De vier beste kleuren voor een kinderkamer

Kleur is overal om ons heen en het heeft een enorme invloed op ons humeur. Om de beste kleuren voor de slaapkamer van een kind te selecteren en om ervoor te zorgen dat ze rustgevend en aangenaam zijn, is het belangrijk om daar iets meer over te leren.
De vier beste kleuren voor een kinderkamer

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag zullen we het hebben over het selecteren van een kleurenpalet om je huis te decoreren en met name de kleuren om de kinderkamer te schilderen.

De kracht van kleuren

We zijn omringd door kleuren. Dat is meer dan duidelijk. Wat echter niet zo duidelijk is, is dat kleuren onze stemming enorm beïnvloeden. Geloof het of niet, maar het is zo.

Dat gezegd hebbende gaan we in op welke kleuren je moet kiezen om de kamer van je kind te decoreren als je wilt dat ze in een harmonieuze omgeving slaapt.

Je hebt misschien gemerkt hoe regenachtige dagen, die overspoeld zijn met grijs, je humeur beïnvloeden. Grijze kleuren geven sommige mensen een depressief gevoel en ontspannen anderen.

Op dezelfde manier zijn de muren van een ziekenhuis meestal rustgevend wit of groen en is het interieur van een kinderkamer vrolijk geel. Bovendien zijn de meeste scholen in rustgevende kleuren zoals blauw geschilderd. Dat is de manier waarop een aantal organisaties al kleuren gebruikt om een bepaalde sfeer te behouden.

Om de kamer van je kind te decoreren, zelfs als je geen expert in kleurenpsychologie bent, dan moet je je bewust zijn van enkele basisconcepten over hun fysieke eigenschappen.

Volgens psychologen, kunstenaars en marketingprofessionals kunnen kleuren ons:

 • inspireren
 • opwinden
 • kalmeren
 • genezen
 • zelfs prikkelen

De beste kleuren: warme en koele tonen

Blauwe kamer met een gele stoel

Eerst moet je de temperatuur kiezen die je in de kamer van je kind wilt hebben. Wil je dat het warm of juist koel aanvoelt? De beste keuze hangt af van je type klimaat en de positie van de zon in relatie tot de positie van de ramen van een kamer.

Merk op dat dit slechts temperatuurpercepties zijn die de meesten van ons toeschrijven aan bepaalde kleuren wanneer we ze met hun natuurlijke elementen verbinden. We geven een paar voorbeelden:

 • rood = heet vuur
 • blauw = koud water
 • geel = zonnig

Binnen het kleurencirkel zijn er twee groepen: warme kleuren en koele kleuren. Deze zijn als volgt gegroepeerd:

 • Warme tinten: deze zijn van vuurtonen afgeleid zoals rood, oranje en geel.
 • Koele tinten: deze groep bevat de kleuren van de lucht en het water zoals blauw en groen.

Houd er rekening mee dat er een punt in de kleurencirkel is waarin de warme kleuren koelere tinten krijgen en omgekeerd.

Aan de ene kant creëert het gebruik van warme tinten een gevoel van comfort en verandert het grote, open ruimtes in gezelligere intieme ruimtes. Aan de andere kant hebben koele tinten een algeheel kalmerend effect. Ook ‘openen’ ze kleinere ruimtes.

De beste kleuren voor een kinderkamer

Een slaapkamer is een soort heilige ruimte. Voor een kind is dit de ruimte waar ze slapen en vaak zelfs elke dag spelen. Het is ook de plek waar ze een groot deel van hun ontwikkelingsfase doorbrengen.

Dat is de reden dat het decoreren van een slaapkamer niet alleen een kwestie van esthetiek is. Verder is de kleur waarmee je de muren schildert een hulpmiddel dat je kunt gebruiken om ieders humeur te beïnvloeden en het beste uit het kind te halen.

Het is altijd het beste om een palet voor de slaapkamer van een kind te selecteren waardoor ze zich wakker en energiek voelen, maar dat haar ook voldoende ontspant om ‘s nachts goed te slapen.

Vergeet tot slot niet om voordat je een keuze maakt rekening met hun persoonlijkheid te houden. Nee, we bedoelen niet blauw voor jongens en roze voor meisjes. We hebben het hier over hun echte voorkeuren!

De beste kleuren voor een kinderkamer: hoogenergetische kleuren

Groen

Kinderkamer met groene tinten en houten meubels

Elk kind is energiek, maar als jouw kind op een orkaan lijkt, dan wil je misschien kleuren in het groen-blauwe bereik kiezen. Groen wordt met de rust van natuurlijke gebieden geassocieerd of het nu bossen, prairies, etc. zijn. Een kamer die in deze kleur geschilderd is zal daardoor zeer ontspannend zijn.

