Een basisgids voor het maken van een tuin in woestijnstijl

Ben je een plantenliefhebber maar heb je niet veel tijd om een tuin te onderhouden? Als dat het geval is, dan is een tuin in woestijnstijl misschien perfect voor jou! Leer hier hoe je er een kunt planten.
Een basisgids voor het maken van een tuin in woestijnstijl

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je een plantenliefhebber bent, maar niet veel tijd hebt om te besteden aan snoeien en water geven, kan een tuin in woestijnstijl de optie zijn die je zocht om de buitenruimte van je huis te verfraaien. Woestijntuinen zijn erg populair geworden, omdat ze slechts een kleine initiële investering vergen, en daarna de uitgaven meestal afnemen.

Nu ben je misschien bang dat een woestijntuin niet kleurrijk genoeg is. Er zijn echter diverse planten uit deze ecosystemen met opvallende en kleurrijke tinten, zoals het geval is met de woestijnroos. Laten we eens wat ideeën bekijken voor het maken van je eigen tuin in woestijnstijl!

De kenmerken en onderdelen van een tuin in woestijntuin

Zoals je uit de naam opgemaakt zult hebben, bootst dit type tuin het ecosysteem van de woestijn na. Een van de belangrijkste kenmerken is de schaarste aan water. Daardoor is water een kostbaar element voor de inrichting waarvan het gebruik beperkt moet worden.

Daarnaast hebben deze tuinen meestal weinig begroeiing. Daardoor resulteren ze in grote stukken open ruimte. Dit is ook de reden waarom deze tuinen een sobere esthetiek creëren. Daarom kun je een woestijntuin ook aanleggen in een kleine tuin zonder dat deze overvol raakt.

Planten

Ook moeten planten in een tuin in woestijnstijl exemplaren zijn die niet veel water nodig hebben. Wel moeten ze van regenval kunnen profiteren, net als planten in dorre gebieden! Om ze te helpen is het gebruikelijk fijn split of zand te gebruiken. Deze zijn heel nuttig om regenwater op te vangen en vast te houden, zodat de planten het later kunnen gebruiken.

Bedenk dat grasmatten een soortgelijke functie kunnen vervullen. Het is echter onnatuurlijk in een woestijnlandschap en vereist een grotere watervoorraad. Dus als je het wilt toevoegen, doe dat dan spaarzaam. Je kunt zelfs kiezen voor kunstgras om watergebruik en onderhoud te beperken.

Water

Nu hadden we het al over water, nietwaar? Hoe waardevol is dat in dit soort tuinen! Er zijn dus zelfs mensen die zwembaden toevoegen aan het ontwerp van hun tuin in woestijnstijl. Dat geeft het idee van een oase en dat ziet er fabelachtig uit!

Bedenk alleen dat woestijnen een hoge verdampingssnelheid hebben, dus het water zal regelmatig aangevuld moeten worden. Een meer levensvatbare optie zou een kleine fontein zijn.

Schaduw

Tenslotte moet er ook schaduw zijn in een woestijntuin. Sommige planten kunnen goed tegen de felle zon, maar andere hebben de bescherming nodig van een woestijnboom, zoals een mesquite van het geslacht prosopis. Er zijn ook tuiniers die schaduw toevoegen door gebruik te maken van pergola’s, schaduwschermen, of parasols.

Dit vind je misschien interessant:
Hoe kun je een patio in Andalusische stijl versieren

De aanbevolen planten voor een tuin in woestijnstijl

De woestijn
Als je het woestijn-ecosysteem probeert na te bootsen, moet je er rekening mee houden dat niet alle planten het onder deze omstandigheden goed doen.

Hoewel je de tuin het beste kunt inrichten met inheemse planten of planten die compatibel zijn met de klimatologische omstandigheden van waar je woont, kunnen sommige woestijnplanten prachtig groeien in dit soort tuin. Hier zijn wat ideeën ter inspiratie:

  • Cactussen zoals de orgelpijpcactus en de vat-cactus
  • Agave
  • Salie
  • Woestijnmarigold
  • Mesquite
  • Bougainvillea
  • Chilopsis linearis
  • Succulenten (vetplanten)

Hoe maak je een tuin in woestijnstijl?

