Robuuste planten die niet veel zorg nodig hebben

Het hebben van een bloeiende en mooie tuin hoeft niet moeilijk te zijn. Ontdek in dit artikel onderhoudsarme, robuuste planten die je thuis kunt planten!
Robuuste planten die niet veel zorg nodig hebben

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voor degenen die een druk leven leiden of altijd op reis zijn, kan tuinieren een onmogelijke taak worden. We hebben daarom besloten om dit artikel aan een serie robuuste planten te wijden die niet veel verzorging nodig hebben.

Planten decoreren je huis en vullen het met leven. Ze bieden ook meerdere voordelen, zoals luchtzuivering, stressvermindering en ze zorgen ervoor dat je voor het milieu zorgt. Blijf lezen om er meer over te leren!

15 robuuste kamerplanten die niet veel zorg nodig hebben

De meeste kamerplanten komen uit tropische en subtropische klimaten. Ze zijn daarom niet tegen winterseizoenen in de buitenlucht bestand en passen ze zich aan de binnenomstandigheden aan.

Om voor deze planten te zorgen (Engelse link), moet het water dat je gebruikt om ze water te geven in het algemeen op kamertemperatuur zijn en moet je ze af en toe in hun potten draaien om ervoor te zorgen dat alle delen voldoende zonlicht krijgen. Ontdek hieronder 15 robuuste kamerplanten die heel gemakkelijk te verzorgen zijn.

1. Cactus

Cactussen in bloempotten

Cactussen zijn de favoriete planten van mensen die niet veel tijd hebben om aan tuinieren te wijden. Ze hoeven niet te worden gesnoeid en je hoeft ze ook niet constant water te geven. Ze moeten echter wel op een verlichte plaats staan (Engelse link).

In warme klimaten of tijdens de zomer hoef je ze maar één keer per week water te geven. In koude klimaten en herfst-winterseizoenen hoef je ze maar één keer per maand water te geven. Een van de mooiste soorten is Mammillaria, die rode bloemen heeft.

2. Echeveria Elegans of Mexicaanse sneeuwbal

Echeveria Elegans of Mexicaanse sneeuwbal, is een groenblijvende vaste vetplant. Hij houdt water vast, wat betekent dat hij goed tegen droge seizoenen bestand is.

Je kunt van deze plant verschillende decoratieve ontwerpen maken, gecombineerd met andere soorten vetplanten. Je moet deze plant op een verlichte plaats zetten en in warme klimaten elke 10 dagen water geven of eens per maand in koude klimaten.

3. Siernetel

Dit is een van de meest populaire kamerplanten, omdat de bladeren erg mooi zijn. De combinatie van rood, fuchsia, oranje, geel en groen in de bladeren lijkt met de hand te zijn geschilderd. Deze plant is een prachtig kunstwerk!

Het beste is dat hij heel gemakkelijk te kweken is. Deze plant gedijt goed zolang je hem op een verlichte plaats zet. Vermijd echter directe blootstelling aan de zon. Je hoeft hem maar een paar keer per week water te geven, zodat de aarde niet uitdroogt.

4. Croton, een van de meest robuuste planten

De bladeren in verschillende vormen en felle kleuren (rood, oranje en geel) maken hem erg populair voor interieurs, omdat hij ruimtes levendiger maakt. Hoewel het een zeer onderhoudsarme plant is, heeft hij een constante luchtvochtigheid nodig.

5. Kwartjesplant

Als je een slecht verlichte kamer hebt die je met planten wilt decoreren, dan is de kwartjesplant de perfecte optie. Hij gaat vele jaren mee, gedijt het beste in droge omgevingen en vereist geen meststoffen.

6. Anthuriums

Anthurium is een gemakkelijk te verzorgen plant. Hij blijft vrijwel het hele jaar door bloeien met weinig verzorging. Het enige wat je hoeft te doen is de grond vochtig te houden en eenmaal per week water op de bladeren te sproeien, zodat deze in goede conditie blijft.

7. Kalanchoë

Kalanchoë is een plant die één keer per jaar bloeit, in het voorjaar. Hij heeft meerdere kleine fuchsia, rode, oranje of gele bloemen. Stel hem niet direct aan de zon bloot en het vereist matig water geven. Zorg er echter voor dat je de bladeren niet nat maakt!

8. Aloëvera

Aloëvera heeft verschillende cosmetische en gezondheidsdoeleinden. Hij is ook een heel gemakkelijke plant om voor te zorgen. Hij heeft veel licht nodig en niet veel water. Naarmate hij groeit, moet je hem echter naar grotere potten overplanten zodat het correct kan groeien.

9. Bananenboom

Als je een grote kamer hebt die je een tropisch tintje wilt geven, dan is de bananenboom de ideale plant. Hij dankt zijn naam aan hoe vergelijkbaar het met een banaan is. Hij is 90 centimeter hoog en heeft vrij grote bladeren. Hij heeft om te gedijen een constante luchtvochtigheid en licht nodig.

