7 ideeën om je huis in te richten met riet

Decoratie gemaakt met rieten voorwerpen raakt nooit uit de mode en vindt zichzelf mettertijd opnieuw uit. Laten we eens kijken naar de vele manieren waarop we ze in onze huizen kunnen verwerken.
7 ideeën om je huis in te richten met riet

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 19 september, 2022

Hoewel decoratietrends in de loop van de tijd veranderen, zijn er klassiekers die altijd van kracht blijven. Een duidelijk voorbeeld is de wilgenvezel; een materiaal om verschillende soorten voorwerpen van te maken waarmee je de ruimten van een huis kunt versieren. Daarom vertellen we je hier enkele ideeën om het huis met riet te versieren.

Dit materiaal is een natuurlijke vezel die verkregen wordt van een struik die op het platteland groeit. Het wordt gekenmerkt doordat het licht en soepel is. Het kan gebruikt worden om van alles te maken, van meubels tot manden en kleden.

In sommige gevallen wordt riet gemengd met rotan, een ander natuurlijk materiaal dat van een liaan wordt gehaald. Het is vrij hard, dus de combinatie van de twee levert voorwerpen op die zowel sterk als buigzaam zijn.

7 ideeën om je huis in te richten met riet

1. Eetkamerset

Meubels van riet
Rieten stoelen in een eetkamer brengen een tropische en zomerse uitstraling.

Laten we beginnen met de eetkamer en de verwerking van het materiaal in deze ruimte. Hoewel er veel manieren zijn om met riet in te richten, hebben we in dit geval gekozen voor stoelen die de tafel begeleiden.

Het riet zal formaliteit weghalen en frisheid en een informele stijl brengen. Je kunt er wat kussens aan toevoegen waarvan de kleuren en texturen een aanvulling vormen op andere elementen die je hebt, zoals vloerkleden of gordijnen.

2. Je huis inrichten met rieten poefs in de woonkamer

De woonkamer is een ruimte die uitnodigt om samen te komen, te ontspannen, en te genieten van een film, naast andere vrijetijdsbestedingen. Daarom bedachten we dat een paar rieten poefjes in deze omgeving mooi zouden staan.

Je kunt ze niet alleen als zitmeubelen gebruiken, maar ook overwegen ze te gebruiken als steuntafeltjes om drankjes en wat eten op te zetten. Ook hier vullen de kussens alle decoratieve elementen die je eventueel hebt aan en smelten ze samen.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Milieuvriendelijke decoreren: duurzame manieren

3. Riet in de slaapkamer

De slaapkamer is ook een plek waar riet mooi staat. Omdat het een materiaal van natuurlijke oorsprong is, brengt het leven in de omgeving.

Van alle manieren waarop we een slaapkamer met riet kunnen inrichten, blijven het hoofdeinde van het bed en een paar krukjes aan het voeteneind over. Als we daar nog wat dekens in levendige kleuren aan toevoegen, wordt het resultaat ongelooflijk.

Het is niet nodig de kamer vol te hangen met riet, maar het is in het detail waar de vernieuwing zit. Als je het hoofdeinde te veel vindt, kun je ook alleen een paar krukjes proberen.

4. Je huis met riet versieren badkamer

Rieten mand
Rieten manden in de badkamer zijn zowel functioneel als decoratief.

Onder de ideeën om je huis met riet te versieren kon de badkamer niet ontbreken, want ook hier kunnen we het materiaal gebruiken om de stijl van de ruimte helemaal te veranderen. Een van de suggesties is om manden voor kleding te plaatsen, bijvoorbeeld.

Een ander alternatief is te kiezen voor een rieten lijst voor de spiegel en zo de badkamer een modern en informeel tintje te geven.

5. Kinderkamer

De kinderkamer is ook een ruimte om met riet in te richten. Je kunt een hutkoffer kiezen voor speelgoed, hoofdborden voor bedden, en zelfs opbergmeubelen. Ook vloerkleden van het materiaal vormen een speeloppervlak als een heel praktisch voorstel.

