Decoratie in etnische stijl: tips om het thuis toe te passen

Dit is een trend met een verscheidenheid aan vormen, kleuren en materialen, die gericht is op warmte en een sterke band met de natuur. Ontdek hoe je een etnische stijl inrichting in je huis kunt toepassen!
Decoratie in etnische stijl: tips om het thuis toe te passen

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 29 oktober, 2022

Er zijn interieurtrends om ruimtes een unieke uitstraling te geven. Een ervan is het resultaat van de combinatie van elementen uit vele culturen. Dit verandert decoratie in etnische stijl in een veelzijdige inrichtingsstijl met een scala aan mogelijkheden en de mogelijkheid sub-stijlen te combineren.

Bij deze trend is het fundamenteel een gevoel van warmte op te wekken door sterke en vrolijke kleuren. Details uit verschillende beschavingen en culturen kunnen gemengd worden.

Van Afrikaanse stijl tot Mexicaanse tot de Arabische of boho-stijl, zijn allemaal levensvatbare mogelijkheden voor decoratie in etnische stijl. Om deze stijl van inrichten in je huis te gebruiken, staan natuurlijke voorwerpen, textiel en vakmanschap centraal.

Wat is decoratie in etnische stijl, en wat zijn de kenmerken ervan?

Dit is een interieurdecoratietrend die gebaseerd is op elementen die een exotische sfeer vormen. Het doel is heldere ruimtes te creëren met sterke kleuren en accessoires die een gevoel van warmte opwekken.

Het uitgangspunt van deze trend is voorrang te geven aan natuurlijke voorwerpen en vakmanschap uit één of een combinatie van culturen. Om dit te bereiken wendt men zich tot een reeks technieken die tot een oriëntaalse sfeer leiden, gecombineerd met natuurlijke details die meer typisch zijn voor Afrikaanse decoratie.

Zo wordt voorrang gegeven aan prints, pony’s, en stoffering. Hoewel dit een rustieke mode lijkt, staat decoratie in etnische stijl synoniem voor warmte en elegantie.

Hoewel je decoratie in etnische stijl in bijna elke ruimte van het huis kan toepassen zie je dit het meest in woon- en slaapkamers. De meervoudige culturele esthetiek die in deze trend besloten ligt maakt hem zeer veelzijdig, want je kunt er elementen in allerlei kleuren, maten en smaken in verwerken.

Culturele stijlen die in etnische decoratie besloten liggen

Etnische decoratie is ingewikkeld te definiëren, want ze bestaat uit een combinatie van Oosterse, Afrikaanse, en Amerikaanse trends. Al deze invloeden worden echter gekenmerkt door het gebruik van natuurlijke en met de hand gemaakte details.

  • Afrikaans. Deze invloed houdt verband met de gevarieerde fauna die op het continent voorkomt. Meestal bevat het elementen die naar het wild verwijzen, zoals boomstammen, stenen, takken, veren, en dierlijke versieringen.
  • Inca. Stenen of keramische voorwerpen, en sterke kleuren zijn hier vaak kenmerken.
  • Azteken. De kussens en meubels die bij deze trend gebruikt worden, komen veel voor in etnische stijldecoratie. De typische groene kleur zinspeelt op quetzal-veren.
  • Oosters. De kleuren rood en zwart overheersen in de oosterse stijl.
  • Arabisch. Deze stijl is gemakkelijk te herkennen aan de geometrische vormen, bogen, tapijten, en kussens.

We denken dat je dit artikel misschien ook wel leuk vindt om te lezen:
Hoe kun je gordijnen maken van gerecycelde materialen?

Ideale elementen om een etnische stijl inrichting te implementeren

Vloerkleden
Oosterse tapijten kunnen deze stijl van inrichten een vleugje distinctie en exotisme geven.

Om deze trend in je huis te verwerken, moet je beginnen met een aantal karakteristieke voorwerpen. Van textiel tot meubels en ornamenten, het is belangrijk aandacht te besteden aan kleuren, patronen, en typische materialen.

Kleurenwaaier

Zoals de meeste interieurtrends wordt de etnische stijl gekenmerkt door een bepaald kleurenpalet. Om het in huis toe te passen moet de voorkeur gegeven worden aan aardetinten. Denk hierbij aan kleuren zoals roodachtig, terracotta, en brons. Bruin en beige kunnen er ook bij.

Contrasten met andere, meer neutrale kleuren komen ook veel voor. Sterke tonen en combinaties bereiken kleurrijke omgevingen die kenmerkend zijn voor de etnische stijl. Daarin worden warmte en harmonie benadrukt.

