De eigenschappen en voordelen van kamillethee

Hoewel het niet dient om ziekten te genezen, kan een infusie van kamillethee helpen om bepaalde symptomen te kalmeren. Ontdek de eigenschappen en voordelen van kamillethee!
De eigenschappen en voordelen van kamillethee
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 07 november, 2022

Kamillethee is een natuurlijke infusie die dankzij de interessante medicinale toepassingen populair werd. Hoewel veel van het gebruik ervan uit populaire literatuur afkomstig is, is er nu een breed scala aan onderzoeken die de eigenschappen en voordelen van kamillethee ondersteunen.

De plant maakt deel uit van de Asteraceae-familie en er zijn talloze soorten. De meestvoorkomende bij het bereiden van thee zijn Matricaria chamomilla en Matricaria nobilis. Wat zijn dus de belangrijkste eigenschappen en de voordelen van kamillethee? Ontdek het vandaag!

Eigenschappen van kamillethee

We verkrijgen kamillethee door de gedroogde bloemen van de plant met water te infuseren. Het wordt door een licht bloemig aroma en een milde smaak gekenmerkt die aangenaam in de mond is.

Zoals we kunnen zien in een artikel gepubliceerd in Pharmacognosy Reviews (Engelse link), concentreert het ook bioactieve verbindingen met therapeutische kracht. Het bevat met name stoffen zoals:

 • Sesquiterpenen
 • Flavonoïden
 • Coumarine
 • Polyacetylenen

Deze samenstelling, die ongeveer 120 chemische bestanddelen samenbrengt, geeft de plant verschillende eigenschappen voor de gezondheid. Er wordt dus gezegd dat de thee, de plantenextracten en ook andere presentaties van kamille onder andere de volgende werking hebben:

 • Antimicrobieel
 • Ontstekingsremmend
 • Antioxidant
 • Anxiolytisch
 • Krampstillend

De belangrijkste voordelen van kamillethee

Kopje verse kamillethee

In de populaire geneeskunde speelt kamillethee een hoofdrol. Tegenwoordig weten we natuurlijk dat het niet de eerste keusbehandeling tegen ziekten mag zijn. Een aantal mensen gebruiken het echter als hulpmiddel om de symptomen van bepaalde aandoeningen te verlichten. Waar kun je het dus voor gebruiken?

1. Kamillethee draagt bij aan het kalmeren van menstruatiepijn

De fenolische verbindingen in kamillethee hebben een krampstillend effect dat de verlichting van menstruatiepijn bevordert. In een studie gepubliceerd in het Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology, and Infertility (Engelse link), konden vrouwen die deze thee een maand lang gebruikten namelijk de ernst van dysmenorroe verminderen.

Tegelijkertijd, omdat het een ontspannend drankje is, rapporteerden de deelnemers ook minder angst in verband met hun menstruatie. Een aantal hypotheses suggereren dat de plant de productie van prostaglandinen, stoffen die voor pijn en ontsteking verantwoordelijk zijn, vermindert. In beide gevallen is meer onderzoek nodig.

2. Het ondersteunt een gezonde spijsvertering

De spijsverteringseigenschappen van kamillethee zijn misschien wel de meest bekende. Al honderden jaren bereiden mensen deze drank om gastro-intestinale ongemakken, zoals winderigheid, indigestie, diarree, misselijkheid en braken, te verzachten.

In dit verband is er nog een beperkte hoeveelheid bewijs. Een systematische review in Electronic Physician Journal (Engelse link) geeft echter aan dat deze effecten met het antimicrobiële, ontstekingsremmende en ontspannende potentieel te maken hebben.

3. Het bevordert een betere slaapkwaliteit

Er is geen natuurlijk kruid dat op zichzelf slaapstoornissen kan bestrijden. Toch dienen een aantal planten, zoals kamille, als bondgenoten om beter te slapen. Vanwege het gehalte aan apigenine (Engelse link), een soort antioxidant, stimuleert het de receptoren in de hersenen en vermindert het slapeloosheid.

In een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Advanced Nursing (Engelse link), meldden vrouwen die net waren bevallen die twee weken lang kamillethee consumeerden een betere slaapkwaliteit. Ze vertoonden op hun beurt minder depressieve symptomen die met slaapproblemen samenhangen.

4. Het helpt bij het reguleren van de bloedglucose

Het verbeteren van eetgewoonten en levensstijl is van cruciaal belang om de bloedglucosespiegel onder controle te houden. In het geval van incidentele glucosestijgingen is het echter raadzaam om dranken zoals kamillethee te drinken.

Waarom is dat? Studies suggereren (Engelse link) dat extracten van de plant de functies van de alvleesklier helpen stimuleren, het orgaan dat voor de productie van insuline verantwoordelijk is.

Dit laatste is het hormoon dat voor het reguleren van de suikerspiegel in het lichaam verantwoordelijk is. En hoewel het bewijs ontbreekt, zijn de bevindingen veelbelovend.

5. Het ondersteunt de gezondheidszorg voor het hart

De antioxidanten die kamillethee bevat (met name flavonoïden) hebben een gunstig effect op de gezondheid van het hart (Engelse link). Dit betekent natuurlijk niet dat het de medische behandeling van hartaandoeningen kan vervangen. Als onderdeel van een gewoon dieet helpt het eenvoudigweg om het risico op ziekte te verminderen.

