Hoe kun je thuis bosbessen kweken?

Bosbessen zijn niet alleen heerlijk in taarten, maar zijn ook erg goed voor je gezondheid. In dit artikel zullen we je vertellen hoe je ze thuis kunt kweken.
Hoe kun je thuis bosbessen kweken?

Laatste update: 28 januari, 2021

De blauwachtige kleur van bosbessen is bijna net zo aantrekkelijk als hun onderscheidende smaak. Deze heerlijke vrucht groeit aan een middelgrote struik. Als je graag je eigen bosbessenstruik wilt hebben, lees dan verder! We zullen je namelijk laten zien hoe je zelf thuis bosbessen kunt kweken.

Deze vrucht groeit aan een struik die tot het Vaccinium-soort behoort. De bosbes is een van de meest populaire vruchten vanwege de smaak. Daarom is het een felbegeerd ingrediënt in veel recepten. Daarnaast heeft het verschillende gezondheidsvoordelen.

De eigenschappen van bosbessen

De eigenschappen van bosbessen

Bosbessen zijn zeer voedzame vruchten. Ze vallen vooral op door de vitamine C, vezels, kalium, ijzer en calcium die ze bevatten. Deze bessen zijn ook bekend vanwege de natuurlijke antioxidante pigmenten die ze bevatten.

Bosbessen kunnen de volgende gezondheidsvoordelen bieden:

  • De antioxidanten die ze bevatten, anthocyanines en carotenoïden, helpen bij de vorming van botten en tanden, evenals de productie van rode bloedcellen en de absorptie van ijzer. Ze helpen ook schadelijke stoffen te neutraliseren.
  • Daarnaast verhoogt het kalium dat ze bevatten het functioneren van spieren en het zenuwstelsel.
  • Hun vezels helpen de darmflora te reguleren.
  • De vitamines die bosbessen bevatten geven je immuunsysteem een oppepper, wat betekent dat deze vruchtjes je risico op ziekte kan verminderen. Bovendien helpt hun antiseptische werking infecties die door ziektekiemen worden veroorzaakt te bestrijden.
  • Zwangere vrouwen hebben vitamines nodig. Daarom worden bosbessen sterk aanbevolen tijdens de zwangerschap.

Hoe kun je thuis bosbessen kweken?

Vanwege alles wat we hierboven uitgelegd hebben, is het kweken van bosbessen thuis dus erg gunstig. Welke stappen moeten we nemen en waar moeten we aan denken om dit te doen? Hier volgen wat richtlijnen die je zullen helpen.

De bloempot

Het type en de grootte van de bloempot zijn afhankelijk van hoe je het kweekproces begint. Als je met zaden begint, heb je een bakje nodig. Begin je echter met een stekje, dan moet je een kleine bloempot gebruiken.

Naarmate je struik groeit heb je een grotere bloempot nodig of verplant je hem in de volle grond. Na het derde of vierde jaar zal je struik een bloempot van ongeveer 60 tot 70 liter vullen.

De aarde die je nodig hebt om bosbessen te kweken

Bosbessenstruiken geven de voorkeur aan zure grond, bij voorkeur met een pH van 4,5.

Om je grond zuurder te maken, kun je producten gebruiken zoals:

  • compost
  • zwavel
  • turf

Compost van katoenzaadmeel en dennennaalden maakt je grond ook zuurder.

Stappen die je moet volgen om thuis bosbessen te kweken

  • Plaats eerst een dik servet in een kleine bak en voeg wat water toe. Doe hier wat aarde op en plaats vervolgens de zaadjes erin.
  • De zaadjes plaats je door ze een voor een op te pakken en in de aarde te planten. Bedek ze daarna met een laag aarde.
  • Geef de plant elke dag water en zorg ervoor dat hij altijd vochtig blijft.
  • Je moet de bloempot op een goed verlichte plek plaatsen waar hij tegen de wind wordt beschermd.
  • De grond moet af en toe doorgewerkt worden om te zorgen voor een goede zuurstofvoorziening en drainage van de plant.
  • Na het planten van de zaden kun je een afbakening maken door de grond eromheen met takjes of eiken- of dennenbladeren te bedekken. Dit helpt onkruid te voorkomen, vocht vast te houden en de bodem zuur te houden. 

Speciale verzorging

Speciale verzorging voor je bosbessenstruik

Probeer niet te veel zaden in dezelfde bloempot te planten. Deze plant heeft namelijk ruimte nodig om goed te groeien. Ook moet de grond redelijk vochtig zijn wanneer je de zaden plant.

Wanneer de plant gaat groeien moet je hem verplaatsen naar een grotere pot of rechtstreeks naar de grond. Wanneer je dit doet moet je zorgen dat de wortels goed vochtig blijven, zodat ze niet te lijden hebben tijdens het proces.

We raden aan om ze ongeveer 10 minuten in een emmer water te weken voor je ze opnieuw plant. Zodra je klaar bent met het herplanten, bevochtig dan de grond waar je ze hebt geplant.

Vergeet tenslotte niet dat bosbessen het beste groeien bij koud weer. Het is een plant die zich goed aanpast aan de kou, zelfs bij extreme temperaturen. De plant lijdt echter in heet weer. Zorg er dus goed voor tijdens warm weer en laat de plant niet in de zon staan.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:
Creëer je eigen aromatische kruidentuin

Zoals je misschien wel gemerkt hebt, is deze plant vrij eenvoudig te kweken. Omdat bosbessen veel voordelen voor de gezondheid hebben, is het kweken van bosbessen thuis een geweldig idee…..en een heel leuke hobby!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.