9 tips voor het verzorgen van kamerplanten

Planten dragen niet alleen bij aan de inrichting van onze huizen, maar ze zorgen ook voor zuurstof en hydratatie. Voor gezonde en bloeiende planten is het noodzakelijk om ze in optimale omstandigheden te houden met zorg die aan hun specifieke behoeften is aangepast.
9 tips voor het verzorgen van kamerplanten

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Kamerplanten vereisen speciale zorg. Het soort plant, licht, irrigatie en temperatuur zijn allemaal factoren om te overwegen. Als slechts een van deze factoren bij het verzorgen van de kamerplanten niet aanwezig is, niet toereikend of te veel aanwezig is, dan zullen je planten verwelken en kunnen ze afsterven.

Planten sterven niet door een slechte verzorging, maar omdat hun behoeften niet bekend zijn. Een aangename en comfortabele omgeving voor een mens is misschien niet de beste omgeving voor een plant.

Basis tips voor het verzorgen van kamerplanten

Allereerst zijn dit goede tips voor het verzorgen van kamerplanten:

Het kiezen van het soort plant is belangrijk

Er zijn bepaalde soorten kamerplanten die zeer specifieke zorg en omgevingen nodig hebben, terwijl er andere zijn die het met minimale aandacht goed doen.

Bij het kopen van planten is het belangrijk om erachter te komen welke omgevingscondities ze nodig hebben. Vervolgens kun je beslissen of je de juiste omgeving kunt bieden.

Het verzorgen van kamerplanten: alle planten hebben zonlicht nodig

Kamerplanten met donkere bladeren en varens hebben minder licht nodig. Als ze niet genoeg licht krijgen dan zullen ze daar onmiddellijk last van krijgen. De bladeren worden geel en de stengels worden abnormaal lang. De plant raakt gestrest en verliest zijn vitaliteit.

Om al deze redenen is het noodzakelijk om te observeren hoe de plant reageert en zich aan zijn locatie aanpast. Als hij niet voldoende licht krijgt dan moet hij verplaatst worden.

Houd rekening met alle omgevingsomstandigheden

Het is ook erg belangrijk om een plant in de juiste temperatuur te houden. Plotselinge temperatuurverschillen kunnen ze beschadigen. Het is ook het beste om ze niet in de buurt van warmtebronnen of te veel in de kou neer te zetten.

Bovendien is over-irrigatie een ander belangrijk element. De meestvoorkomende reden dat een kamerplant verwelkt, is vanwege overtollig water. De grond kan je laten weten of er te veel of te weinig water is. Het moet vochtig zijn, maar niet doorweekt of modderig.

De omgevingstemperatuur heeft ook invloed op de waterbehoefte van de plant. Als de lucht droger is dan normaal, dan heeft de plant meer vocht nodig. In deze gevallen moet je de bladeren periodiek met een sproeier of spuitfles bevochtigen. Dit komt de plant enorm ten goede.

Het verzorgen van kamerplanten: water geven

Kamerplanten op een rij
  • Je kunt een plant van onderen water geven. Dit doe je door de pot een paar minuten in het water te zetten. Hierdoor kan het de benodigde hoeveelheid absorberen.
  • De beste bloempot voor kamerplanten zijn modderpotten. Deze zijn doorlatend en bevorderen de groei. Plastic potten kunnen echter ook gebruikt worden.
  • Als er water in de schaal of plaat onder de pot zit, dan moet je deze legen. Dat water is overtollig water dat de plant niet meer nodig heeft. Je kunt deze schalen ook met stenen of grind vullen, zodat de bodem van de pot het afvalwater niet raakt.

Zorg dragen voor de bodem, wortels en bladeren

  • Voor verplante en geënte planten, observeer hun groei goed. Je wilt voorkomen dat wortels te strak worden en in de pot oprollen, omdat deze de wortels van lucht berooft.
  • Bij het herplanten van planten is het een goed moment om de grond te vervangen. Sommige planten hebben grond nodig met bepaalde eigenschappen of voedingsstoffen, dus je moet bekend zijn met wat voor soort grond je plant nodig heeft.
  • Houd de bladeren schoon. Dit helpt de plant gezond te houden. De bladeren van kamerplanten worden gemakkelijk vies stof. Om ze schoon te maken kun je met een doek die is bevochtigd met een paar druppels glycerine over de bladeren wrijven. Glycerine helpt voorkomen dat stof zich aan de bladeren hecht en maakt de bladeren glanzend.
  • Compost is zeer gunstig voor planten, vooral wanneer ze het grootste deel van hun leven in dezelfde grond hebben doorgebracht. De bovengrond kan verarmd raken, waardoor de planten de broodnodige voedingsstoffen uitputten. Wanneer de plant groeit en bloeit, heeft hij meer voedsel en voedingsstoffen nodig.
  • Besteed aandacht aan schimmels en ongedierte. Kamerplanten kunnen ook ziek worden van ongedierte. Je moet letten op vlekken op de bladeren die wijzen op de aanwezigheid van ongedierte. Als je denkt dat er ongedierte op je plant zit, dan kun je het beste een specialist raadplegen.

Planten dragen niet alleen bij aan de inrichting van onze huizen, maar ze zorgen ook voor zuurstof en hydratatie. Voor een gezonde en bloeiende plant is het noodzakelijk om ze in optimale omstandigheden te houden met zorg die aan hun specifieke behoeften is aangepast.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.