Hoe rijstpapier te gebruiken voor decoratie

Rijstpapier is een goedkoop, eenvoudig materiaal met meerdere toepassingen. Ontdek hier hoe je met verschillende technieken rijstpapier kunt aanbrengen om voorwerpen te bekleden!
Hoe rijstpapier te gebruiken voor decoratie

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 23 januari, 2023

Rijstpapier is een zeer veelzijdig materiaal dat vaak gebruikt wordt voor bepaalde gastronomische recepten, om te tekenen, en zelfs voor typisch Japanse panelen. Het wordt echter steeds meer gebruikt op decoratief gebied. Zijn gemakkelijke verwerking, lage kosten, en de verscheidenheid aan ontwerpen die gecombineerd kunnen worden, maken het ideaal voor het verfraaien van voorwerpen.

Enkele van deze elementen zijn opbergdozen, Chinese lampen, en diverse keukengerei. Rijstpapier kan worden toegepast in zijn oorspronkelijke kleur (wit) of in andere uitvoeringen. Omdat het van natuurlijke oorsprong is, is het een eenvoudig object om te gebruiken met verschillende technieken en is het zeer effectief voor het bijwerken van je inrichting.

Wat is rijstpapier?

Rijstpapier is een element gemaakt van de vezels van de rijstplant. Het bevat echter ook bestanddelen van bamboe en hennep. Het is een materiaal met een delicaat uiterlijk, maar het biedt een goede weerstand.

Deze voorwaarde maakt het geschikt voor verschillende toepassingen, waaronder decoratieve, gastronomische en zelfs buitenbehuizingen. Ondanks de fijne textuur en het zwakke uiterlijk is het een element dat de tijd doorstaat. Aan de andere kant is het niet goed bestand tegen schokken of druk.

De oorsprong van rijstpapier

Het vindt zijn oorsprong in de oosterse cultuur, waar de rijstplant vandaan komt. Er bestaan eeuwenoude geschriften op rijstpapier, hoewel het daarvoor niet het ideale materiaal is. Rijstpapier is sterk aanwezig in typisch Japanse voorwerpen, zoals shoji-panelen, die de kamers van een huis indelen.

Ook wordt rijstpapier vaak gebruikt bij het maken van origami en andere ambachten. Aan de andere kant hebben Chinese lampen, die over de hele wereld steeds meer gebruikt worden, rijstpapier als hoofdrolspeler. Het gebruik ervan heeft zich over de hele planeet verspreid, zowel in decoratief als gastronomisch opzicht.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Decoratie in etnische stijl: tips om het thuis toe te passen

De beste ideeën om rijstpapier in decoratie te gebruiken

Lamp van rijstpapier
Het rijstpapier dat lampen in Japanse stijl omhult is populair en is tegenwoordig in bijna alle decoratiewinkels te vinden.

Dit materiaal heeft zich gepositioneerd als een van de meest toegepaste voor het bekleden van voorwerpen en andere soorten decoratie. Dit komt door zijn veelzijdigheid, gemakkelijke verwerking en lage kosten. Zo is het mogelijk om met rijstpapier een groot aantal voorwerpen te versieren met behulp van veel verschillende technieken. Laten we er een paar bekijken.

Fotolijsten

Een van de grootste voordelen van rijstpapier is dat er op verschillende manieren tekeningen aan kunnen worden toegevoegd. Hoewel het mogelijk is om erop te tekenen, is de textuur van het materiaal niet het meest geschikt. Omdat deze papiersoort zo dun is, kan het ook over andere ontwerpen worden gelegd en overgetrokken.

Deze techniek is erg handig bij het versieren van lijsten, of het nu voor foto’s, foto’s of zelfs spiegels is. Het is aan te bevelen dat de lijsten breed genoeg zijn om er rijstpapier overheen te leggen en dat de ontwerpen passen bij de kleuren van de spiegel. Plak het papier gewoon over de lijst en bedek hem helemaal.

Borden, flessen en andere keukenartikelen

Keukenartikelen zoals glazen, dienbladen en borden kun je ook met rijstpapier versieren. In dit geval is het raadzaam om de decoupage (Spaanse link) techniek, die bestaat uit het opplakken van uitsparingen op het oppervlak tot een gelijkmatige laag is bereikt.

Hoewel rijstpapier vaak wat ingewikkeld is om op te tekenen, is het met een beetje oefening mogelijk om goede ontwerpen te maken. Je kan het ook toepassen op verschillende houten voorwerpen, zoals krukjes, stoelen of hoge meubels.

Dozen met rijstpapier

Een van de meest geschikte voorwerpen om met dit materiaal te versieren zijn opbergdozen. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen; je kunt bijvoorbeeld dozen versieren door alleen het deksel of de hele doos met rijstpapier te bekleden, inclusief de bodem. Alle knipsels moet je met witte lijm verdund in water vastplakken. Dit is de ideale lijm voor het werken met rijstpapier.

