De slaapkamer van je kind inrichten

De slaapkamer van je kind is een zeer belangrijke zaak. Het is de plek waar ze veel tijd zullen doorbrengen en ze moeten goed kunnen communiceren met hun omgeving. Hoe moet je het inrichten? Hoeveel ruimte moet het hebben? Er zijn enkele belangrijke richtlijnen die je moet volgen en we zullen je er vandaag over vertellen.
De slaapkamer van je kind inrichten

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

De slaapkamer van je kind is waarschijnlijk een kleine jungle in het huis. Het kan altijd een warboel zijn van kleurpotloden, speelgoed, schoenen en kleding over de hele vloer. Als de kamer echter ook klein is, kan de situatie echt chaotisch zijn.

Maak je geen zorgen. Zo hoeft het niet te zijn. Vandaag willen we enkele trucs delen voor het inrichten van de slaapkamer van je kind en om deze ruimte netjes te houden.

Er zijn veel opties voor het inrichten en decoreren en deze hangen voornamelijk af van je voorkeuren en de leeftijd van je kind en hoeveel beschikbare ruimte je hebt.

Kinderen voelen zich prettiger in een slaapkamer die gezellig is en hun persoonlijkheid weerspiegelt. Daarom zijn er veel praktische dingen die je niet mag over het hoofd zien. Blijf lezen om onze aanbevelingen te ontdekken.

Tips voor het inrichten van de slaapkamer van je kind

Een minimalistische slaapkamer

Een minimalistische slaapkamer

Hoe minder elementen je in de kinderkamer hebt, hoe efficiënter je het netjes en georganiseerd kunt houden. Bovendien heeft je kind op deze manier meer ruimte om te spelen.

Hun slaapkamermeubels moeten praktisch en functioneel zijn. Naast hun bed moeten ze een tafel of een bureau hebben. Ze hebben meubels nodig waarmee ze veel dingen kunnen opbergen.

Overlaad hun ruimte echter niet met onnodige meubels of objecten. Houd er rekening mee dat kinderen veel ruimte nodig hebben om te spelen en te bewegen.

Daarnaast is het beter om niet te veel speelgoed in de slaapkamer van je kind te hebben. Het is het beste om al het speelgoed netjes op te bergen en alleen dat pakken waarmee ze willen spelen. Op deze manier hebben ze alleen toegang tot hun favorieten van de dag.

Houd rekening met hun voorkeuren

De beste manier om te beslissen over de inrichting van de slaapkamer van je kind is om goed naar je kind te luisteren. Objecten moeten in overeenstemming zijn met hun smaak, interesses en favoriete kleuren.

Je moet nooit vergeten dat dit hun wereld is, niet de jouwe. Ze moeten het als hun eigendom kunnen claimen en zich ermee kunnen identificeren. Verf de slaapkamer dus in kleuren die je kind mooi vindt.

Wanneer een kind zich op zijn gemak voelt in zijn slaapkamer, wil hij het netjes houden. Orde moet een onderdeel van het spel zijn, dus je moet ervoor zorgen dat er voor alles een plek is. Overweeg dus bij het inrichten van een kinderkamer ook de opbergmogelijkheden.

Ontdek meer tips over het inrichten van je huis:
7 ideeën om je kleding op te ruimen als je geen kast hebt

Opbergmogelijkheden

Opbergmogelijkheden

Wil je geen onnodige conflicten en eindeloze argumenten over het schoonhouden van een kamer vermijden? Het beste wat je hiervoor kunt doen, is je kinderen leren om voor hun speelgoed te zorgen.

Je moet ze echter helpen door meubels voor dat doel te bieden. Het belangrijkste hier is om een vaste plek te hebben waar alle spullen van je kinderen kunnen worden geordend en opgeborgen.

  • Wielcontainers en dozen zijn erg handig. We adviseren je om ze te selecteren op basis van de lengte van je kind, zodat ze altijd binnen handbereik zijn.
  • Je kunt er ook etiketten op plakken. Op die manier kunnen kinderen leren ze in categorieën te sorteren.

Er is veel meer ruimte dan je denkt in een kleine slaapkamer. Je kunt zelfs profiteren van de ruimte onder het bed. In feite zijn er veel ontwerpen voor dergelijke bedden. Ze hebben allemaal verschillende mogelijkheden zoals laden. Deze zijn ideaal voor het opslaan van veel dingen. Deze lage laden bieden ook het voordeel dat ze binnen het bereik van kinderen zijn.

Als het bed van een kind geen laden heeft, kun je enkele dozen of bakken met wielen uitkiezen en die in de open ruimte passen. Dit is eigenlijk best handig om je te helpen een ordelijke kamer te houden.

Het belangrijkste is hier om de laden niet te overbelasten. Leg er ook geen zware dingen in. Dat zou problemen kunnen veroorzaken als je kinderen ze proberen te verplaatsen.

Kleine ruimtes

Er zijn veel manieren en trucs om een ​​kleine ruimte te optimaliseren. Om een ​​kleine slaapkamer in te richten, moet je eerst het bed zorgvuldig selecteren.

Er zijn veel ontwerpen voor opklapbedden en sommige zijn uitstekende opties voor kleine ruimtes. Dit type bedden biedt overdag voldoende ruimte zodat het kind zich vrij kan bewegen. ‘s Nachts kun je ze gewoon uitklappen. Het systeem is eenvoudig en handig.

  • Een verhoogd bed is een andere goede optie voor kleine ruimtes. Het lijkt een beetje op een stapelbed, maar met slechts één bed.
  • De ondergelegen ruimte is leeg en je kunt er een bureau neerzetten. Je kunt ook een vloerkleed plaatsen om een eenvoudige speelruimte onder het bed te maken.
  • Als de slaapkamer die je decoreert voor meer dan één kind is, zijn stapelbedden een zeer praktische oplossing.

De muren van de slaapkamer van je kind

De muren van de slaapkamer van je kind

Hoewel je soms niet aan de muren van de slaapkamer van je kind denkt, zijn deze erg handig voor het plaatsen van allerlei dingen. Je kunt planken en haken ophangen. Ook zijn er veel accessoires die je ook aan de deur kunt geven.

Wat je ook doet, onthoud, het is de slaapkamer van je kind. Richt deze in met de voorkeuren van je kind in je gedachten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.