for osteoarthritis: a summary. British Journal of Community Nursing, 15(6). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20679979/
  • Hekmatpou, D., Mehrabi, F., Rahzani, K., Aminiyan, A. (2019). The Effect of Aloe Vera Clinical Trials on Prevention and Healing of Skin Wound: A Systematic Review. Iran Journal of Medicinal Science, 44(1), 1–9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6330525/
  • Kurian, I. G., Dileep, P., Ipshita, S., Pradeep, A. R. (2018). Comparative evaluation of subgingivally-delivered 1% metformin and Aloe vera gel in the treatment of intrabony defects in chronic periodontitis patients: A randomized, controlled clinical trial. Journal of Investigative and Clinical Dentistry, 9(3). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jicd.12324
  • Mayo Clinic (2020). Aloe. Consultado el 29 de mayo de 2023. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-aloe/art-20362267
  • Mpiana, P. T., Ngbolua, K.-T.-N., Tshibangu, D. S. T., Kilembe, J. T., Gbolo, B. Z., Mwanangombo, D. T., Inkoto, C. L., Lengbiye, E. M., Mbadiko, C. M., Matondo, A., Bongo, G. N., Tshilanda, D. D. (2020). Aloe vera (L.) Burm. F. as a Potential Anti-COVID-19 Plant: A Mini-review of Its Antiviral Activity. European Journal of Medicinal Plants, 31(8), 86–93. https://journalejmp.com/index.php/EJMP/article/view/891
  • Panahi, Y., Khedmat, H., Valizadegan, G., Mohtashami, R., Sahebkar, A. (2015). Efficacy and safety of Aloe vera syrup for the treatment of gastroesophageal reflux disease: a pilot randomized positive-controlled trial.
    Journal of Traditional Chinese Medicine, 35(6), 632-636. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0254627215301515
  • Paul, S., Modak, D., Chattaraj, S., Nandi, D., Sarkar, A., Roy, J., Chaudhuri, T. K., Bhattacharjee, S. (2021). Aloe vera gel homogenate shows anti-inflammatory activity through lysosomal membrane stabilization and downregulation of TNF-α and Cox-2 gene expressions in inflammatory arthritic animals. Future Journal of Pharmaceutical Sciences, 7(12). https://link.springer.com/article/10.1186/s43094-020-00163-6
  • Reza Fallahi, H., Hamadzade, H., Mohseni Nezhad, A., Zandian, D., Taghizadeh, M. (2016). Effect of Aloe vera mouthwash on postoperative complications after impacted third molar surgery: A randomized, double-blind clinical trial. Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, Medicine and Pathology, 28(5), 392-396. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212555816300503
  • Rodríguez Rivas, M., Hernández Parets, M.,Arias Gallardo, A. I., López Guerra, R. L., Martínez Chaviano, Y. (2004). Acción antiasmática del Aloe vera en pacientes. Revista Cubana de Plantas Medicinales, 9(1). https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-394331
  • Sánchez, M., González-Burgos, E., Iglesias, I., Gómez-Serranillos, M. P. (2020). Pharmacological Update Properties of Aloe Vera and its Major Active Constituents. Molecules, 25(6), 1324. https://www.mdpi.com/1420-3049/25/6/1324
  • Tanaka, M., Misawa, E., Yamauchi, K., Abe, F., Ishizaki, C. (2015) Effects of plant sterols derived from Aloe vera gel on human dermal fibroblasts in vitro and on skin condition in Japanese women. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 8, 95-104. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.2147/CCID.S75441
  • Vázquez-Fernández, P., Garayoa-Roca, A., Añón-Rodríguez, R., Cabezas-Macián, M., Serra-Desfilis, M. A., Mora-Miguel, F. (2013). Aloe vera: no siempre tan beneficioso en pacientes con hepatopatía crónica. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 105(7), .434-435. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082013000700012
  • Wook Hong, S., Chun, J., Park, S., Jung Lee, H., Pil Im, J., Sung Kim, J. (2018). Aloe vera is effective and safe in short-therm treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. Journal of Neurogastroenterology and Motility, 24(4), 528-535. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175553/
  • Zhong, H., Li, X., Zhang, W., Shen, X., Lu, Y., Li, H. (2021). Efficacy of a New Non-drug Acne Therapy: Aloe Vera Gel Combined With Ultrasound and Soft Mask for the Treatment of Mild to Severe Facial Acne. Frontiers in Medicine, 8. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2021.662640/full
  • Drugs and Lactation Database (LactMed®). (2022). Bethesda (MD): National Institute of Child Health and Human Development. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000889/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.