Hoe kun je een patio in Andalusische stijl versieren

Witte muren, tegels en handwerk zijn enkele van de karakteristieke elementen van een patio in Andalusische stijl. Ontdek hier andere voorwerpen en planten om deze in je eigen huis na te bootsen!
Hoe kun je een patio in Andalusische stijl versieren

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als er iets is waar veel mensen van genieten bij een bezoek aan Andalusië, Spanje, dan zijn het wel de beroemde tuinen van de streek. Zozeer zelfs dat velen zich uiteindelijk afvragen hoe ze hun eigen patio in Andalusische stijl kunnen inrichten!

De waarheid is dat deze vraag een antwoord verdient. Ondanks het voor de hand liggende keuzes, zoals de witte kleur van de muren, zijn er andere factoren waarmee je rekening moet houden om succes te verzekeren.

De planten die je moet gebruiken vereisen zorg en aandacht als je echt op zoek bent naar een Andalusische patio bij je thuis. De esthetiek draait om een rustieke uitstraling en vaak verrukt ons met zijn kleurrijke vakmanschap in potten, bankjes, en waterfonteinen.

Tips voor het inrichten van een patio in de Andalusische stijl

De Andalusische patio is een concept dat geschikt is voor warme, droge klimaten en dat je kunt nabootsen in kleinere ruimtes, zoals een balkon of terras. Hoewel het misschien niet mogelijk is om de klimatologische functie te reproduceren, kun je zonder twijfel wel de karakteristieke schoonheid reproduceren.

Witte kleur

Puur wit is de kleur die de muren van de traditionele Andalusische patio’s bedekt. Deze tint maakt het mogelijk de bloemen van verschillende kleuren, maten en soorten te laten schitteren in al hun pracht.

Deze kleur laat de lichtstralen weerkaatsen op de levendige kleuren waaruit de Andalusische binnenplaats is opgebouwd. Bovendien creëert het een gevoel van frisheid, ruimtelijkheid en sereniteit.

Tegels

Een balkon in Andalusië bedekt met keramische bloempotten en borden

Bij deze keuze komt je smaak op de eerste plaats. Er zijn verschillende opties beschikbaar, van Arabische ontwerpen in felle kleuren tot ingetogen tinten en monochromatische patronen. Bloemmotieven zijn ook zeer aantrekkelijk.

Het idee is om ze op de onderste helft van de muur te bevestigen, terwijl je de andere helft bedekt met witte buitenverf van goede kwaliteit. Deze combinatie brengt vreugde en persoonlijkheid in je huis. Als je ruimte echter klein is, zoals een balkon, dragen tegels in lichte tinten bij aan de natuurlijke warmte en helderheid.

Ambachtelijk vakmanschap en meubilair met een rustieke uitstraling

Smeedijzer en hout zijn decoratieve elementen die vaak aanwezig zijn in de Andalusische patio. Deze aanvullingen versterken de rustieke stijl en laten je genieten van de buitenkant van je huis.

Wijnvaten zijn vaak toevoegingen die mensen aan hun patio in Andalusische stijl geven. Hennepmanden zijn ook een populair onderdeel van de decoratiestijl.

Klei en aardewerk zijn ideaal om een Andalusische stijl na te bootsen

Potten van klei, in verschillende maten en met of zonder reliëf, zijn een kenmerkend element van de Andalusische stijl. Daarom moet je je planten in dit soort potten planten. Ook potten van goede afmetingen om eten en drinken in te bewaren maken deel uit van de esthetiek.

Maak indien mogelijk gebruik van water

De oude Andalusische patio’s werden aangelegd met een doel voor ogen, omdat ze dienden als ontsnapping aan de drukkende temperaturen van de streek. Daarom was men zeer zorgvuldig in het ontwerp, van het gebruik van lichte kleuren tot het inbouwen van fonteinen om een gevoel van frisheid op te roepen.

