Tandenborstels van plastic of bamboe: de voor- en nadelen

Bamboe tandenborstels hebben de laatste tijd aan populariteit gewonnen. We vertellen je in dit artikel hoe ze verschillen van plastic exemplaren.
Tandenborstels van plastic of bamboe: de voor- en nadelen

Laatste update: 10 augustus, 2022

Er is op dit moment een grote verscheidenheid aan instrumenten voor tandhygiëne verkrijgbaar. In de winkel vind je de klassieke plastic tandenborstels of de nieuwe bamboe tandenborstels. De laatste hebben aan populariteit gewonnen omdat ze als milieuvriendelijk worden beschouwd.

Kunststof tandenborstels zijn echter de meest geaccepteerde optie. De verscheidenheid aan ontwerpen, maten, kleuren, en aanduidingen hebben iedereen in staat gesteld het element te kiezen dat het best bij zijn mond en zijn portemonnee past. Het probleem is dat hun milieu-effect niet gemeten is.

Omdat ze om de 3 maanden vervangen moeten worden, zijn ze een belangrijke bron van afval. Als reactie hierop zijn er mogelijkheden op de markt gekomen die de schade proberen te beperken, zoals bamboe tandenborstels. Wat moet je over ze weten? We vertellen je meer over elke optie, de voordelen en de nadelen ervan.

Kenmerken van tandenborstels van plastic en bamboe

Vrouw poetst haar tanden
Kunststof tandenborstels zijn gemakkelijk aan te schaffen en aan te passen aan verschillende behoeften.

Op het eerste gezicht verschillen plastic tandenborstels en bamboe tandenborstels sterk van elkaar. Het fabricagemateriaal, het uiterlijk, en de verpakking van elk contrasteren bij vergelijking. Daarnaast zijn er nog andere kenmerken die bij de aankoop niet zichtbaar zijn, maar die ze ook van elkaar onderscheiden. Laten we ze eens nader gaan bekijken.

Plastic tandenborstels

Plastic tandenborstels liggen al enkele jaren in de schappen van supermarkten en drogisterijen. In de loop van de tijd zijn er nieuwe ontwerpen verschenen – met verschillende vormen, maten en consistenties – om niet alleen aan individuele behoeften, maar ook aan verschillende budgetten tegemoet te komen.

In feite is dit een van hun grootste voordelen. Ze zijn toegankelijk en overal gemakkelijk te vinden. Bovendien kunnen ze door de ontwikkeling van nieuwe ontwerpen op specifieke kenmerken of gebitsproblemen worden toegepast.

Ze gaan ongeveer 3 maanden mee. Binnen deze periode -of eerder als de borstelharen verslechteren of de persoon aan een andere gebeurtenis lijdt- is het aan te bevelen ze weg te gooien en te vervangen.

Wat is dan hun nadeel?

Ongetwijfeld is dat het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Hun handvatten zijn gemaakt van PVC plastic, afkomstig van aardolie. Soms bevatten ze rubber. Intussen zijn de borstelharen van nylon. Ze zijn dus een afvalprobleem. En dan hebben we het nog niet eens over hun verpakking, waar ook vaak plastic omheen de borstel zit.

Het is waar dat het plastic en de andere bestanddelen van de tandenborstel, afzonderlijk, gerecycleerd kunnen worden. Het is dan nodig deze bestanddelen te splitsen. Maar dit is, door de sterke binding waarmee ze gemaakt zijn, niet altijd mogelijk.

Deze plastic materialen doen er minstens 75 jaar over om te ontbinden. Het kan echter meer dan 400 jaar duren voor ze afgebroken zijn. In feite verdwijnen ze nooit, want ze breken af tot microplastics die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu.

 • Veel dieren, vooral zeevogels en vogels, eten deze microplastics op. Mensen (Spaanse link) doen dat ook.
 • Hoewel er geen summier bewijs is over hun effecten, wijst alles erop dat ze tot ernstige gezondheidsproblemen kunnen leiden (Spaanse link).

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Wat is duurzame en ethische mode en hoe kun je het toepassen?

De eigenschappen van bamboe tandenborstels

Bamboe tandenborstels hebben zich onlangs ontpopt als een milieuvriendelijker optie in vergelijking met kunststoffen. Ze zijn even effectief in het verwijderen van bacteriële plak uit de mond.

Ze hebben een stevig handvat van bamboe, een van de planten met de hoogste groeisnelheid ter wereld, wat de teelt en het gebruik ervan voor de fabricage vergemakkelijkt.

Wat de borstelharen betreft, zijn er verschillende mogelijkheden. Er zijn enkele commerciële merken waarvan de filamenten nog van nylon zijn, of nylon gecombineerd met plantaardige oliën of binchotan houtskool (Spaanse link). Anderzijds maken bioplastic borstelharen de borstel 100% afbreekbaar.

Door het fabricagemateriaal is het belangrijkste voordeel dat het biologisch afbreekbaar is. Het kan in compost worden gedaan om weer in de bodem te worden opgenomen. Zo heeft het ongeveer 180 dagen nodig om te ontbinden. Veel minder dan de 75 tot 400 jaar die plastic nodig heeft.

In het geval van borstels met nylon borstelharen kunnen deze gemakkelijk uit het handvat verwijderd worden voor recycling. Ze moeten met een pincet verwijderd worden en in de speciale container voor kunststoffen gedaan worden.

De presentatie van bamboe borstels die te koop zijn bevat meestal ook geen kunststoffen. Ze zijn verkrijgbaar in een eenvoudige kartonnen doos die ook biologisch afbreekbaar is. Sommige merken kiezen ervoor ze in ecologische zakken van 100% katoen op de markt te brengen.