Het stimuleert ook het spelen en heeft een kalmerende werking. Bovendien kan het angstgevoelens helpen te verminderen en zelfs een hyperactief kind kalmeren. Volgens kleurenspecialisten kan groen het begrijpend lezen en de snelheid aanzienlijk verbeteren.

Blauw

Kinderen die goed zijn in het hebben van driftbuien en meesters zijn in manipulerend gedrag kunnen van de kalmerende effecten van een blauwe kamer profiteren. Deze kleur vermindert gevoelens van angst en agressie.

Je kunt bijvoorbeeld een palet selecteren in het bereik van lichtere tinten blauw tot grijs en zien hoe je woeste leeuw in een speelse kitten verandert.

De beste kleuren voor een kinderkamer voor reflecterende kinderen

Oranje en paars zijn behoorlijk krachtig en ze kunnen de beste kleuren voor een stillere en bedachtzame kinderkamer zijn.

Oranje

Deze kleur is warm, vriendelijk en jeugdig als rijp fruit, dus het is ideaal voor kinderen. Sommigen denken dat het vertrouwen, gezelligheid en onafhankelijkheid bevordert. Oranje is zo’n leuke kleur en een fantastische keuze voor kinderen van beide geslachten.

 • Minder intense of pasteltinten zijn geweldig voor jongere kinderen.
 • Fellere, meer verzadigde zijn beter voor oudere kinderen.

Paars

De kleur paars wordt vaak met royalty geassocieerd. Hoewel we geen grote fans van sociale verschillen zijn, moet gezegd worden dat kleuren in het bereik van cyaan-magenta (paars) zeker creativiteit kunnen inspireren en mentale groei en diep denken kunnen beïnvloeden in degenen die erdoor omringd worden.

Paars combineert de rust van blauw en de energie van het rood, waardoor het een redelijk evenwichtige kleur krijgt. Het is sterk verbonden met het versterken van iemands intuïtie.

De beste kleuren voor een kinderkamer: zwart en wit

Kleuren voor een kinderkamer zoals zwart

Sommige ouders denken misschien dat wit een slecht idee is voor de slaapkamer van een kind. Het wordt snel vies en het is niet erg leuk, toch? Het is te institutioneel!

Een witte kamer kan echter geweldig zijn wanneer deze aan een kleurenpalet wordt toegevoegd dat zijn levendigheid naar voren brengt en originaliteit aan een slaapkamer toevoegt. Denk maar aan:

 • de felle kleurcomposities van Miró.
 • de schilderijen van Mondriaan.

Een andere kleur die veel mensen vermijden, niet alleen in slaapkamers, maar in een huis in het algemeen, is zwart. Zwart wordt met eeuwige slaap geassocieerd, dus natuurlijk wil niemand het in de slaapkamer van hun kinderen.

Een zwarte muur met krijtbordverf kan echter een geweldig decor voor gedurfde kunstwerken zijn. De beste manier om te voorkomen dat kinderen op je muren tekenen, is door hen toestemming te geven om het op een van hen te doen.

Verder is krijt gemakkelijk te wissen, zodat kinderen zich vrij uit kunnen drukken zonder zich met hetzelfde kunstwerk te vervelen. Zwart werkt beter wanneer het met andere felle kleuren in een kamer wordt aangevuld.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 originele lampen om zelf te maken

De sleutel tot het gebruik van kleuren volgens de persoonlijkheid van een kind

Hoewel de beste kleuren voor de slaapkamer van een kind door hun individuele kenmerken moeten worden bepaald, vergeet niet om ook rekening te houden met hun voorkeuren bij het inrichten van hun kamer.

Laat hun persoonlijkheid naar voren komen en reflecteren terwijl je hen helpt om een palet te kiezen voor de ruimte waarin ze zullen slapen en veel tijd zullen doorbrengen.

De meeste kinderen kennen intuïtief de kleuren die ze nodig hebben. Wij ook, maar zij vertrouwen meer op hun intuïtie dan wij. Deze moed moeten we opnieuw van hen leren!

Geef je kinderen eenvoudige kansen om onafhankelijk te zijn en bereid hen voor om in een later stadium van het leven zelfverzekerd beslissingen te nemen. Door de juiste kleuren te kiezen, weerspiegelen de muren het welzijn van je kind en misschien zelfs die van jou.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.