Natuurlijke ingrediënten om je planten te bemesten

Natuurlijke ingrediënten zoals brandnetelpulp zijn traditionele methoden om planten te voeden. Ze zijn een goede manier om het gebruik van chemische producten te vermijden.
Natuurlijke ingrediënten om je planten te bemesten

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het gebruiken van natuurlijke ingrediënten om je planten te bemesten is een van de beste dingen die je ooit zult doen om ze in goede staat te houden. Dit is vooral geweldig als je je eigen voedsel kweekt. Je hoeft nooit meer schadelijke chemische meststoffen te gebruiken.

In het artikel van vandaag geven we je graag een paar tuintips over hoe je deze natuurlijke ingrediënten kunt gebruiken als meststof voor je planten. Het is een geweldige manier om blootstelling aan giftige chemische producten te vermijden en geld te besparen.

Je planten bemesten met natuurlijke ingrediënten

Als je graag minder chemische en giftige middelen die slecht zijn voor het milieu wilt gebruiken, lees dan zeker verder. Vandaag zullen we je laten zien hoe je thuis plantenmest kunt maken met alleen natuurlijke ingrediënten die bijna geen uitgaven vereisen. Je zult snel merken hoe je gewassen sterker en gezonder worden.

Thee en bananen op een tafel

Meststof gemaakt van bananen

Een hele banaan, inclusief de schil, is rijk aan kalium. Dit mineraal is goed voor het bevorderen van de bloei in planten. Bovendien wordt dit mineraal makkelijk opgenomen door planten als je het eenmaal aan de grond hebt toegevoegd.

Daarnaast hebben bananen een hoog fosforgehalte, zodat bananenschillen ook je planten versterken en het fotosyntheseproces efficiënter maken. Zoals je kunt zien is het volledig milieuvriendelijk.

Hoe maak je het?

 • Eerst snijd je de bananenschil in blokjes en doe deze in een pan.
 • Voeg er vervolgens water aan toe – net genoeg om het te bedekken.
 • Plaats het vervolgens op het fornuis en kook het ongeveer 15 minuten.
 • Laat het afkoelen en zeef het dan.
 • Verdun het met twee gelijke delen water.
 • Ten slotte breng je het aan op je planten.

Daarnaast kun je de bananenschillen ook laten drogen en vervolgens verpulveren om ze te gebruiken als poedermeststof.

Netelpulp van enkel natuurlijke ingrediënten

Deze pulp is een gefermenteerd bio-stimulerend extract, dat de groei en kracht van de plant stimuleert en de natuurlijke afweer versterkt. Met name brandnetelmest voegt veel voedingsstoffen toe aan gewassen. Het levert alle stikstof die planten nodig hebben voor een goede groei. Bovendien is het ook geweldig als fungicide en pesticide.

Hoe maak je het?

 • Doe als eerste ongeveer 700 gram brandnetels in een bak. Zorg ervoor dat er geen wortels bijzitten.
 • Snijd ze dan in kleine stukken en laat het vervolgens een paar uren in ongeveer tien liter water zonder chloor weken.
 • Zeef tot slot het water en voeg het toe aan je planten.

Misschien wil je ook het volgende lezen:
Hoe gebruik je brandnetel en versterk je de werking?

Gebruikte koffie

Gemalen, gebruikte koffie is goed voor je planten

Bewaar je gebruikte koffie na het zetten van een kopje of een pot. Wist je dat je dit kunt gebruiken om je planten te bemesten? Gebruikt koffiedik is een ideale natuurlijke meststof voor planten die zure grond nodig hebben, zoals bosbessen.

Hoe maak je het?

 • Plaats eerst ongeveer zes kopjes gebruikte koffie in een emmer met minstens vijf liter water.
 • Laat het vervolgens twee tot drie dagen trekken.
 • Plaats tot slot de bereiding rond de wortels van je planten.

Je kunt ook een kleine hoeveelheid koffieresten aanbrengen op de wortels van je planten. Let er echter wel op dat je dit niet te vaak doet, want te zure grond kan schadelijk zijn voor je planten.

Lees ook het volgende artikel:
14 alternatieve gebruiken voor koffie in huis

Eierschalen

Eischalen zijn ideaal om gewassen zoals paprika’s en tomaten op een natuurlijke manier te bemesten. Ook voorkomen ze dat de planten gaan rotten. Het hoge calciumgehalte van eierschalen is perfect voor vrijwel elke fruitplant.

Bereiding

 • Laat eerst de schalen volledig drogen.
 • Maal ze vervolgens tot poeder.
 • Breng ten slotte het poeder aan op de grond rond de planten.

As van hout

Delen verbrand papier en karton

As is ook geweldig als plantenvoedsel. Het moet echter wel van onbehandeld hout en zonder chemicaliën zijn. Een bijkomend voordeel is dat het ongedierte op afstand houdt.

Het gebruik van as als volledig natuurlijke meststof bevordert de groei van planten, vooral van fruitbomen. Het is ook een geweldige pesticide. Het wordt echter niet aanbevolen om de pH-waarde van de bodem te verhogen.

Houd er bovendien rekening mee dat je as moet kiezen van onbehandeld hout van hoge kwaliteit. Zorg ervoor dat het geen zware materialen, chemicaliën of vernissen bevat.

Hoe maak je het?

 • In dit geval hoef je alleen maar de as in je irrigatiesysteem te verdunnen en aan te brengen.
 • Daarnaast kun je ook een klein laagje as om de stelen van de planten leggen (zonder ze aan te raken) en het in de grond stoppen.

Door je planten te bemesten met een aantal van deze natuurlijke meststoffen, vermijdt je het gebruik van chemische producten, die zeer giftig en gevaarlijk zijn, op veel verschillende manieren. Niet alleen dat, maar ze worden ook vaak geabsorbeerd door de gewassen. Help op een zeer duurzame manier bij te dragen aan het welzijn van ons milieu!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.