5 manieren om natuurlijke compost te maken

Wil je je tuinplanten nieuw leven inblazen? Geef je zuurverdiende geld niet uit aan industriële meststoffen. Gebruik één van de genoemde ingrediënten en zie de resultaten zelf!
5 manieren om natuurlijke compost te maken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Er zijn veel manieren om natuurlijke compost te maken voor het bemesten van tuinplanten. Hoewel je kunstmest in elke winkel of supermarkt kunt vinden, zijn er 100% natuurlijke ingrediënten die meer voedingsstoffen voor de bodem bieden.

Compost wordt al sinds de oudheid gebruikt voor gewassen. Uiteindelijk hebben mensen het echter vervangen door kunstmest. Hoewel de laatste de aarde snel voedt, kan het op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken, omdat het uiteindelijk de grond uitput.

Hoewel het klopt dat plantenwortels het verschil tussen synthetische en organische meststoffen niet kunnen zien, veroorzaken industriële meststoffen onevenwichtigheden. Bovendien kunnen ze goede microben en regenwormen doden.

Daarom hebben we besloten om een paar manieren te delen om compost te maken met natuurlijke ingrediënten om je grond weer tot leven te laten komen.

Hoe je natuurlijke compost maakt

1. Natuurlijke compost van bananenschil

banaan en bananenschil

Bananenschillen zijn één van de beste ingrediënten om compost mee te maken, omdat ze kalium bevatten. Dit essentiële mineraal is na stikstof een van de belangrijkste voedingsstoffen voor planten. Het speelt een rol bij fotosynthese en de vorming van resistente weefsels.

Bovendien helpt het ook om planten te revitaliseren als ze niet langer bloeien of er dof uitzien. Het beste van alles is dat je bananenschillen in hun natuurlijke staat kunt gebruiken of er zelfs een natuurlijke plantenbemesting mee kunt maken.

Instructies

 • Snijd eerst de bananenschillen in verschillende repen.
 • Laat ze daarna 15 minuten koken in een pan gevuld met water.
 • Zet daarna het vuur uit en laat het afkoelen.
 • Spuit tenslotte de meststof om de planten heen op de aarde.
 • Als je wilt, kun je de schillen in het water laten zitten.

2. Natuurlijke compost van appelazijn

appelazijn en appels

Het azijnzuur in appelazijn kan helpen bij het bemesten van planten die groeien in een zure grond. De opname van de voedingsstoffen zorgt ervoor dat planten in een goede staat blijven en de bladeren er niet droog uit gaan zien.

Instructies

 • Voeg eerst een eetlepel appelazijn toe aan het water dat je gaat gebruiken om je planten water te geven.
 • Geef ze dan zoals gewoonlijk water.
 • Herhaal de toepassing minstens één keer per maand.

3. Natuurlijke compost van eierschalen

meerdere eierschalen

Mensen voegen vaak andere ingrediënten toe aan compost van eischalen. Je kunt echter ook alleen de eierschalen gebruiken, omdat ze veel calcium bevatten en bloesemrot helpen voorkomen bij planten zoals:

 • tomaten
 • paprika’s
 • aubergines

Instructies

 • Stamp verschillende eierschalen fijn en leg ze dan op de bodem van het gaat waar je in gaat  planten.
 • Je kunt de eierschalen ook laten drogen en ze tot een fijn poeder vermalen (optioneel).
 • Verspreid vervolgens het poeder om de plant heen.

4. Natuurlijke compost van houtas

bomen in het bos

Compost van houtas kan verschillende bloemen en planten laten rijpen. Dit natuurlijke element bevat veel kalium en fosfor, die beide nodig zijn voor de verrijking van de bodem.

Aan de andere kant bevat het ook stoffen die mieren en ander ongedierte afweren.

Gebruik het echter niet bij planten die in een zure grond leven, omdat het de pH van de grond verandert.

Instructies

 • Neem een flinke hoeveelheid houtas en verdun dit dan met water.
 • Giet dan de vloeistof op de gewenste planten.
 • Als je wilt, kun je een dun laagje as 2 of 3 centimeter bij de stengel vandaan strooien.

Opmerking: je moet ervoor zorgen dat de as niet van hout is dat verontreinigd is met metaal of andere verontreinigingen. Als dat het geval is, dan kun je als je die as gebruikt je tuin verpesten.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vier geweldige huismiddeltjes tegen vlooien

5. Natuurlijke compost van algen

grond met compost van algen

Dit soort compost is niet bekend. Dit natuurlijke ingrediënt, dat zowel vers als gedroogd beschikbaar is, bevat krachtige sporenelementen die ‘goede’ micro-organismen in de grond voeden.

Als je deze compost gebruikt, dan zien je planten er altijd gezond uit en voorkom je vroegtijdige verwelking. Bovendien beschermt het je planten tegen sommige micro-organismen die hen ziek maken.

Instructies

 • Snij een flinke hoeveelheid algen klein en doe dit vervolgens in een emmer water.
 • Dek daarna de emmer af en laat de compost 2 tot 3 weken staan.
 • Gebruik daarna deze vloeistof om de aarde te besproeien.
 • Giet eenvoudig weg twee kopjes op kleine planten. Als de plant medium of groot is, dan kun je er vier tot zes kopjes op gieten.

Wil je je tuinplanten nieuw leven inblazen? Geef je zuurverdiende geld niet uit aan industriële meststoffen. Gebruik één van de bovengenoemde ingrediënten en zie de resultaten zelf! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.