Ken jij deze 5 trendy kleuren voor in je huis?

De opties waaruit je kunt kiezen zijn altijd afhankelijk van de te decoreren kamer en je smaak, maar er zijn enkele modetrends die je geweldige ideeën kunnen geven. Weet jij wat de kleur dit jaar is?
Ken jij deze 5 trendy kleuren voor in je huis?

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een van de belangrijkste vragen die een rol spelen bij het (opnieuw) inrichten van een deel van het huis, is welke kleuren je moet kiezen om de muren mee te decoreren. Ben jij op de hoogte van de trendy kleuren van dit moment?

Er zijn veel mogelijkheden en je keuze hangt altijd af van diverse factoren. Denk daarbij onder andere aan de kamer die je wilt inrichten, de verlichting en het gebruik, je eigen smaak en ga zo maar door. In dit artikel geven we je enkele ideeën om je weer verliefd te laten worden op je huis.

5 trendy kleuren voor in je huis

Kleuren beïnvloeden je stemming en je emoties (Engelse link). Bovendien kunnen ze zelfs je hartslag en je concentratievermogen beïnvloeden. Om deze reden is het belangrijk om de juiste kleur te kiezen voor de kamer die je wilt inrichten, afhankelijk van waarvoor je de kamer gaat gebruiken.

1. Passierood

Rood is een van de trendy kleuren voor een slaapkamer

Rood geeft elegantie en passie. Het contrast van rood met witte, grijze en zwarte tinten kan een waar esthetisch genot zijn. Naast het geven van een modern tintje aan de kamer, kan het je zintuigen en de bewondering van je gasten prikkelen. Rood maakt je echt wakker.

Door zijn intensiteit valt rood inderdaad op en helpt het je te activeren. Zorg er echter voor dat je het niet te veel rood toepast, aangezien dit overmatige stress kan veroorzaken. Gebruik het in je kamer zonder te overdrijven.

2. Violet

Volgens het Pantone Color Institute was de kleur van 2018 violet, met name de tint 18-3838. Het instituut legt uit waarom violet een van de trendy kleuren is:

“Historisch gezien is er een mystieke of spirituele kwaliteit verbonden met ultraviolet. Deze kleur wordt vaak geassocieerd met mindfulness-praktijken die een betere omgeving bieden voor mensen die een toevluchtsoord zoeken in de overprikkelende wereld van vandaag. Het gebruik van violette tinten in verlichting zorgt voor verbinding.”

Wat is dus een betere manier om deze kleur te gebruiken, in combinatie met andere trendy kleuren, om dat gevoel van mystiek, spiritualiteit, concentratie en creativiteit over te brengen?

3. Turkoois of zeegroen

Trendy kleuren zoals turkoois op de zolderkamer

Turkoois wordt ook wel zeegroen genoemd en is een ontspannende en serene kleur. Het is een tint halverwege tussen blauw en groen. Zoals de Engelse naam Oceanside ook suggereert, verwijst het naar de geluiden en sensaties van de oceaan, de harmonie en sereniteit.

Het zorgt tegelijkertijd voor zowel harmonie als vitaliteit. Het is ideaal voor kamers waar je slaapt, leest of studeert. De reden hiervoor is dat blauwe kleuren harmonie en rust overbrengen.

Het is bovendien een van de trendy kleuren die perfecte is voor kamers met uitzicht op het zuiden en met veel natuurlijk licht. Het roept het gevoel op van evenwicht, vrijheid en de harmonie van de open oceaan. Je moet niet vergeten dat het in 2018 een van de trendy kleuren was, gekozen als de kleur van dat jaar door de prestigieuze Sherwin Williams.

4. Groen, de kleur van de natuur

Zolang je het niet te veel gebruikt, is groen ook een goede optie bij het kiezen van bepaalde decoratieve elementen voor een lichtgekleurde kamer. De natuur zal altijd in de mode zijn.

Daarom is het de afgelopen jaren in de mode om intense groene elementen en details uit de natuur in verschillende kamers te gebruiken. Een intens groene kleur zorgt voor zowel frisheid als vitaliteit, maar ook voor balans en geluk.

5. Koraalroze

Kamer met roze muur en roze kussens op de bank

Door Pantone gekozen als een van de trendy kleuren van het jaar 2019, is koraalroze een vrolijke tint die zorgt voor vitaliteit, een echte levendige en natuurlijke kleur. Bovendien leent het zich voor privacy en verbinding, waardoor het de perfecte optie is voor ruimtes waarin je socialiseert met anderen.

Leatrice Eiseman, uitvoerend directeur van het Pantone Color Institute, zegt over deze kleur het volgende: “Consumenten verlangen naar menselijke interactie en sociale connectie. Daarom genereren de humaniserende en geruststellende eigenschappen van koraalroze een positieve respons.”

Conclusie over trendy kleuren voor in je huis

Denk er in ieder geval aan dat je, ongeacht je kleur en het gevoel dat je wilt overbrengen, altijd rekening moet te houden met het volgende advies. Je moet er over nadenken waarvoor je de kamer gaat gebruiken voordat je een kleur kiest:

  • in de slaapkamer moet je kleuren gebruiken die uitnodigen tot ontspanning en slaap.
  • aan de andere kant moet een kantoor uitnodigen tot reflectie, ontspanning en creativiteit.
  • je woonkamer moet warme kleuren hebben. Het nodigt mensen uit tot gezelligheid en interactie.
  • je keukendecoratie moet tegelijkertijd stimulerend en ontspannend zijn. Bovendien is het een goed idee om kleuren zoals wit in je keuken op te nemen, omdat dit een gevoel van reinheid en hygiëne oproepen.

Heb jij al besloten welke van deze trendy kleuren je in je huis gaat gebruiken? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.