Bananensmoothies om gewicht te verliezen

Wist je dat bananen kunnen helpen om vocht af te drijven? Ondanks hun slechte reputatie werd aangetoond dat bananen in combinatie met sommige andere voedingsstoffen het metabolisme kunnen versnellen.
Bananensmoothies om gewicht te verliezen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 07 november, 2022

Bananensmoothies zijn een heerlijke manier om het aanpakken van vochtretentie efficiënt te ondersteunen. Het eten van bananen en bakbananen werd echter jarenlang vermeden door de vele geruchten dat deze beide voedingsmiddelen gewichtstoename in de hand zouden werken.

Recent onderzoek ontdekte echter dat bananen een fantastische aanvulling zijn op elk dieet. Het blijkt namelijk dat ze grote hoeveelheden nutriënten en heel wat kalium leveren. Dit is een element dat onontbeerlijk is om vochtafdrijving te stimuleren.

Waarom zijn bananen goed voor gewichtsverlies en het afdrijven van vocht?

Vochtophoping is een vervelende kwaal. Dit wordt meestal veroorzaakt door hormonale schommelingen tijdens de puberteit, gedurende zwangerschap en menopauze of ook bij vrouwen die de pil als voorbehoedsmiddel gebruiken.

Ook ongezonde voedingsgewoontes zoals een te hoog zoutverbruik of ziektes zoals hypothyreoïdie en hart- en leveraandoeningen, kunnen kunnen ervoor zorgen dat het lichaam water vasthoudt.

Vocht wordt vervolgens vastgehouden in bepaalde delen van het lichaam. Dit kan daarna zorgen voor gewichtstoename, een zwaar gevoel en soms het niet meer goed functioneren van bepaalde organen.

Kalium is een belangrijke regulator en is een mineraal dat het lichaam onder andere kan helpen om overtollig vocht te verwijderen. Precies dáárom raadt men het eten van bananen aan. Deze vrucht bevat namelijk afhankelijk van de grootte ongeveer 450mg van dit mineraal bevatten.

Combineer je een lekkere banaan met de zogenaamde “vetverbranders” zoals spinazie, lijnzaad, bosbessen en gember, dan kan je dit proces nog vele malen versnellen.

Bovendien kunnen bananen ook een heel goede bron van energie zijn. Ze zijn namelijk rijk aan glucose, fructose en sucrose. Ze bevatten de vitamines A, B, C , E en leveren hoge dosissen calcium, magnesium, silicium en ijzer.

Het zal je vast niet te verwonderen dat al deze gezonde nutriënten bijdragen tot het behouden van een goede conditie, terwijl toch het verlies van gewicht gestimuleerd kan worden door de aanwezigheid van kalium.

De overige elementen kunnen daarnaast helpen bij het verstevigen en behoud van spierweefsel, ontgiften van het bloed, bestrijden van hoge bloeddruk en het bevorderen van een goede spijsvertering.

Bananensmoothies die vet verbranden en vocht afdrijven

Stukjes Banaan

Door deze gezonde eigenschappen zijn bananen een ideaal basisingrediënt voor heerlijke bananensmoothies die onder andere kunnen helpen vet te verbranden en overtollig vocht af te drijven.

Combineer de banaan met andere voedingsstoffen en je hebt vervolgens direct je dagelijkse energiedrank. Daarnaast kan deze smoothie eveneens ondersteunen bij gewichtsverlies.

Bananen-lijnzaadsmoothie

 • 1 banaan
 • 200 ml sinaasappelsap
 • 30 g lijnzaad
 • 2 eetlepels melk

Bereidingswijze van deze smoothie

Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot je een egaalzachte smoothie hebt. Drink hem vervolgens koud en bij voorkeur ‘s ochtends tijdens het ontbijt.

Bananensmoothie met bessen

 • 1 banaan
 • 250 g bosbessen of frambozen
 • 15 g geraspte gember
 • 25 g honing
 • 125 ml warm wate

Bereidingswijze van deze bananensmoothie

Gebruik de blender om alle ingrediënten te mixen en drink deze bananensmoothie ‘s ochtends als vervanging van je normale ontbijt.

Bananensmoothie met spinazie

Bananensmoothie
 • 1 banaan
 • 200 gram verse spinazie
 • 120 g magere yoghurt
 • 15 g granen
 • 1 eetlepel honing

Bereidingswijze van deze smoothie

Alles goed mixen in de blender tot een romige smoothie en koel drinken als ontbijt in de ochtend.

Bananen-aardbeiensmoothie

Bereidingswijze van deze smoothie

Alle ingrediënten in de blender en mixen maar! Je kan deze heerlijke bananensmoothie met aardbeien drinken als ontbijt of tussendoortje op een warme dag.

Banaan-haver-chiazadensmoothie

Bananenmilkshake
 • 1 rijpe banaan
 • Een kwart kopje ongekookte haver
 • 125 ml amandelmelk
 • 22 g chiazaden
 • 5 druppels vanille extract
 • Een snufje gemalen kaneel
 • Een kopje ijsblokjes

Bereidingswijze van deze overheerlijke smoothie

Maak een heerlijke romige smoothie door alles te mixen in de blender.

Het is een ideale vervanging voor je normale ontbijt. Het kan onder andere helpen bij het afdrijven van vocht en je lichaam een energieboost te bezorgen.

Daarnaast kan je het je de dag laten starten met een goed gevoel dat niet zal verstoord worden door die vervelende hunkeringen naar snacks en zoetigheid. Probeer deze verrukkelijke bananensmoothies vandaag nog uit!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.