Planta suculenta para jardín al estilo desierto.
Een tuin in woestijnstijl kunnen vetplanten een hoofdrol spelen, maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Laten we nu eens stap-voor-stap bekijken hoe je je woestijntuin werkelijkheid kunt maken. We nemen de stappen met je door zodat je aan de slag kunt gaan!

1. Maak eerst een ontwerp van je tuin in woestijnstijl

Voor je begint te planten is een beetje planning nodig. Bepaal dus eerst waar je tuin in woestijnstijl komt te liggen en maak een indeling. Je moet weten waar je de planten, de bestrating en de waterpartij zult plaatsen. Ook moet je de schaduwgevende elementen inpassen.

2. Bereid de grond voor

Begin met het wegwerken van al het onkruid in de omgeving en zorg ervoor dat je het bij de wortels omhoog trekt. Leg ook eventuele stenen opzij, want de grond moet zo glad mogelijk zijn.

Ga verder met de aanleg door zand, fijne split, of ander materiaal te storten om de grond luchtiger te maken. Zo kunnen water, wortels en voedingsstoffen beter in de ondergrond doordringen.

Controleer terwijl je bezig bent de grond opnieuw, verwijder je eventueel onkruid dat je over het hoofd gezien hebt en egaliseer je de grond volgens het ontwerp dat je maakte.

3. Leg het worteldoek

Ook bekend als onkruidgaas of onkruidbestrijdingsstof, is dit van groot nut voor elke tuin. Het laat wel water door maar voorkomt een wildgroei van onkruid dat zich in de grond bevindt.

Het doek moet op de grond worden uitgespreid. Dan kan er zand op gestort worden en vervolgens stenen van verschillende grootte en kleur opgelegd worden.

4. Zet de lijnen uit

Nu begint wat waarschijnlijk je favoriete onderdeel van tuinarchitectuur zal worden: de lijnen van je ontwerp uitzetten. Het eerste decoratieve element zijn grote stenen, die dienen om realisme toe te voegen aan je persoonlijke woestijntuin. Kies uit verschillende maten en kleuren, maar zorg ervoor dat ze passen bij de esthetiek die je zoekt.

Stenen zijn een uitstekend middel om de gebieden van je tuin af te bakenen, of het nu de paden zijn of waar de planten komen te staan. Hiervoor kun je het beste zand- of bruintinten gebruiken omdat het een woestijntuin is. Witte stenen hebben namelijk de neiging te veel licht te weerkaatsen.

Daarnaast kun je andere decoratieve elementen toevoegen om kleur en licht in je tuin aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van decoratieve lantaarns, die overdag de show stelen en ‘s nacht je tuin kunnen verlichten.

5. Plant de planten!

Op dit punt heb je waarschijnlijk gekozen uit de soorten die we hierboven aanraadden of andere die je online gevonden hebt. Nu hoef je ze alleen nog maar te planten op de plaatsen die je vooraf bepaald hebt.

Verplaats wat zand, knip of steek kruislings door de stof van het worteldoek en plant de wortels van de plant in de grond eronder. Dit wordt een procedure die je bij elk exemplaar zult moeten herhalen.

We denken dat je dit ook graag zult lezen:
Ontdek 6 tips voor een duurzame tuin

6. Onderhoud de tuin

Zoals we gezegd hebben, zijn deze tuinen vooral in het begin – dat wil zeggen tijdens de aanleg – veeleisend. Daarna is het onderhoud dat je moet plegen gering. Bemest een keer per jaar en geef de planten in het zomerseizoen om de twee weken een waterbeurt als het niet heeft geregend in die periode.

Een tuin in woestijnstijl: meer dan alleen vetplanten

Er is geen twijfel over dat vetplanten de woestijnplanten bij uitstek zijn voor dit type tuin. Dit betekent echter niet dat je je moet beperken tot de verschillende soorten uit deze familie.

Je kunt ook kiezen voor andere planten, zoals slaapmutsjes of Phacelia campanularia. Denk er ook aan dat je planten met vergelijkbare eisen bij elkaar moet planten op een plek waar ze het beste tot hun recht komen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.