Het is belangrijk om het oppervlak voor te strijken en na het plaatsen van het papier nogmaals te strijken. Zorg ervoor dat er geen kreukels zijn, en droog dan de waterresten met een doek. Het ontwerp hangt ook af van persoonlijke smaak; het kan een enkele kleur zijn of een combinatie van tinten.

Aan de andere kant is het mogelijk om tekeningen, doe-het-zelf ontwerp, overgetrokken motieven, en zelfs de decoupagetechniek toe te passen. Als je het bereikte ontwerp wilt beschermen, is het raadzaam om er een laag vernis op aan te brengen, die het glans en stevigheid geeft.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Pin-up stijl voor huisdecoratie: 6 ideeën

Muren en glas

Rijstpapier beschilderen
Het is mogelijk om stukken rijstpapier op verschillende oppervlakken te bevestigen met DIY of decoupage.

Het is ook mogelijk om hele muren te versieren met rijstpapier. Daarvoor moet het oppervlak zo helder en glad mogelijk zijn.

De procedure is vergelijkbaar met die van de dozen – dat wil zeggen door eerst een laag van de lijm aan te brengen en daarna nog een laag op het papier. Het is belangrijk om geen rimpels achter te laten die later het ontwerp verpesten.

Je kunt het zelfs op glazen deuren of ramen plakken. In dit geval moet je eerst het hele oppervlak schoonmaken, zodat er geen onzuiverheden zijn die het papier aantasten.

Het plakken gebeurt met dezelfde witte lijm in water of met latexlijm (Spaanse link). Zoals altijd is het essentieel dat er geen luchtbellen zijn.

Chinese lampen

Als er een reden is waarom veel mensen rijstpapier kennen, dan is het vanwege de Chinese lampen. Het zijn die typische lampjes versierd met een papieren bolletje.

Ze zijn in veel winkels te krijgen of ook met de hand gemaakt. Dit papier heeft het voordeel dat het doorschijnend is, zodat het het licht doorlaat en het tegelijkertijd verzacht.

Andere toepassingen van rijstpapier

Naast het decoratieve gebruik speelt dit element een steeds belangrijkere rol in het gastronomische universum. Zolang het natuurlijk rijstpapier is en geen andere toevoegingen bevat, kan je het gebruiken voor verschillende gerechten.

Soms wordt dit papier gebruikt om een esthetische component toe te voegen, en soms wordt het gebruikt om ingrediënten te integreren of de presentatie van een gerecht te verbeteren. Dat is het geval van de volgende voorbeelden.

  • Taartjes. Rijstpapier kan men aanbrengen om taarten te versieren met verschillende motieven.
  • Taarten. Een techniek die men op taarten gebruikt is die van het tekenen met eetbare inkt. Op deze manier zijn zowel het rijstoppervlak als het erop gemaakte ontwerp geschikt voor consumptie.
  • Loempia’s. In dit geval speelt het rijstpapier een centrale rol bij de integratie van de vulling en de presentatie van het gerecht. Het is ook onmisbaar voor Vietnamese rolletjes.

Designs of all kinds

Afhankelijk van iemands vaardigheden en bereidheid om te versieren, kun je rijstpapier kopen met ontwerpen er al op, of je kunt het zelf versieren. Als je de tekenstap wilt overslaan, zijn er kant-en-klare opties te koop, sommige met oosterse motieven en andere met verschillende patronen.

Dit materiaal is geschikt om op tekeningen gemaakt op ander papier te plakken. De mogelijkheden zijn daarom eindeloos!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Díaz Navarro, Janet, Inés Baró Valle, and Sofía Flavia Borrego Alonso. “Evaluación de Almidones de Arroz Cubanos Como Adhesivo Para La Restauración de Documentos: Fuerza de Adhesión y Flexibilidad.” Ge-conservacion 20 (2021): 219–227. Disponible en: https://doi.org/10.37558/gec.v20i1.867
  • Vázquez Rodríguez, Yunior,  Los Espacios interiores de la Vivienda y el diseño de interiores en Hoteles para el turismo.. Revista de Arquitectura e Ingeniería [Internet]. 2011;5(1): Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193921374005
  • Pérez, Noraida , Ruiz, M , Muñoz, Yaumara, Rodríguez, M. E., Díaz, G. S. , Domínguez, D.,  COMPORTAMIENTO DE LA VARIEDAD DE ARROZ (Oryza sativa L.) INCA LP-4 SEMBRADA EN DIFERENTES ÉPOCAS DEL AÑO. Cultivos Tropicales [Internet]. 2009;30(1):57-60. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193217899009

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.