Een paniekaanval stoppen in een oogwenk

5 juni 2018
Het is belangrijk dat je je bewust bent van het feit dat er zich geen echte bedreiging bevindt achter dat wat jouw paniekaanval veroorzaakt,. Want dat besef zal je helpen om de situatie onder controle te krijgen en te begrijpen dat het probleem klein is.

Heb je ooit een paniekaanval gehad? Zo ja, dan weet je hoe onaangenaam dit kan zijn. Maar een paniekaanval stoppen kan je leren.

In dit artikel geven we een aantal tips. Op die manier zal je weten hoe je een eind kan maken aan een paniekaanval als het opnieuw gebeurt.

Hoe beginnen paniekaanvallen?

Een paniekaanval stoppen

Paniekaanvallen gaan gepaard met de volgende symptomen:

  • Ze zijn tijdelijk en duren meestal tussen de vijf en de tien minuten. Na een paniekaanval kan je een gevoel van lichamelijke en emotionele uitputting ervaren.
  • Onthoud dat je geest en je lichaam zich in die tijdspanne voorbereid hebben op echt gevaar. Het is deze reactie die ervoor gezorgd heeft dat je veel energie verspild hebt.
  • Mensen die een paniekaanval hebben, hebben last van lichamelijke pijn. Soms gaan ze zelfs naar de arts omdat ze geloven dat het hun leven in gevaar kan brengen.

Lees ook dit artikel: De 3 grote verschillen tussen stress en angst

Tijdens een paniekaanval gelooft de persoon dat alles rond hem onwerkelijk is. Zijn omgeving maakt deel uit van een onbekende, vreemde wereld.

Ze weten ook wat er met hen gebeurt. Bovendien beseffen ze wanneer een paniekaanval zich gaat voordoen.

Wanneer ze een episode meemaken, kunnen ze zich doodsbang voelen. Ze missen bovendien een geldige reden voor deze angst.

Het is typisch dat paniekaanvallen gepaard gaan met intense lichamelijke symptomen. Voorbeelden zijn een verhoogde hartslag, moeilijk ademhalen, hyperventileren, beven en duizeligheid.

Paniekaanvallen kunnen zonder waarschuwing op elk moment of op elke plaats toeslaan. Toch is het typisch dat een persoon enkele minuten daarvoor beseft dat er iets met hem zal gebeuren.

Wanneer treden paniekaanvallen op?

Wanneer treden paniekaanvallen op?

Mensen die hieraan lijden, ervaren hun eerste paniekaanval meestal tussen de leeftijd van 12 en 25 jaar. Het wordt vooral veroorzaakt door emotionele factoren, zoals een onbehaaglijkheid die te maken heeft met hun gevoelstoestand.

Er zijn twee theorieën over de oorsprong van paniekaanvallen:

  • De ene theorie stelt dat ze kunnen veroorzaakt worden door een teveel van de neurotransmitter noradrenaline. Dit is een stof die jouw postsynaptische adrenergische receptoren regelt.
  • De tweede theorie is enigszins verbonden met de eerste. Hier beweert men dat dit soort aanval ontstaat wanneer de activiteit van de GABA-neurotransmitter (gamma-aminoboterzuur) vertraagt.

Wanneer dit gebeurt, zal je angst toenemen.

Ook dit is een boeiend artikel:  Een angststoornis onder controle houden met 8 natuurlijke remedies

Wat is een paniekaanval?

Volgens onderzoek zijn paniekaanvallen iets dat we van onze voorouders geërfd hebben. Want hun lichamen moesten klaar zijn om te vechten of te vluchten.

Kenmerken van paniekaanvallen zijn snel ademen, versnelde reflexen en hevig zweten. Al die kenmerken waren ooit overlevingsmechanismen.

Hoe kan je een paniekaanval stoppen?

Hoe kan je een paniekaanval stoppen?

Wanneer je een episode als deze ervaart dan is het eerste waaraan je moet denken, dat je niet met een situatie van reëel gevaar geconfronteerd wordt.

De vier volgende dingen moet je onthouden. Want op die manier kan je een paniekaanval stoppen en overwinnen.

  • Van een paniekaanval zal je niet sterven. Je zal ook niet geconfronteerd worden met dodelijk gevaar.
  • Probeer tot rust te komen en een rustige plaats te vinden. Wacht tot je angst voorbij is. Aanvaard het en vecht er niet tegen.

Als je ophoudt met denken aan datgene wat de aanval veroorzaakt heeft, dan zal je angst vanzelf verdwijnen.

  • Adem diep in en uit.
  • Span de spieren van je lichaam en ontspan ze daarna. Dit helpt je om je geest op andere dingen te richten.

Met deze tips kan je een paniekaanval stoppen. Zodra de aanval voorbij is, onthoud je wat het veroorzaakt heeft. Probeer om dit niet opnieuw te laten gebeuren.

Vergeet ook niet dat stress vermijden je beste wapen is. Het is ook een goed idee om te leren ontspannen. Dit betekent goed slapen, voldoende rusten, gezond eten en mediteren.

Ga regelmatig bij je arts om je gezondheidstoestand te controleren en de aard van je paniekaanvallen te begrijpen. Dit zal je helpen om te leren hoe je met je intelligentie en niet met emoties kan bestrijden.

Het is ook een goed idee om producten te vermijden die cafeïne bevatten.Want die kunnen bij mensen die er vatbaar voor zijn, angst of paniekaanvallen veroorzaken.