Een kleine studie gepubliceerd in het Journal of Endocrinological Investigation (Engelse link) onthulde voordelen bij mensen met diabetes die kamillethee bij de maaltijd consumeerden. Deze patiënten ondervonden namelijk verbeteringen in hun totale cholesterol-, triglyceriden- en slechte cholesterolwaarden.

Welke andere voordelen biedt kamillethee?

Het gebruik van kamille in thee en andere presentaties heeft zich over de hele wereld verspreid. Hierdoor worden naast de reeds genoemde voordelen nog andere voordelen aan de drank toegeschreven.

Het is echter belangrijk om op te merken dat veel van deze toepassingen afkomstig zijn van anekdotische gegevens en geen wetenschappelijk bewijs hebben:

 • Angst en depressie: de kalmerende eigenschappen van kamillethee zijn gunstig tegen toestanden van mentale stress, zoals angst en depressie (Engelse link). Hoewel de meesten het voor dit doel in aromatherapie gebruiken, is het ook in thee nuttig.
 • Gezondheid van de huid: de plaatselijke toepassing van kamillethee heeft positieve effecten laten zien (Engelse link) bij het kalmeren van huidsymptomen, zoals irritatie, roodheid en schilfering. Er zijn zelfs mensen die het voor brandwonden of problemen zoals eczeem gebruiken.
 • Verkoudheid: het inademen van de dampen van hete kamillethee dient als hulpmiddel tegen een verstopte neus en irritatie veroorzaakt door verkoudheid.
 • Verzorging van de botten: Het bewijs over het drinken van kamillethee en het voorkomen van botziekten is nog steeds zwak. Toch suggereren een aantal hypothesen dat deze drank anti-oestrogene effecten (Engelse link) heeft die het verlies van botdichtheid helpen voorkomen.

Wie moet kamillethee vermijden?

Thee met kamillebloemen

Voor de meeste gezonde volwassenen is kamillethee veilig om te drinken en brengt het dus geen risico met zich mee. Tot op heden zijn er ook geen meldingen van fatale of toxische bijwerkingen bij inname van deze drank. Het wordt echter in de volgende gevallen niet aanbevolen:

 • Een geschiedenis van allergie voor kamille of planten in de madeliefjesfamilie.
 • Eerdere persoonlijke gegevens van pollenallergie.
 • Mensen met chronische nier- of leverziekte, die moeten hun arts raadplegen.
 • Zuigelingen en jonge kinderen.

Wat over kamille te onthouden?

Kamille, hetzij in thee of in andere vormen, dient als supplement om de symptomen van bepaalde aandoeningen te verbeteren. Het mag echter om geen enkele reden een medische behandeling vervangen.

Wie deze plant in thee wil consumeren, kan dus veilig 2 of 3 kopjes per dag drinken. Als er eerder ziektes zijn geweest of als je medicijnen gebruikt, dan kun je het beste je arts raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Singh O, Khanam Z, Misra N, Srivastava MK. Chamomile (Matricaria chamomilla L.): An overview. Pharmacogn Rev. 2011;5(9):82-95. doi:10.4103/0973-7847.79103
 • Ebrahimzadeh S, Jenabi E. Chamomile tea for relief of primary dysmenorrhea. Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility. 
 • Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016;8(9):3024-3031. Published 2016 Sep 20. doi:10.19082/3024
 • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895-901. doi:10.3892/mmr.2010.377
 • Leach MJ, Page AT. Herbal medicine for insomnia: A systematic review and meta-analysis. Sleep Med Rev. 2015;24:1-12. doi:10.1016/j.smrv.2014.12.003
 • Khan SS, Najam R, Anser H, Riaz B, Alam N. Chamomile tea: herbal hypoglycemic alternative for conventional medicine. Pak J Pharm Sci. 2014;27(5 Spec no):1509-1514.
 • Rafraf M, Zemestani M, Asghari-Jafarabadi M. Effectiveness of chamomile tea on glycemic control and serum lipid profile in patients with type 2 diabetes. J Endocrinol Invest. 2015;38(2):163-170. doi:10.1007/s40618-014-0170-x
 • Peterson JJ, Dwyer JT, Jacques PF, McCullough ML. Associations between flavonoids and cardiovascular disease incidence or mortality in European and US populations. Nutr Rev. 2012;70(9):491-508. doi:10.1111/j.1753-4887.2012.00508.x
 • Amsterdam JD, Shults J, Soeller I, Mao JJ, Rockwell K, Newberg AB. Chamomile (Matricaria recutita) may provide antidepressant activity in anxious, depressed humans: an exploratory study. Altern Ther Health Med. 2012;18(5):44-49.
 • Shenefelt PD. Herbal Treatment for Dermatologic Disorders. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 18. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761/
 • Kassi E, Papoutsi Z, Fokialakis N, Messari I, Mitakou S, Moutsatsou P. Greek plant extracts exhibit selective estrogen receptor modulator (SERM)-like properties. J Agric Food Chem. 2004;52(23):6956-6961. doi:10.1021/jf0400765

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.