De beste planten om de Andalusische stijl na te bootsen

Een grote plant met groene bladeren en rode bloemen

Planten zijn de prachtige hoofdrolspelers van dit verhaal. Hun verschillende kleuren, geuren, maten en vormen voeren ons mee naar een ware oase. Creëer je eigen Andalusische patio op het balkon of in de tuin van je huis met deze selectie.

Prachtige geraniums

Aangezien deze plant niet mag ontbreken op de muren van traditionele Andalusische patio’s, zou het een van je eerste keuzes moeten zijn. Er zijn verschillende variëteiten van deze bloem:

 • de gewone geranium
 • het viooltje
 • de geurende geranium

Ze worden meestal geplant in potten van klei. Om een goede aanplant te garanderen, moet je de grond goed hydrateren en moet het substraat van het type hydrocontrol zijn. Deze combinatie zal de behoefte aan water van de planten verminderen.

Heerlijke en geurige citrusvruchten zijn uitstekend geschikt voor een decor in Andalusische stijl

Je kunt citroen- en sinaasappelbomen kweken als sierbomen. Ze zullen ongetwijfeld kleur en schoonheid in de omgeving brengen en deze doordrenken met hun karakteristieke geur.

Houd er echter rekening mee dat deze bomen het niet goed doen bij koud weer, dus je zult ze moeten beschermen als de temperatuur daalt. Als je niet veel ruimte hebt voor een middelgrote pot, zijn er ook kleinere soorten, zoals:

 • dwergsinaasappelboom
 • siercitroen
 • mandarijn

Weelderige rozenstruiken

Beperk je niet tot het sieren van je tuin met slechts één soort. Er zijn hoge, dwerg-, klim-, of horizontaal groeiende rozen die geurig zijn en vol prachtige kleuren. De rozenstruik is dus een struik, maar hij kan zonder grote problemen in een pot worden gekweekt, door voor een goede drainage en bemesting te zorgen.

Je kunt wateroverlast voorkomen door een laag stenen op de bodem van de pot te leggen. Meng vervolgens de grond met speciale meststof voor rozen en plant ze. Geef ze water met vers water en je bent klaar.

Opvallende klimplanten

Deze versieren gewoonlijk de gevels van huizen, maar zien er geweldig uit als ze een van de muren van de binnenplaats bedekken, de kolom of de zonnedaken beklimmen. Om de juiste voor je huis te kiezen, moet je rekening houden met de kenmerken van de plaats en het terrein.

Overleg met een leverancier wat voor jou de beste optie is. Kies er slechts één, tenzij je tuin groot is. De meest populaire soorten klimplanten zijn:

 • klimop
 • bougainvillea
 • abutilon
 • blauwe regen
 • wijnstokken

Aantrekkelijke begonia’s

Deze plantensoorten worden in potten geplant en kunnen ook opvallende bloemperken en borders vormen, ideaal voor het verfraaien van patio’s en terrassen. Hangende begonia’s zien er ook prachtig uit op balkons.

Bloeiende begonia’s, bijvoorbeeld, hebben bij warm weer veel water nodig, maar de grond mag niet drassig worden. Ook moet je voorkomen dat er zaden in hun bloemen ontstaan en moet je uitgebloeide bloemen onmiddellijk verwijderen. Houd er bij je keuze rekening mee dat ze bloeien bij mooi weer.

Een terras in Andalusische stijl verfraait de schoonheid van elke plek

Een patio in Andalusische stijl speelt met de witte kleur van de muren en de levendigheid van de planten en bloemen op zo’n manier dat je je ogen er niet vanaf kunt houden.

Voordat je planten, struiken en boompjes kiest, moet je rekening houden met het klimaat waarin je je bevindt. Ze zullen altijd toewijding van je kant vergen, maar het is de moeite waard!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • García, Laura Sanz. “Música y jardines en Granada. La impronta francesa de Debussy y Forestier en la creación artística española.” Anuario Musical 72 (2017): 209-218.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.