Hoe kun je gordijnen maken van gerecycelde materialen?

Als je zelf gordijnen wilt maken van gerecyclede materialen, vind je in dit artikel een paar heel originele ideeën. Je hoeft alleen maar je creativiteit te testen!
Hoe kun je gordijnen maken van gerecycelde materialen?

Laatste update: 27 augustus, 2022

Naarmate de tijd verstrijkt, neemt het gebruik van gerecyclede materialen, toegepast in decoratie en binnenhuisinrichting, toe. Dankzij deze ideeën voor recycling  kunnen we geld besparen, het milieu helpen, en tegelijk onze huizen een persoonlijk tintje geven. Met dat in gedachten stellen we voor om gordijnen van gerecycleerde materialen te maken.

Deze gordijnen zijn bewerkelijk en vergen wat geduld. Het resultaat is echter spectaculair en altijd heel kleurrijk. Ga je zelf ook gordijnen maken van gerecycleerde materialen?

Recycleren en fantasie zonder grenzen

Veel mensen denken misschien dat het hergebruiken van voorwerpen en ze een andere bestemming geven vreemd of smakeloos is. In feite is de essentie van recyclen van materialen dat je iets dat als afval beschouwd wordt een nieuw leven geeft. Maar recyclen hoeft niet op gespannen voet te staan met goede smaak of elegantie. Het hangt allemaal af van je fantasie.

De kunst van het recyclen kan iets saais en onaanzienlijks veranderen in een uniek stuk van grote waarde en nut. Onderschat nooit je mogelijkheden en middelen. Met een beetje vrije tijd en moeite zal het resultaat je gasten verbazen. Om je te inspireren laten we je zien hoe je een gordijn maakt van gerecyclede materialen.

Gordijnen met gerecyclede materialen

Gerecyclede materialen
Er zijn veel materialen die gerecycleerd kunnen worden om mooie gordijnen voor je huis te maken. Je hoeft alleen maar je creativiteit te gebruiken.

Alles wat inspanning vergt, krijgt meer waarde. Met dit soort knutselwerk kun je, ongeacht je vaardigheden of kennis, van een eenvoudig gordijn een voorwerp maken waarvan je zult houden.

Het is echter wel belangrijk dat je weet hoe je de materialen kiest waarmee je gaat werken. De mogelijkheden om je ideale gordijn te maken kunnen oneindig zijn, want dat is de magie van recyclen.

De keuze van materialen hangt altijd af van de ruimte waar ze van nut zullen zijn en van criteria van functionaliteit en uitvoerbaarheid. Hebben we bijvoorbeeld kleine kinderen, dan moeten we geen gordijn maken dat binnen hun bereik ligt en gemaakt is van materialen die gemakkelijk stuk kunnen gaan.

Bamboe

Om te beginnen kan het zelf maken van een gordijn van bamboe een heel elegant en verfijnd idee zijn. Voor wie op het westelijk halfrond woont, heeft bamboe een exotische en zelfs tropische uitstraling.

Je moet er alleen wel rekening mee houden dat dit soort gordijn een eigenaardig geluid produceert als het beweegt en de stokken tegen elkaar botsen. Voor sommigen zal het als poëzie klinken. Maar voor anderen misschien niet zo erg – sommigen kunnen het zelfs irritant vinden.

Een gordijn van gerecycled bamboe kan een ander gebruik hebben dan een gewoon gordijn. Het kan helpen om grote ruimten te verdelen en afzonderlijke zones te creëren, en ook schaduw geven.

Iets ingewikkelder en bewerkelijker is het om een rolgordijn van bamboe te maken. Het is een heel goede variant om te overwegen, maar het vereist een ingewikkelder proces.

Flessendoppen

Kleurige gordijnen
Door de plastic flessendoppen te hergebruiken kun je een mooi gordijn maken om in slaapkamers of woonkamers te hangen.

Als je je huis of patio een leuke en ongedwongen uitstraling wilt geven, is een gordijn van plastic flessendoppen of deksels je beste oplossing. Deze optie draagt ook bij tot het behoud van het milieu en maakt je bewust van het belang van het recyclen van plastic verpakkingen.

De kleine moeilijkheid bij het maken van een gordijn met doppen is dat je er genoeg van hebt. Omdat er honderden doppen nodig zijn, zul je ook je vrienden moeten vragen ze voor je te bewaren.

Het is goed te weten welke kleuren je gaat kiezen, zodat je je op het verzamelen kunt richten in plaats van flessendoppen te sparen die je niet nodig hebt.

Koffiecapsules

Voor gezinnen die koffie in capsules consumeren, is hier een leuk idee om al die kleine wegwerpverpakkingen te recyclen. Met nylondraad en sterke lijm kun je de stroken maken van een klein gordijn dat bijvoorbeeld de keuken van de woonkamer scheidt.

Als je erin slaagt geduldig alle capsules te verzamelen die je nodig hebt, kun je een of ander patroon of afbeelding maken met de verschillende kleuren van deze bakjes. Het zal zeker een gespreksstarter zijn bij je gasten en meer dan één zal uiteindelijk geneigd zijn het na te maken.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
12 ideeën om je oude sokken te recyclen

Meer ideeën voor een gordijn met gerecycleerde materialen

Als je je huis tenslotte nog persoonlijker wilt maken, kun je materialen gebruiken die een direct verband hebben met je persoonlijkheid of interesses. Er zijn gordijnen gemaakt met knopen, met de kurken van wijnflessen of met frisdrankflesdoppen. Wat dacht je van een gordijn met dia’s of röntgenfoto’s, met cd’s, met stofresten, of zelfs met touwen.

Elk gerecycled materiaal dat niet giftig is en in goede staat verkeert, kan gebruikt worden om een charmant en uniek gordijn te maken dat je in de winkel nooit zou vinden. Dus, welk idee is jouw favoriet?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.