Je kunt ook kiezen voor een rieten wieg of bassinet. Ten slotte zou je een schommelstoel kunnen plaatsen om de baby in slaap te brengen.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
6 ideeën om je woonkamer er groter uit te laten zien

6. Galerijen en lichte patio’s

Er is geen twijfel over dat rieten meubels gebruikt kunnen worden in galerijen en buitenruimtes. Hier zijn enkele suggesties die mooi kunnen staan:

 • Rieten schommel: hij kan zowel buiten als binnen het huis bevestigd worden en is een geweldig idee om je te ontspannen. Behalve dat je er veel gebruik van zult maken, verandert hij ook de esthetiek volkomen.
 • Set tafel en stoelen of fauteuils: rieten meubels voor de tuin zijn heel gewoon. In feite was dit materiaal aanvankelijk alleen voor tuinen en terrassen gereserveerd en niet zozeer voor het interieur.

7. Decoratieve voorwerpen van riet

Rieten tuinmeubels
Hoewel rieten meubels oorspronkelijk voor buiten bedoeld waren, maken ze nu deel uit van veel mogelijkheden binnenshuis.

Vervolgens maken we een korte beschrijving van elementen om het huis met riet te versieren die je in verschillende ruimten kunt plaatsen. Misschien wil je, voordat je een eetkamerstoel of een bank van dit materiaal aanschaft, liever kleine details uitproberen om er zeker van te zijn dat het mooi staat in je huis:

 • Lampen: rieten lampen zijn trendy en staan goed in elke omgeving. Het kunnen hang- of staande lampen zijn, afhankelijk van de stijl die je wilt. Er is een grote verscheidenheid aan maten en vormen, dus het zal gemakkelijk zijn je favoriet te vinden. Je krijgt een subtiele en natuurlijke verlichting.
 • Potten: de combinatie van een plant met een rieten pot is een van de beste die je in de wereld van de decoratie kunt bereiken. Bedenk dat, omdat het een materiaal van plantaardige oorsprong is, het er prachtig uitziet als het een geheel vormt met de plant.
 • Dienbladen: rieten dienbladen zijn, zonder twijfel, het detail bij uitstek waarmee je met heel weinig geld je ruimten een ander aanzicht kunt geven. Ze worden meestal gebruikt op muren of als tafelmiddenstukken. Decoratief succes is gegarandeerd.
 • Manden: net als dienbladen geven rieten manden een gezellig karakter aan je kamers. Als je ze combineert met dekens kun je een Scandinavische hoek bereiken. Er is een oneindigheid aan soorten, kleuren, maten en vormen. Het is gewoon een kwestie van de jouwe te vinden.

Je huis inrichten met riet is een klassieker die nooit faalt

We hopen dat je de waaier van decoratieve mogelijkheden met riet geopend hebt en dat je een paar van deze ideeën je eigen kunt maken. Elk huis is anders en het zijn de details die voor je spreken in de ruimten van je huis.

We moedigen je aan om rieten elementen te gebruiken voor een milieuvriendelijke, duurzame en moderne inrichting. Je kunt ook proberen deze producten rechtstreeks bij de fabrikanten te kopen, die meestal ambachtslieden zijn, en zo bijdragen aan de regionale economie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Martinez Gutierrez, E. S. (2021). Mimbre.
 • Abalos Romero, M. I. (1998). Mimbre. Wicker. Chile: De la producción al consumo.
 • Castro San Carlos, A., Lacoste, P., & Mujica, F. (2020). Origen y evolución del mimbre de Chimbarongo (1762-2017). estudios atacameños, (64), 127-151.
 • Benítez Ruiz, P. (2017). El mimbre.
 • Huarte, M. (2012). Sistema para cosechar mimbre. Tableros2.
 • Delgado Marín-Baldo, M. F. (1967). La bandeja de mimbre. Monteagudo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.