Tips tegen ontsteking en een opgeblazen gevoel

· 28 mei 2016
Gember bezit ontstekingswerende eigenschappen en helpt je bovendien om sneller calorieën te verbranden en gewicht te verliezen. Daarom is het een ideaal natuurlijk middel om de strijd aan te gaan tegen dat opgeblazen gevoel rondom het middel en in de buikstreek.

Een opgeblazen gevoel in de buik en ontstekingen in de maag en darmen geven je niet alleen het gevoel onaantrekkelijk te zijn, maar houden bovendien een gezondheidsrisico in. Meestal denken we enkel aan die platte en slanke buik, maar het loont zeker ook de moeite aandacht te besteden aan de nadelen voor je gezondheid en conditie.

Indigestie door ongezonde voedingsgewoontes of te veel eten geeft meestal aanleiding tot dit opgeblazen gevoel, maar het kan eveneens ontstaan door een slechte vertering van bepaalde voedingsmiddelen, zoals groenten, vlees en sommige zuivelproducten. En je hebt vast wel al opgemerkt dat ook vóór je menstruatie je de kans loopt om lucht op te slaan in de maag en darmen.

Er bestaan zeker genoeg middeltjes bij de drogist of apotheker die dit vervelende verschijnsel kunnen aanpakken, maar vaak zijn ze niet 100% efficiënt en bevatten ze chemische stoffen die je ook andere nare bijverschijnselen kunnen bezorgen.

Goed nieuws is echter dat er ook heel wat natuurlijke remedies bekend zijn die ontsteking kunnen helen, pijn verlichten en de opstapeling van lucht in maag en darmen kunnen verminderen, zonder enig bijkomend risico. Dit artikel somt een aantal eenvoudige en goedkope middeltjes op die je zelf thuis kan klaarmaken om een opgeblazen gevoel tegen te gaan.

1. Water en appelazijn

Waarschijnlijk zijn ontsteking en een opgeblazen gevoel heel wat keren het gevolg van het eten van voedsel met een hoge zuurtegraad of het gevolg van een te zware en uitgebreide maaltijd.

Het gebruik van water en appelazijn is een decennia oud en heel eenvoudig trucje om de zuurtegraad in de maag te verminderen. Hierdoor kan het ontstaan van ontsteking vermeden worden en kan de werking van de belangrijke organen in het algemeen verbeteren.

Hoe maak je dit middeltje klaar?

Mix een theelepel appelazijn in een glas water en drink dit vóór of na een maaltijd.

Wil je meer weten over de gezonde eigenschappen van appelazijn, lees dan ook Drink elke ochtend appelazijn met honing

2. Kaneelthee

Kaneelthee

Kaneel behoort tot de kruiden die erom bekend staan de spijsvertering te stimuleren, waardoor gas de kans niet krijgt om je een opgeblazen gevoel te geven. Bovendien zorgt kaneel er ook voor dat afvalstoffen en toxines sneller afgevoerd worden.

Hoe maak je kaneelthee klaar?

Verwarm een kop water en voeg een klein theelepeltje kaneel toe. Laat de kaneel ongeveer tien minuutjes trekken en voeg naar smaak een natuurlijke zoetstof toe, zoals honing of agavesiroop.

3. Kamillethee

Kamillethee is een echte klassieker die bekend is om zijn ontstekingswerende eigenschappen en vermogen om maagpijn en de opstapeling van gassen in de darmen tegen te gaan.

Hoe maak je een kamille-infusie klaar?

  • Verwarm een kop water en voeg twee theelepels gedroogde kamillebloemen toe. Laat ongeveer een kwartiertje sudderen op een laag vuurtje.
  • De warme thee door een zeefje halen en bij voorkeur na het middageten opdrinken.

4. Gemberthee

De gemberwortel is een medicinale duizendpoot die ook ontsteking van maag en darmen verhindert en hierdoor buikgas de kans niet geeft om je een opgeblazen gevoel te bezorgen. Gember stimuleert de stofwisseling en wordt bovendien ook gebruikt tegen misselijkheid en krampen in de maag en darmen.

Gember heeft verwarmende eigenschappen en wordt daarom ook aangeraden als je graag enkele kilo’s wil afvallen. De vrijgekomen warmte stimuleert het lichaam namelijk om die extra calorieën te verbranden.

Hoe maak je deze thee klaar?

Rasp een verse gemberwortel tot je een halve theelepel kan vermengen met een kopje kokend water. Een tiental minuutjes laten trekken en je hebt een heerlijke warme drank die je meteen van maag- en darmlast zal verlossen.

5. Lijnzaad

Lijnzaadolie

Lijnzaad is rijk aan vezels en verschillende essentiële vetzuren, waardoor dit superfood prima in staat is om je spijsvertering te verbeteren en ontsteking geen kans geeft om je maag of darmen aan te tasten. Gassen krijgen de kans niet om je het leven zuur te maken.

Op welke manier kan je best lijnzaad eten?

Laat een eetlepel gemalen lijnzaad een nachtje weken in een glas water en drink deze mix  ’s ochtends na het opstaan. Je kan lijnzaad ook aan yoghurt of smoothies toevoegen of ’s middags over een salade sprenkelen.

6. Tomaten

Tomaten zijn rijk aan antioxidanten die je lichaam reinigen en helpen om afvalstoffen te verwijderen, waardoor heel wat organen in je lichaam veel beter gaan functioneren.

Zet regelmatig tomaten op het menu om makkelijker vet te verbranden. Ze bevatten immers ook zeer veel vezels, fytonutriënten en water.

Hoe kan je tomaten gebruiken om opgeblazen gevoel te verminderen?

Neem een vijftal organisch geteelde tomaten en doe deze samen met een half glas water en een scheutje citroensap in de blender. Je kan dit frisse tomatensapje op elk moment van de dag drinken.

7. Groene thee

Groene thee is wellicht een van de bekendste dranken om ontstekingen in het lichaam te vermijden. Het is eveneens een prima natuurlijk middel om snel buikvet te verbranden.

Je weet vast dat groene thee rijk is aan verschillende antioxidanten die het cholesterolgehalte in het bloed regelen en de schadelijke werking van vrije radicalen in het lichaam teniet doen.

Hoe gebruik je groene thee?

Maak een infusie door enkele theelepels groene thee aan kokend water toe te voegen en dit eventjes te laten intrekken.

8. Ananas-komkommersap

Ananassap

Deze smoothie combineert twee ingrediënten die over krachtige, vochtafdrijvende eigenschappen beschikken. Ze slagen er gemakkelijk in om overtollig vocht samen met afvalstoffen uit de maag en darmen te verwijderen.

Ze bevatten bovendien ook heel wat voedzame nutriënten, vitamines en mineralen die je een prachtige huid bezorgen en die je zullen helpen om makkelijker gewicht te verliezen.

Ingrediënten

  • 3 schijfjes verse ananas
  • 2 middelgrote komkommers
  • 1/2 theelepel gemalen gember
  • Een half glas water

Hoe maak je deze smoothie klaar?

  • Voeg alles samen in de blender en mix tot je een smeuïge drank krijgt.
  • Je hoeft deze smoothie niet door een zeefje te halen. Drink hem bij voorkeur ’s ochtends op de nuchtere maag of net na je hoofdmaaltijd.

Meer interessante tips lees je in Bananensmoothies om gewicht te verliezen