5 aanbevelingen voor het beheersen van angst

Angst is een toestand die je emoties beheerst en een disbalans veroorzaakt. De effecten kunnen echter worden omgekeerd. Hier presenteren we enkele aanbevelingen voor het beheersen van angst.
5 aanbevelingen voor het beheersen van angst

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Allereerst is angst noodzakelijk voor mensen en erg belangrijk. Het wordt namelijk gezien als een controlemechanisme wanneer je wordt geconfronteerd met verschillende situaties, met name wanneer er een bedreiging is.

Het is volkomen natuurlijk voor het lichaam om te reageren op angst. Vooral om vervolgens te anticiperen of te reageren op gebeurtenissen, waardoor je alert en waakzaam blijft. Angst kan echter overweldigend zijn en het doel ervan verliest dan zijn belang.

Uiteindelijk verandert het van een mechanisme om waakzaam te blijven naar een emotionele toestand van de geest. Dit gebeurt ten gevolge van vele factoren. Deze zijn verdeeld in drie hoofdgroepen.

Predispositie factoren

 • Biologisch en genetisch.
 • Sociale context en leren.
 • Persoonlijkheid en levensstijl.

Activeringsfactoren

Activeringsfactoren
 • Het innemen van medicijnen of stimulerende middelen.
 • Problemen hebben om iets te bereiken.
 • Weten dat je ergens veel moeite voor moet doen of moet veranderen.

Onderhoudsfactoren

 • Verlies van functioneren of redenatievermogen.
 • Contraproductieve oplossingen.
 • Slecht omgaan met problemen.

Meer over het beheersen van angst

Deze aandoening hangt vaak samen met depressie, omdat ze veel vergelijkbare symptomen en reacties hebben.

Onverklaarbare vermoeidheid, zweten, verhoogde hartslag en duizeligheid zijn onder andere de belangrijkste indicatoren van een angstige periode. Deze kunnen je kwaliteit van leven aantasten en moeten met hulp van een professional worden behandeld.

Aanbevelingen voor het beheersen van angst en angstgevoelens

Ondanks dat het een complex probleem is zijn  er veel verschillende manieren om je symptomen en klachten aan te pakken en zo je angst te kunnen beheersen.

Het is belangrijk om te weten dat je kunt vertrouwen op enkele aanbevolen methoden die goed werken. Hier zullen we enkele van de meest bruikbare informatie onthullen voor mensen met angstgevoelens. Mis ze niet.

Uit je emoties

Een van de meest voorkomende problemen voor mensen met angst is dat ze het moeilijk vinden om hun gedachten en gevoelens te uiten. Door deze problemen met gevoelens en gedachten komt een houding van onderdrukking.

Uit je emoties

Om deze reden is het dus aan te raden om je emoties waar mogelijk te uiten. De beste manier om te oefenen is om te beginnen met je meest intieme sociale kring, vaak je familie.

Naarmate je verder komt, ga je naar een iets moeilijker doel, namelijk je emotioneel uitdrukken tegenover je vrienden en kennissen. Dit zal erg helpen.

Schrijf

Het op een luchtige manier bespreken van je gevoelens en hierin begrepen worden in je sociale kringen is niet de enige optie om betere resultaten te behalen. Een uitstekend alternatief is het opschrijven van deze zaken.

Deze oefening is geweldig voor mensen die het beheersen van angst en angstgevoelens willen oefenen. Vooral als ze ooit in het openbaar moeten spreken. Neem gewoon een notitieblok en een potlood en probeer het uit. Met deze 2 items kun je op verschillende manieren je gedachtes over jezelf en over de mensen om je heen van je af schrijven.

Als je een stapje verder wilt gaan kun je zelfs een dagboek bijhouden, zodat je elke dag je voortgang kunt zien en het beheersen van angst steeds minder moeilijk wordt.

Neem de tijd om jezelf te leren kennen

Er zijn veel verschillende activiteiten die je kunt uitproberen om de symptomen van angstgevoelens te verminderen. Kwaliteit is echter belangrijker dan kwantiteit.

Deze opties kunnen soms niet genoeg zijn als de persoon zich niet op zijn gemak voelt om ze uit te voeren. Jezelf leren kennen is in dat geval is de beste optie om het beheersen van angst te leren.

Je  kunt op elk moment van de dag de tijd nemen om te begrijpen wat de angst triggert, niet alleen wanneer je angstig bent.

Lezen of jezelf onderdompelen in de sport is echt een goede manier om dit te doen. Het biedt namelijk een uitstekende kans om jezelf te leren kennen. Op die manier kun je beslissingen nemen en je symptomen onder controle houden.

Lach

Het zoeken naar geluk in de eenvoudige dingen helpt om stress te verminderen en kan ook zeker helpen bij het beheersen van angst.

Lachen om het beheersen van angst te leren

Humor is echter een stap boven geluk. Een glimlach is echt goed voor je, in het bijzonder als het spontaan gebeurt en oprecht is.

Lachen en het verspreiden van leuke humor helpt bij het beheersen van angst. Daarnaast maakt het ‘t leven een stuk eenvoudiger, zowel op een sociaal als fysiologisch niveau.

Doe aan lichaamsbeweging

De hoeveelheid hormonen die wordt uitgescheiden bij lichamelijke inspanning is erg hoog. Onder deze hormonen bevinden zich endorfines, die onder andere verantwoordelijk zijn voor welzijn en vreugde.

Vanwege deze hormonen is dit zeker een goede optie om de symptomen van angst te bestrijden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kasper, S., Boer, J. A. d., & Sitsen, J. M. A. (2003). Handbook of depression and anxiety (2nd ed.). New York: M. Dekker.
 • Root, B. A. (2000). Understanding panic and other anxiety disorders. Jackson: University Press of Mississippi.
 • Veeraraghavan, V., & Singh, S. (2002). Anxiety disorders: psychological assessment and treatment. New Delhi; Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.