Materialen en formaten

Een ander aspect om rekening mee te houden is het gebruik van handgemaakte  materialen, zoals bont en leer voor tapijten. Ook fluweel, wol, linnen, en zijde zijn mooie opties voor ander textiel. Het is een goed idee om hout, koper, of zilver te verwerken, vooral als ze handwerk weerspiegelen.

Wat ontwerpen betreft zijn geometrische en zigzag formaties, typisch voor Azteekse en Afrikaanse culturen, vaak in overvloed aanwezig. Driehoeken en ruitjes kunnen zowel in kleden en wandkleden als in meubels verwerkt zijn.

Boomstammen en natuurlijke voorwerpen

Een van de beste manieren om het contact met de natuur in de woningdecoratie tot uitdrukking te brengen is door middel van kamerplanten. In de etnische stijl zijn ze ook opgenomen. Boomstammeninstallaties zijn echter meer typisch. Dezelfde kunnen fungeren als bijzettafels, zitmeubels, of aanrechten om ornamenten in te bewaren.

Tot de meest voorkomende binnenbegroeiing voor etnische stijl behoren cactussen. In de eerste plaats gebruikt men veel cactussen vanwege de groene kleur die de natuurlijke omgeving dicht benadert. Ook hebben ze een sterke band met de Mexicaanse cultuur. Het is aan te raden ze te planten in potten van klei of hout.

Wandtapijten

Een interieur in etnische stijl moet minstens een paar wandtapijten aan de muren bevatten. De plaatsen die ze innemen, en de vormen, en kleuren kunnen variëren. Wandkleden zijn echter een typisch decoratief element voor deze trend.

Kussens

Zowel in de slaapkamer als in de fauteuil in de woonkamer horen kussens bij de accessoires. Dit is een goede gelegenheid om deze trend in de esthetiek van je huis te verwerken.

De specifieke ontwerpen hangen af van je persoonlijke smaak. Het is echter belangrijk om geometrische figuren, zigzaggen, knallen, en kleuren die bij etnische stijldecoratie passen op te nemen.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Milieuvriendelijk decoreren: duurzame manieren

Manden en mandenwerk bij etnische stijldecoratie

Jute meubels
Rieten combineert heel goed met etnische stijl. Er zijn veel soorten meubels en decoraties van dit veelzijdige materiaal.

Een materiaal dat in geen enkele kamer bij deze trend mag ontbreken is rieten vlechtwerk. Of je er nu manden van maakt of lampen en ornamenten, dit element van natuurlijke oorsprong brengt rusticiteit en vakmanschap.

Typische beelden

Voorwerpen die met kunstnijverheid te maken hebben zijn ideale accessoires om een etnisch profiel in de woningdecoratie te krijgen. Ronde borden, Inca-figuren, of Afrikaanse maskers zijn bijvoorbeeld enkele perfecte mogelijkheden om aan de muur te hangen of op planken uit te stallen.

Materialen als hout of keramiek moeten de overhand hebben.

Decoraties voor kamers in etnische stijl

Er zijn een aantal voorwerpen die als versiering gebruikt worden. Deze zijn heel kenmerkend voor de etnische trend. Een ervan is het met de hand gemaakte bord, dat meestal met twee contrasterende kleuren beschilderd is. Zwart en wit of bruin en wit staan bijvoorbeeld prachtig.

Een ander veelgebruikt voorwerp om aan de muur te hangen is de Afrikaanse hoed, ook wel juju of tyn genoemd. Afbeeldingen van dieren en voorwerpen van stro komen ook uit veel Afrikaanse culturen en passen bij de etnische trend. Zelfs bepaalde muziekinstrumenten van oosterse oorsprong doen het goed aan de muren.

Binnen- en buitendecoratie

Hoewel de etnische stijl gericht is op binnenomgevingen, is het ook mogelijk om hem aan te passen aan patio’s en terrassen. Dit komt doordat de meeste voorwerpen, versieringen en meubels die gebruikt worden een rusticiteit hebben die ideaal is voor buitenomgevingen.

De nabijheid die deze trend heeft met de natuur en het vakmanschap maakt het mogelijk hem over te brengen naar ruimten als een terras of balkon. Vooral houten meubels of rieten voorwerpen vervullen praktische functies buitenshuis. Op deze manier biedt decoratie in etnische stijl een brede waaier van decoratieve mogelijkheden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.