Vijf geurende bloemen voor een kleine tuin

Een tuin moet een genot zijn voor alle zintuigen. In dit artikel leer je meer over vijf mooie en geurige bloemen voor je tuin.
Vijf geurende bloemen voor een kleine tuin

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een van de beste dingen in het leven is om naar buiten te gaan en te genieten van de geur van een tuin vol geurende bloemen. Eigenlijk zijn tuinen niet alleen prettig voor onze ogen, maar ook voor de rest van onze zintuigen zoals het reukvermogen.

Met dat in het achterhoofd, willen we je graag vertellen wat we weten over vijf prachtige bloemen die je op je favoriete plek kunt planten om een mooie kleine (of grote) tuin te creëren. Ben je er klaar voor?

Bij het ontwerpen van je tuin, hoe klein deze ook is, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Ja, de kleuren zijn mooi en ze zijn erg belangrijk. Om een echt mooie tuin te ontwerpen, moet je verder gaan dan de esthetiek. Denk na over het behagen van elk gevoel dat je in je systeem hebt. Als jij het echt leuk vindt, dan zullen andere mensen dat ook vinden.

Voordat je begint, moet je rekening houden met je huidige klimaat en de grondsoort van je tuin. Deze zijn zeer belangrijk bij het bepalen van de selectie die je in je tuin zult planten. Verder is een samenhangende opstelling ook nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Laten we niet verder gaan zonder te herhalen hoe belangrijk de geur van je bloemenkeuze is. Zoals we al eerder zeiden, is een tuin niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook aantrekkelijk voor de neus (of het nu harige snorharen zijn, of een krachtige haviksneus).

Neem dus nota van de vijf geurende bloemen die we aan je gaan voorstellen en geniet van het impact die ze op je zintuigen hebben, elke keer als je wakker wordt en de bloemen ruikt. En, nu we het er toch over hebben, daar gaan we!

Geurende bloemen voor je tuin

Seringen

Een persoon geeft bloemen water met een gieter

Syringa vulgaris, in de volksmond beter bekend als seringen, zullen niet alleen spectaculaire kleur geven aan je tuin, maar de geur zal de tuin ook overspoelen met herinneringen en sensaties.

Seringen zijn zeer makkelijk te vinden. Je kunt ze kopen bij de meeste kwekerijen of tuincentra. Verder worden hun zaden waarschijnlijk ook verkocht bij je plaatselijke supermarkt.

Deze bloemen bloeien in het voorjaar, dat is wanneer ze tevoorschijn komen en dat frisse, schone aroma afgeven. Bovendien zijn seringen zeer goed te kweken. Ze doen het in bijna elk type klimaat en grond. Toch hebben ze het liefst diepe, vochtige grond, omdat hun wortels de voorkeur geven aan vocht.

Tot slot adviseren we je om ze in het voorjaar te planten. Houd er rekening mee dat het een tijdje duurt voordat ze wortels krijgen, dus wees geduldig.

Rozen

Ah, de koningin van alle tuinen, de roos. Dit is ook een aromatische bloem met een vrij karakteristieke geur. De familie van Rosaceae omvat een honderdtal rozensoorten, maar ze zijn allemaal aromatisch en zullen je zintuigen in vervoering brengen. Daarnaast bloeien rozen het hele jaar door.

Als je rozenstruiken gaat planten, denk er dan altijd aan om voldoende ruimte tussen de planten te laten. Op deze manier zorg je ervoor dat hun bladeren voldoende zonlicht en zuurstof kunnen opvangen. Houd ze ook goed gesnoeid en zorg er vooral voor dat ze een waterbron hebben.

Lavendel

Lavendel is een van de meest geurende bloemen

Lavendel brengt een andere bekende frisse en schone geur naar je tuin. Bovendien voegen de blauwachtige bloemen een levendig, kleurrijk mozaïek toe. De plant bloeit van april tot juli, het moment waarop de karakteristieke aromatische olie die je kunt gebruiken om je eigen lotions, zepen en cosmetica te maken, wordt afgegeven.

Om de geur van deze plant optimaal tot zijn recht te laten komen, moet je hem op een zonnige plek planten. Kies een locatie die de plant ook beschermt tegen de kou. Verder heeft deze plant niet al te veel zorg nodig. In feite is het voldoende om de plant water te geven in tijden van hitte en hem te beschermen tegen extreem koude temperaturen.

De hyacint

De hyacint, ook bekend als Hyacinthus orientalis, is een andere populaire, heerlijk geurende bloem. Weet je wat ze ook bijzonder maakt? Er zijn hyacinten in vele verschillende kleuren, zodat je de verschillende kleuren kunt mengen om je tuin kleurrijk te maken. Deze plant is een blijvende en bolvormige plant, die een stengel produceert met zeer levendig gekleurde bloemen.

Wat betreft hun verzorging, geef ze vaak water en sla dit nooit over. Het is zelfs een goed idee om een schotel onder de pot te plaatsen die zorgt voor een constant vochtige grond.

Kamperfoelie

Tenslotte laten we je een klimplant zien, de kamperfoelie. Met deze plant hoef je je geen zorgen te maken over een gebrek aan ruimte, want hij groeit niet te veel. Het aroma is kenmerkend zoet. Verder bloeit hij in de herfst. Deze plant is klokvormig.

Deze geurende bloemen zijn vrij makkelijk te verzorgen. Ze kunnen overleven in een gedeeltelijk schaduwrijk gebied, maar ze groeien ook snel en sterk in de volle zon. Geef ze om de drie tot vier dagen water. Tot slot zijn ze bestand tegen extreem koude temperaturen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.