Fouten die je bij het verven van je huis moet vermijden

Als je zelf je huis wilt verven, probeer dan materialen van hoge kwaliteit te kiezen. Het is ook belangrijk om je goed aan de droogtijd te houden als je op een goed resultaat hoopt.
Fouten die je bij het verven van je huis moet vermijden

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 18 augustus, 2023

Je muren kunnen zo nu en dan een likje verf gebruiken. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je ze moet verven. Er zijn verschillende technieken die je kunnen helpen bij het behalen van een goed resultaat. Er zijn alleen wel een aantal richtlijnen die je moet kennen voordat je aan het verven van je huis begint!

Het verven van je huis

Het verven van je huis kan een leuke, ontspannende activiteit zijn. Het helpt je bij het verminderen van stress en kan er zelfs voor zorgen dat je wat meer tijd met je familie doorbrengt. Ieder familielid kan namelijk meehelpen.

Als je je echter niet aan een aantal richtlijnen houdt, kan het verven van je huis in een heuse nachtmerrie veranderen. Niets is immers zo vervelend als iets voor jezelf doen en er een afschuwelijk resultaat aan over te houden. In dit artikel vertellen we je hoe jij je huis moet verven en waar je aandacht aan moet besteden.

Fouten die je bij het verven van je huis moet vermijden

fouten bij het verven van van je huis vermijden

1. Het niet maken van een materialenlijst

We raden het je af om zonder planning aan het verven van je huis te beginnen. Als je dan bezig bent, kun je er namelijk achter komen dat je wat belangrijke materialen mist. Hier volgt een lijst van materialen die je wellicht nodig zult hebben:

 • genoeg verf (bereken goed hoeveel je nodig hebt en vraag eventueel om advies bij de bouwmarkt)
 • de juiste verfrollers
 • een verlengstok
 • een veilige ladder of kruk
 • schilderstape of masking tape
 • doeken, lakens of zeilen om de vloer mee te bedekken
 • een grote emmer
 • speciale kwasten voor hoekjes
 • bescherming voor je vloer en deuren (geen kranten)
 • oude kleren waar vlekken op mogen komen

2. Het gebruik van verf van lage kwaliteit

Zelfs als je een aanbieding of goedkopere verf ziet, is het belangrijk om goed op de kwaliteit te letten. Koop altijd verf van hoge kwaliteit. Het resultaat zal dan altijd beter zijn. Als je verf van lage kwaliteit koopt, loop je risico op een slecht resultaat.

Als je niet te veel verf wilt gebruiken, kun je ook naar goedkopere alternatieve zoeken. Denk bijvoorbeeld aan het verven van slechts één muur en het behangen van de andere muren.

3. Het gebruiken van plastic of kranten bij het beschermen van hun vloer

Als je je vloer wilt beschermen, gebruik dan geen dun plastic of kranten. Deze materialen verschuiven snel en daardoor kun je gemakkelijk:

 • uitglijden
 • verfvlekken op de vloer krijgen

Om je vloeren te beschermen, kun je beter officieel schildersplastic met oude lakens of doeken gebruiken.

4. Niet goed nadenken over hun meubels

Misschien wil je alleen maar één muur verven en denk je niet goed na over het afdekken van je meubels. Het is echter wel noodzakelijk om je meubels af te dekken, dus doe dit met wat plastic of oude lakens. Daarnaast is het ook een goed idee om je deuren en ramen af te plakken.

Het is dus belangrijk om alle objecten goed af te dekken als je niet wilt dat ze bevlekt raken. Je bent immers geen professionele schilder.

5. Het kiezen van de verkeerde kleur

Misschien zijn rood en fuchsia je lievelingskleuren. Het is echter geen goed idee om je slaapkamermuren met deze kleuren te bedekken. Doe eerst een aantal testen om te zoeken naar de geschikte kleur. Kies voor de kleur die het beste bij je decoratie en meubels past.

Het is niet erg als je van gedachten verandert. Zorg er echter wel voor dat je zeker bent van de kleur voordat je begint met verven.

6. Alles helemaal wit verven

Veel mensen willen geen risico nemen en kiezen ervoor om al hun muren wit te verven. Dit kan heel goed werken als je geen professionele schilder bent. Wit heeft namelijk niet veel extra aandacht nodig.

Wit zorgt ervoor dat je ruimtes een stuk lichter worden. Oker, gebroken wit en andere lichte kleuren kunnen er echter voor zorgen dat jouw huis een persoonlijke uitstraling krijgt.

7. Denken dat muren verven altijd de oplossing is

Sommige mensen denken dat een laagje verf de oplossing is voor scheuren en vlekken op je muur. Helaas is dit niet waar. Het is namelijk altijd belangrijk om je muren eerst schoon te maken en te repareren voordat je ze verft.

We raden je bovendien aan om je muur eerst te bedekken met een laag grondverf. Dit is misschien meer werk, maar je zult het verschil echt merken!

8. In het midden van de muur beginnen met verven

Als je voor het eerst de muren in je huis verft, zorg er dan voor dat je deze fout niet maakt. Verf druipt namelijk altijd naar beneden. Het is daarom beter om in de bovenste hoek te beginnen en te stoppen bij de plinten.

9. De droogtijd niet goed aanhouden

Een muur wit verven verloopt niet op dezelfde manier als een muur in een andere kleur verven.

 • Het is belangrijk om je goed aan de droogtijd van de verf te houden en de klus niet te overhaasten. Als je niet lang genoeg wacht, zul je er een slecht resultaat aan overhouden.
 • Hetzelfde geldt voor het verwijderen van de schilderstape. Sommige mensen verwijderen deze tape als ze klaar zijn met verven en trekken dan per ongeluk de verf mee. Wacht daarom minstens 24 uur met het verwijderen van de schilderstape. 

10. Het plafond wit verven

Er wordt geloofd dat het plafond wit moet zijn. Hoewel een wit plafond ervoor kan zorgen dat je kamers groter lijken, kun je het misschien beter een andere kleur geven. Zo geef je een persoonlijke tintje aan je kamer. 

11. Iedere kamer een andere kleur geven

Als je kleine kinderen hebt, zullen ze de muren van hun slaapkamer waarschijnlijk een felle kleur willen geven. Denk bijvoorbeeld aan:

 • blauw
 • groen
 • paars
 • roze

Je kunt je kinderen best toestemming geven om hun fantasie de vrije loop te laten gaan, maar het is een ander verhaal om iedere kamer in je huis een andere kleur te geven.

De kamers van je kinderen kunnen dus best een uitzondering zijn. Zorg er echter wel voor dat alle andere kamers in je huis goed bij elkaar passen. Zo zorg je ervoor dat je huis gezellig wordt! 

Dit zijn een aantal van de fouten die je bij het verven van je huis moet vermijden. Let dus goed op de details, houd je aan de droogtijden en kies de juiste materialen! Deel deze tips met je vrienden, familie en kennissen! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.