Top vijf van de vele gezondheidsvoordelen van aloëvera

De gel binnenin de aloëveraplant is rijk aan vitaminen en mineralen. Je kan het plaatselijk aanbrengen of innemen om van de vele voordelen te profiteren!
Top vijf van de vele gezondheidsvoordelen van aloëvera
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist jij dat er ontelbaar vele gezondheidsvoordelen van aloëvera bestaan? Aloëvera is een plant die al sinds de oudheid bekend is wegens zijn interessante eigenschappen. Momenteel gebruikt men de gel die men uit deze plant haalt voor vele dingen.

De aloëveraplant heeft verbazingwekkende eigenschappen. Dat heeft vooral te maken met de grote hoeveelheid vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen en andere actieve ingrediënten die het bevat. Lees dus verder en ontdek de vele gezondheidsvoordelen van aloëvera!

De top vijf van de vele gezondheidsvoordelen van aloëvera

We bespreken vandaag de top vijf van de vele gezondheidsvoordelen van aloëvera. Lees snel verder om te ontdekken waar je deze plant voor kunt gebruiken.

1. Het is een geweldig middel voor de gezondheid van de tanden

Aloëvera is geweldig voor de gezondheid van de tanden

Aloëvera kan helpen om je mond gezond te houden. Naast andere dingen helpt het onder andere ook om de opgebouwde plak te verwijderen en bloedend en gezwollen tandvlees te verminderen. Bovendien is het ook nuttig voor de behandeling van aandoeningen als tandvleesontsteking en parodontitis.

Deze plant kan ook helpen om aften sneller te laten genezen en de pijn te verlichten die aften veroorzaken. Wat is het geheim dat ervoor zorgt dat aloëvera zo doeltreffend is voor de gezondheid van de tanden? Dat heeft te maken met zijn vermogen om schadelijke bacteriën te doden.

2. Aloëvera kan helpen om gewicht te verliezen

Aloëvera helpt de vertering en de ontgifting te verbeteren. Het heeft dus het vermogen om gewichtsverlies te bevorderen. Het gebruik van deze plant helpt om de belasting van het lichaam door afvalstoffen te verlichten wat kan helpen om je meer energie geven.

Om van de vele gezondheidsvoordelen van aloëvera te profiteren bevelen we aan dat je het met mate gebruikt en alleen wanneer het echt nodig is. Je moet ook weten dat het sap een heel sterke smaak heeft.

Als je het sap van aloëvera niet puur kunt drinken, dan kan je het met andere ingrediënten mengen. Op die manier maak je een gezonde smoothie.

3. Het is een natuurlijke vochtinbrengende remedie voor het haar en de hoofdhuid

Aloëvera is een natuurlijk vochtinbrengend middel voor het haar en de hoofdhuid

Deze plant is een fantastische natuurlijke behandeling om jeuk en ontstekingen te verlichten die verbonden zijn met roos en een droge hoofdhuid.

Dankzij zijn antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen helpt het om roos, psoriasis en huidontsteking te behandelen. Die kunnen pijnlijke letsels op de hoofdhuid veroorzaken.

Aloëvera aanbrengen op de hoofdhuid bevordert ook de haargroei en voedt de haarzakjes. Dit heeft te maken met de vele vitaminen en mineralen die het bevat. Ook zijn natuurlijke enzymen hebben positieve effecten:

 • Ze helpen om de dode huidcellen op de hoofdhuid te verwijderen.
 • Ze bevorderen de vernieuwing van het weefsel dat de haarzakjes omringt.

“Een goede gezondheid kunnen we niet kopen. Het kan echter een uitermate waardevolle spaarrekening zijn.”

– Anne Wilson Schaef –

4. Aloëvera kan ontstekingen verminderen

Het is bekend dat aloëvera talrijke ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Die kunnen de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom en zelfs ontstekingen verlichten die met de gewrichten te maken hebben.

Deze plant helpt ook de pijn verminderen die met deze aandoeningen gepaard gaat. Het verbetert dus het welzijn van de persoon die eraan lijdt. Dit is ook de reden waarom plaatselijke pijnstillende middelen aloëvera beginnen toevoegen aan hun ingrediënten.

5. De vele gezondheidsvoordelen van aloëvera voor je huid

Aloëvera op de huid smeren

Deze plant bezit ook bekende voordelen voor de huid. Daarom is het een heel populair ingrediënt in vele schoonheidsproducten. Tegelijkertijd is het een geweldige manier om vocht in de huid in te brengen en de huid te verjongen.

 • Aloëvera kan ook de elasticiteit van de huid vermeerderen. Door middel van het herstel van collageen en elastine maakt het de huid soepeler.
 • Het is ook een verzachtend middel. Het maakt de huid zachter en kalmeert de huid.
 • Het zorgt er ook voor dat dat de zuurstof de cellen kan doordringen. Dit helpt om een jeugdig uiterlijk te behouden.

Aloëvera kan ook helpen om het teveel aan olie op te nemen en de poriën open te maken. Dit voorkomt puistjes in een huid die vatbaar is voor acne. Eigenlijk gebruikt men aloëvera in vele producten voor de behandeling van acne.

 • We bevelen aan dat je met zachte bewegingen de gel rechtstreeks op je puistjes aanbrengt. Op dit manier zal het je huid binnendringen.
 • Je kan dit proces meerdere keren per dag herhalen tot de puistjes verdwijnen.

Zoals je kan zien, zijn er vele gezondheidsvoordelen van aloëvera. Het is een plant met vele geneeskrachtige eigenschappen. Toch raden we je ook aan om geduldig te zijn. De resultaten zullen niet onmiddellijk optreden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • 1. Vogler BK, Ernst E. Aloe vera: A systematic review of its clinical effectiveness. Br J Gen Pract. 1999;
  2. Hamman JH. Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules. 2008.
  3. Rodriguez-Fragoso L, Reyes-Esparza J, Burchiel SW, Herrera-Ruiz D, Torres E. Risks and benefits of commonly used herbal medicines in Mexico. Toxicol Appl Pharmacol. 2008;
  4. Manigandan T, Elumalai M, Cholan P, Kaur R, Mangaiyarkarasi S. Benefits of Aloe vera in dentistry. J Pharm Bioallied Sci. 2015;
  5. Christaki E V., Florou-Paneri PC. Aloe vera: A plant for many uses. Journal of Food, Agriculture and Environment. 2010.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.