10. Maranta of gebedsplant

Deze plant komt oorspronkelijk uit Brazilië en heeft een zeer tropische uitstraling. De bladeren zijn groen, geel en rood. Aangezien hij uit jungle-omgevingen komt, ontwikkelt hij zich goed in vochtige omstandigheden.

Hij groeit langzaam en heeft niet veel verzorging nodig. Hij staat onder de naam ‘gebedsplant’ bekend, omdat de bladeren overdag plat zijn en zich opvouwen als de dag ten einde loopt.

11. Boston-varen

Dit is waarschijnlijk de meest populaire varensoort. Hij is perfect voor omgevingen met weinig licht en vereist veel luchtvochtigheid. Je moet hem daarom constant met een spuitfles besproeien. Varens zien er in hangende potten geweldig uit. Hoewel ze geen bloemen hebben, zijn hun bladeren erg decoratief en geven ze ruimtes een bohemien tintje.

12. Indische rubberboom, nog een van de robuuste planten

Het is een weelderige plant met mooie groene bladeren die je in een verlichte ruimte moet plaatsen. Hij mag echter geen direct zonlicht krijgen. Het vereist matig water: eenmaal per week in warme klimaten en om de twee weken tijdens de winter. Hij heeft ook een grote pot nodig om goed te kunnen groeien.

13. Bergpalm

Dit is een van de meest robuuste binnenpalmen. Hij heeft langwerpige stengels en bladeren waardoor elke ruimte er elegant uitziet. Hij heeft geen direct zonlicht nodig en overleeft goed in de schaduw. Deze plant groeit langzaam en door af en toe water te geven, kan de grond tussendoor uitdrogen.

14. Lepelplant

Het is een plant die slecht verlichte ruimtes goed verdraagt en elegante witte bloemen produceert, ook wel vredeslelies genoemd. Hij kan voor katten en honden echter giftig zijn. Geef hem water als de grond droog is of als de bladeren er slap uitzien.

15. Gatenplant

Blad van een gatenplant

Het is een semi-klimplant met grote bladeren van een bepaalde vorm. In feite staat hij als ‘Zwitserse kaasplant’ bekend of gewoon ‘kaasplant’, vanwege de gaten die zich in de bladeren ontwikkelen, vergelijkbaar met de gaten in kaas.

Vanwege zijn grootte moet hij in een grote bloempot worden geplaatst. Deze plant heeft licht nodig (zij het geen directe zonnestralen) en constante luchtvochtigheid. Onder deze omstandigheden groeit hij snel en geeft het je huis een vintage tintje.

15 robuuste planten voor buiten

Het belangrijkste kenmerk van buitenplanten is dat ze goed zonlicht verdragen. Mensen kiezen ook vaak voor buitenplanten die afkomstig zijn uit de plaats waar ze worden geplant of uit vergelijkbare klimaatzones. Hieronder gaan we het dus over 15 resistente buitenplanten hebben die zich aan verschillende omstandigheden aanpassen.

1. Geraniums

Dit is een van de meest populaire bloeiende buitenplanten ter wereld. Hij wordt gebruikt om balkons te decoreren. De kleurrijke en overvloedige bloemen die gemakkelijk te verzorgen zijn, voegen aan ruimtes vitaliteit toe. Ze hebben tijdens de zomer of in warme klimaten twee keer per week water nodig en in koude klimaten of tijdens de winter één keer per week.

2. Cayenne

Cayenne is een snelgroeiende bloeiende struik die niet veel water nodig heeft. Hij gedijt goed in zonnige omgevingen en groeit snel, daarom moet hij elke zes maanden worden gesnoeid. Deze plant laat je tuin er levend en kleurrijk uitzien!

3. Afrikaans madeliefje

Deze variëteit aan madeliefjes valt op, omdat hij goed in droge omgevingen groeit en vanwege de kleurrijke bloemen die de hele dag open en dicht gaan. Deze plant geeft de voorkeur aan zonnige klimaten en kan vele dagen zonder water te krijgen.

4. Siberische dwerg-den

Dit is een soort dennenboom die je in een pot kunt planten en buiten kunt laten staan, omdat hij buiten gedijt. Het is een van de robuuste planten, omdat hij tegen alle weersomstandigheden bestand is. Hij gedijt echter het beste op zonnige dagen. In warme klimaten of tijdens de zomer moet je de grond vochtig houden. Hij vereist daarnaast minimale zorg.

5. Verbena

Verbena is een plant die buiten in warme en gematigde klimaten goed groeit. Hij vereist niet constant water geven en zal met prachtige kleuren in je tuin groeien.

6. Boomheide

Dit is een zeer robuuste plant die onder moeilijke omstandigheden kan groeien en je tuin met lila en roze zal vullen. Hij geeft de voorkeur aan zonnige omgevingen. Hij is ook tegen koude klimaten bestand. Deze plant heeft weinig water nodig. In feite moet je er gewoon voor zorgen dat de aarde niet volledig uitdroogt.

