Leer hoe je in de zee moet zwemmen

Veiligheid is essentieel als het aankomt op zwemmen in de zee. In tegenstelling tot het zwembad, kent de zee golven waar je op moet letten. Dit maakt het een stuk lastiger. 
Leer hoe je in de zee moet zwemmen

Laatste update: 28 januari, 2021

De zee is een bron van artistieke inspiratie. Daarnaast zien we het als een toeristische attractie, reisbestemming, ontspanningslocatie en is het de werkplaats van duizenden zeelieden. De zee biedt ons ook een van de fijnste genoegens in het leven: zwemmen in open water. Als je dit niet vaak doet, kun je in dit artikel leren hoe je in de zee moet zwemmen.

Het is namelijk erg belangrijk om te weten welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen. Als je de risico’s weet, wordt zwemmen in de zee een veilige en aangename ervaring. Ontdek hier alles over de manier waarop je in de zee moet zwemmen.

Leer hoe je veilig in de zee zwemt

man in het zwembad

Wees vooral niet bang. Het is echter wel noodzakelijk om respect voor de zee te hebben en er voorzichtig mee om te gaan. Er zijn helaas veel mensen om het leven gekomen omdat ze niet goed wisten hoe ze veilig in de zee moesten zwemmen.

Daarom geven we je in dit artikel wat veiligheidsregels. Zo hopen we dit soort ongelukken te kunnen voorkomen. Zeestromen zorgen ervoor dat de zee gevaarlijker is dan een zwembad. Deze stromen kunnen je namelijk onder water trekken.

Het is daarom belangrijk om over zeestromen te leren. Zo leer je namelijk ook hoe je aan zo’n stroom ontsnapt.

 • Raak vooral niet in paniek.
 • Probeer ook niet tegen de stroming in te zwemmen. Als je dit wel doet, verbruik je al je energie. 
 • Zwem altijd met iemand anders en blijf in de buurt van de strandwacht.
 • Volg de instructies van de strandwacht goed op. Op veel locaties wordt gevaar aangeduid door de kleur van een vlag.
 • Als je wordt meegetrokken door een zeestroom, probeer dan parallel aan de kustlijn te zwemmen. Op het moment dat de intensiteit van de stroom dan afneemt, kun je naar de kust zwemmen.
 • Als je uitgeput raakt, probeer dan met je armen te zwaaien. Roep zo nodig ook om hulp.

Leer hoe je in de zee moet zwemmen

leer hoe je in de zee moet zwemmen

Het is een goed idee om wat zwemlessen die zich richten op zwemmen in het open water te nemen. Het is beter om in een gecontroleerde omgeving als een zwembad te beginnen. In een zwembad heb je namelijk geen last van:

 • zeestromen
 • koude temperaturen
 • golven
 • angsten
 • gevaren
 • kwallen, vissen of koraal

Bij zwemmen heeft je techniek alles te maken met het resultaat. Goede bewegingen besparen je een hoop moeite. Je zult hier veel van kunnen profiteren als je deze sport op een goede manier wilt uitoefenen. Bij zwemmen maak je namelijk gebruik van iedere spier in je lichaam.

Een zweminstructeur kan je techniek en lichaamshouding verbeteren tijdens het zwemmen. Als je een aantal zwemlessen neemt, zul je hier voor de rest van je leven iets aan hebben. Het is de investering dus zeker waard. Deze lessen zullen je daarnaast ook meer zelfvertrouwen geven.

Zwemboeien

zwemmen

Veiligheid is erg belangrijk als het aankomt op zwemmen in de zee. Het is dus een goed idee om de aanschaf van opblaasbare zwemboeien te overwegen. Je kunt ze in verschillende felle kleuren kopen, wat er voor zal zorgen dat je van ver te zien zal zijn.

Sommige zwemboeien kun je om je middel binden. Deze zwemboeien zijn ook handig omdat je er kleine objecten in kunt bewaren. Denk bijvoorbeeld aan:

Als je in de zee wilt leren zwemmen, is het een goed idee om zwemboeien aan je zwemuitrusting toe te voegen. Zeker als je niet zelfverzekerd bent als het aankomt op zwemmen, zullen ze je wat zelfvertrouwen en rust kunnen bieden.

Deze boeien kunnen er namelijk voor zorgen dat je altijd zal blijven drijven. Ook als je tijdens het zwemmen uitgeput raakt of de controle verliest.

Leer goed ademhalen

Voordat je aan zwemmen in zee begint, is het belangrijk om over een goede ademhalingstechniek te beschikken. Je kunt dit oefenen door boven water aandacht aan je ademhaling te besteden. Als je met je hoofd onder water gaat, houd dan je adem een aantal slagen in. Sommige mensen gebruiken een neusklem om alleen door hun mond te leren ademen.

Vergeet niet dat zwemmen in de zee een aangename activiteit is. Terwijl deze activiteit je lichaam in vorm brengt, geeft het je ook de kans om van de natuur te genieten. Het is belangrijk om altijd voorzichtig te zijn en je gezonde verstand te gebruiken. Zorg er echter ook voor dat je jezelf niet laat verlammen van angst. 

Leer dus hoe je in de zee moet zwemmen. Als je dit eenmaal kunt, krijg je de kans om te genieten van de lichte en vrije sensatie die je alleen in de zee kunt ervaren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.