Hoe maak je een gezonde aloëveragelei?

Maak zelf een gezonde aloëveragelei klaar door enkel de beste ingrediënten te kiezen. Zo ben je er zeker van dat je gelei geen schadelijke kleurstoffen en conserveermiddelen bevat.
Hoe maak je een gezonde aloëveragelei?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Dat de gel binnenin de aloëveraplant in veel culturen hoog gewaardeerd wordt weten al geruime tijd. De plant is namelijk rijk aan vele voedingsstoffen waar onze gezondheid baat bij heeft. Heb je echter ooit al een aloëveragelei geproefd?

Eerst even terug naar de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de plant. Aloë vera staat vooral bekend om zijn ontsmettende vermogen en reinigende eigenschappen, waardoor het gebruik ervan heel wat ziektes kan voorkomen.

Het is daarnaast ook een fantastisch ontstekingsremmend middel dat perfect gebruikt kan worden bij de behandeling van artritis, constipatie, huidaandoeningen en nog veel meer.

De aloëveraplant bevat maar liefst 19 verschillende essentiële aminozuren. De stoffen zijn onontbeerlijk in het lichaam bij de vorming en samenstelling van eiwitten die het lichaam nodig heeft bij de cel- en weefselopbouw.

Als je er een gewoonte van maakt regelmatig aloëveragelei te gebruiken, dan ondersteun je op een natuurlijke manier de stofwisseling van je lichaam. Giftige stoffen die opgestapeld zijn in het lichaam worden ook makkelijker verwijderd.

Je ziet dat de aloë vera een heel veelzijdige plant is, die je bovendien op zeer veel verschillende manieren in je dagelijkse leven kunt gebruiken.

De textuur van de gel maakt het ook zeer makkelijk om de aloë vera te verwerken tot een natuurlijke gelei. Het recept is super eenvoudig en je hebt in een mum van tijd een zelfgemaakte tonic die je op veel verschillende manieren kunt gebruiken.

Wat is naturlijke aloëveragelei?

Aloëveragelei

Natuurlijke aloëveragelei is een volledig biologisch product dat zeer weinig calorieën bevat, maar wel veel gezondheidsvoordelen biedt.

In tegenstelling tot jam en gelei gemaakt van fruit bevat deze gelei geen geraffineerde suikers en andere ongezonde chemische toevoegingen. De gelei wordt namelijk gemaakt door aloë vera te combineren met pectine. Deze voedingsvezel is afkomstig uit het klokhuis van appels en wordt gebruikt om gelatine te maken.

Wist je dat je pectine makkelijk zelf thuis kan maken? Je gebruikt het nadien om de aloëveragelei te doen stollen.

Hoe maak je thuis pectine?

Appels Koken

Zorg ervoor dat je enkel biologische appels gebruikt en een nylon zakje om een goede kwaliteit pectine te bereiden.

Wat heb je hiervoor nodig?

  • 900 gram appels en klokhuizen
  • 1,7 liter water

Hoe  maak je thuis zelf pectine klaar?

  • Neem eerst een grote pan gevuld met water. Voeg daaraan dan de appels en klokhuizen toe. Laat deze vervolgens op een middelmatig vuurtje sudderen tot je een soort appelmoes hebt.
  • Als je puree klaar is, laat je deze vervolgens even aan de kant staan. Giet daarna alles door het nylon zakje.
  • Zet dit dan opzij in een kom en begin met het bereiden van de gelei.

Recept voor huisgemaakte aloëveragelei

Gelei

Op het boodschappenlijstje om een gezonde aloëveragelei te maken mag ook citroen niet ontbreken. Het voegt niet enkel extra voedingsstoffen toe, maar zorgt er ook voor dat de gelei langer bewaard kan worden. Er hoeven geen schadelijke conserveermiddelen aan dit volledig natuurlijke product toegevoegd te worden.

Let erop dat je de gelei niet aan hitte blootstelt. Hierdoor gaan immers veel van de voordelen van dit voedingsmiddel verloren.

Een goede tip om het koken van de gelei te voorkomen, is de pectine toevoegen vóór alle andere ingrediënten.

Voor de aloë vera gelei heb je nodig

  • 500 gram aloëveragel (2 kopjes)
  • 350 gram biologische suiker (1,5 kop)
  • 350 ml water (1,5 kop)
  • 20 gram pectine (1 eetlepel)
  • 20 ml citroensap (2 eeltlepels)
  • 1 glazen pot

Maak zelf je aloëveragelei klaar

  • Giet eerst het water in een pan en breng het aan de kook. Voeg daarna de suiker toe om een siroop klaar te maken.
  • Blijf vervolgens in de siroop roeren en zorg ervoor dat de suiker volledig opgelost is.
  • Houd de kooktijd goed in de gaten. Als je de siroop te lang op het vuur houdt, dan gaat deze karameliseren.
  • Heb je een homogene siroop, haal deze dan van het vuur en laat hem een aantal minuutjes afkoelen. Voeg vervolgens de pectine, aloëveragel en het citroensap toe.
  • Blijf daarna alles goed doorroeren tot alle ingrediënten goed vermengd zijn. Je kan hiervoor het mengsel op een laag vuurtje houden.
  • Heeft je gelei de dikte bereikt die jij wenst, haal dan alles van het vuur en giet de gelei over in de glazen pot.

Hoe kan je deze gelei het beste gebruiken?

  • Je kan deze aloëveragelei puur eten of gemixt met fruit en natuurlijke sapjes.
  • Je kan gerust een eetlepel nemen in de ochtend en een tweede portie in de namiddag.
  • Heb je te kampen met infectie, brandend maagzuur of huidaandoeningen, dan kan een extra lepeltje zeker geen kwaad.
  • Neem niet meer dan deze aanbevolen hoeveelheid, de gelei heeft immers ook een laxerende werking. Zo hoef je niet om de haverklap naar de wc te rennen.

Spreekt dit eenvoudige recept je aan? Ga dan onmiddellijk aan de slag en voeg deze gezonde, natuurlijke remedie toe aan je dieet. Regelmatig aloëveragelei eten zal je spijsvertering bevorderen, je helpen afvallen en veel gezondheidsproblemen voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hu, Y., Xu, J., & Hu, Q. (2003). Evaluation of Antioxidant Potential of Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) Extracts. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf034255i
  • Radha, M. H., & Laxmipriya, N. P. (2015). Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.10.006
  • Rajeswari, R., , M. Umadevi, C. S. R., & , S. Selvavenkadesh, K. P. Sampath Kumar, D. B. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.