7. Bromelia’s

Bromelia’s zijn zeer robuuste en rustieke planten die zich zowel binnen als buiten aanpassen. Aangezien ze inheems zijn in tropische klimaten, houden ze van vochtigheid en zonlicht, maar niet van direct zonlicht.

Ze groeien daarom erg goed in de schaduw van bomen of dakranden. Ze zijn perfect voor liefhebbers van exotische planten, omdat hun bloemen uniek zijn.

8. Gazania’s

Deze soorten bloeien in warme klimaten het hele jaar door. Ze groeien erg goed in omgevingen waar ze direct zonlicht kunnen krijgen. Ze zijn echter alleen tegen een temperatuur van minimaal 5° C bestand. Ze zijn perfect voor degenen die kleurrijke ruimtes willen creëren.

9. Kamille

Deze plant is tegen alle soorten bodems bestand. Hij gedijt echter in droge bodems. Je moet hem daarom niet te veel water geven. Deze plant is zeer onderhoudsarm en is goed tegen de zon bestand. Hij produceert prachtige kleine witte en gele bloemen die verschillende geneeskrachtige eigenschappen hebben en ook heerlijk ruiken.

10. Klimop

Of het nu gaat om het decoreren van muren of om een groene bodembedekker te creëren, klimop is dan de perfecte optie. Hij groeit namelijk snel, past zich aan verschillende omstandigheden aan en heeft niet constant water nodig. Hij is ook tegen slecht verlichte omgevingen bestand.

11. Lampranthus spectabilis

Dit is een van de meest robuuste planten die er zijn, daarom wordt hij in tuinen meestal als bloeiende bodembedekker gebruikt. Als je kinderen of huisdieren in de tuin spelen, dan is dit een perfecte optie, want hij is erg sterk. De bloemen zijn erg opvallend en groeien erg goed op zonnige plaatsen.

12. Chrysanten

Chrysanten zijn ideale balkonplanten, omdat ze zich aan bloempotten aanpassen. Hoewel ze veel licht nodig hebben, hebben ze ook schaduw nodig. Je moet ze elke keer dat de grond opdroogt, water geven. Ze zijn heel gemakkelijk te verzorgen en bloeien met weinig onderhoud.

13. Bougainvillea

Robuurte planten die niet veel verzorging nodig hebben

Deze soorten staan om hun prachtige en overvloedige fuchsia en witte bloemen bekend. Ze hebben niet veel water nodig en hun grootste voordeel is dat ze geen kunstmest nodig hebben om te bloeien.

Het zijn klimplanten, waardoor ze een perfecte optie zijn om een muur of een pilaar te bedekken. Ze kunnen je zelfs helpen om op terrassen of in tuinen romantische sferen te creëren. Op plaatsen die de vier seizoenen beleven, bloeien ze in de lente en zomer. In gematigde klimaten bloeien ze echter het hele jaar door.

14. Driekleurig viooltje

Woon je in een gebied met een koud klimaat, dan is het driekleurig viooltje de ideale bloem voor je tuin. Hoewel hij niet tegen erg hoge temperaturen bestand is, gedijt hij goed bij lage temperaturen.

De bloemen kunnen rood, geel, roze, blauw, paars, wit en zelfs een combinatie van al deze kleuren zijn. Ze zijn erg robuust. Je moet ervoor zorgen dat de grond vochtig blijft, maar vermijd te veel water.

15. Lavendel

Lavendel is een andere plant die goed tegen koude klimaten bestand is en ook verschillende therapeutische ontspanningseigenschappen heeft. Hij is een rustieke of wilde plant, wat dus betekent dat hij zeer goed bestand is tegen ongunstige omstandigheden.

Hij moet veel lucht en zonlicht krijgen. Plant hem dus niet tussen struiken die hem schaduw geven of zijn ruimte innemen. Geef hem pas water als de grond droog is, ongeveer één keer per week.

Kies de robuuste planten die het beste bij jouw gebied passen

Volgens een publicatie van de University of Georgia (Engelse link) is het moeilijker om voor planten te zorgen die niet goed zijn geplant of die niet in de klimaatomstandigheden gedijen waarin ze worden geplant. Je moet daarom de perfecte robuuste planten voor jouw klimaat zoeken.

Dat een plant robuust is, wil dus niet zeggen dat hij geen verzorging nodig heeft. Kies dus die plant die het beste bij jouw levensstijl en de kenmerken van je huis passen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ponce O, Rodriguez A, Hernández E, Leiva Á, Pérez L. Manual de técnicas de cultivo de plantas ornamentales. 2nd ed. La Havana: Jardín Botánico Nacional; 2014.
  • Rubio Coll, M. and Fernández Terricabras, M., 2018. El Gran Libro De Las Plantas De Interior. Editorial De Vecchi S.A.
  •  Soto A. Guía básica de plantas ornamentales para el diseño de jardines de interior y exterior para clima templado [Maestría]. Universidad Rafael Landivar; 2017.
  • Torrecilla, C., 1998. Manual Práctico De La Jardinería. Madrid: Ed. El País.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.