Net als plastic borstels moeten bamboe tandenborstels om de 3 maanden vervangen worden. Een van de nadelen is hun hogere kostprijs, zodat hun vervanging een impact kan hebben op de huishoudelijke economie.

Enkele belangrijke feiten over bamboe

Het gebruik van bamboe voor borstels levert nog andere positieve voordelen op voor het milieu. Tijdens zijn groei kan deze plant grote hoeveelheden koolstofdioxide (CO2) verbruiken, een van de gassen die verantwoordelijk zijn voor het broeikaseffect.

Bovendien groeit deze plant heel snel en hoeft hij niet gekapt te worden om hem te gebruiken. Zijn takken worden gewoon afgeknipt en lopen dan weer uit. Bamboescheuten blijven na het oogsten staan en bereiken na enkele maanden een volwassen grootte.

Je hoeft dus niet opnieuw te planten of kunstmatige irrigatie te gebruiken. Bovendien is het door de aanwezigheid van natuurlijk voorkomende antibacteriële stoffen in deze plant niet nodig bij de teelt kunstmest of pesticiden te gebruiken.

Vermeldenswaard is dat sommige merken deze informatie over de antimicrobiële eigenschappen van de plant gebruiken om reclame te maken. Ze beweren dat bamboe tandenborstels daardoor beter bestand zijn tegen mondkiemen. Dit is echter niet bewezen.

In feite bleek uit een onderzoek (Engelse link) waarbij de retentie van Candida op plastic en bamboe tandenborstelkoppen vergeleken werd, dat de schimmel zich op bamboe tandenborstels meer vermenigvuldigde. De resultaten zijn niet significant voor de gezondheid, maar het is toch nuttige informatie om misleidende reclame te voorkomen.

Een ander nadeel van het gebruik van bamboe in tandenborstels is dat bamboe in wilde bossen in China wordt gekweekt. Er is dus nog een lange weg te gaan voor dit materiaal ook andere landen bereikt.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Wat is jute en waarom wordt het aanbevolen om plastic zakken te vervangen?

Pas op voor reclame

Tandenborstels
Bamboe tandenborstels vallen op omdat hun materiaal biologisch afbreekbaar is. Vermijd echter nylon borstelharen.

Door de toegenomen belangstelling van de bevolking voor de zorg voor de planeet zijn er verschillende ecologische alternatieven voor mondverzorgingsproducten verschenen. Maar het is nodig enige kennis te hebben om niet in het bedrog van sommige reclames te trappen.

Want niet alle merken tandenborstels van bamboe zijn helemaal milieuvriendelijk. Als je een 100% milieuvriendelijke optie zoekt, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden.

Het materiaal waarvan de borstelharen gemaakt zijn is een factor om rekening mee te houden. Nylon in de borstelkop is niet helemaal een milieuvriendelijke optie, want het is een aardoliederivaat. Zoals we je al vertelden is dit deel van de borstel niet afbreekbaar. Het is afval en je moet de juiste manier zoeken om het te recyclen.

Je moet op zoek gaan naar borstels die van bioplastics gemaakt zijn. Dit zijn nieuwe materialen, op basis van natuurlijke polymeren, die ontstaan uit milieuvriendelijke producten, zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Ze zijn resistent en veelzijdig als plastic, maar afbreekbaar.

Er zijn niet veel mogelijkheden op de markt waarbij bioplastics gebruikt worden. Filamenten gemaakt van ricinusolie zijn een van de beschikbare voorstellen die door sommige merken gebruikt worden.

Het ecologische effect

Een ander te waarderen aspect zijn de certificeringszegels die de waarachtigheid garanderen van het nul ecologische effect van het product en de fabricage ervan. De aanwezigheid van het woord “eco” of de groene kleur in het merk is niet voldoende garantie.

Het is ook belangrijk aandacht te besteden aan de verpakking van het product. Het heeft geen zin een ecologische tandenborstel te zoeken als de verpakking een afvalprobleem is . Bovendien moeten er gegevens over de samenstelling op staan, want dat vergemakkelijkt een verantwoord afvalbeheer. Wees in dit verband voorzichtig met merken die deze informatie niet verstrekken.

Tandenborstels van plastic of bamboe: een noodzakelijke verandering

Zowel plastic als bamboe tandenborstels zijn in staat de mond goed te ontsmetten. De keuze voor de ene of de andere soort hangt af van de behoeften van je mond, je budget, en je inzet om voor de planeet te zorgen.

Op zoek naar mogelijkheden die je mond verzorgen en tegelijk de planeet helpen, is vandaag een reële mogelijkheid. Kleine veranderingen in ons dagelijks leven kunnen ertoe bijdragen dat we allemaal een beetje beter af zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rodríguez González, R. (2021). Revisión exploratoria de la presencia de microplásticos en bebidas de consumo humano:¿ un potencial problema de salud a gran escala?.
 • Sarria-Villa, R. A., & Gallo-Corredor, J. A. (2016). La gran problemática ambiental de los residuos plásticos: Microplásticos. Journal de Ciencia e Ingeniería8(1), 21-27.
 • Mistry, K. A double-blind trial comparing the plaque removal ability of a bamboo toothbrush and a plastic toothbrush.
 • Avila Cotrina, S. (2021). Cepillo dental ecológico de bambú y eliminación del biofilm dental de los estudiantes de la Facultad de Odontología de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos.
 • Sarmiento Fadul, M. F. (2021). Carbón activado en productos de higiene dental (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Avaneethram, A. R., Peedikayil, F. C., Chandru, T. P., Kottayi, S., Aparna, T. P., & Ismail, S. (2021). Retention of Candida Species on Plastic and Bamboo Toothbrushes. A Comparative Study. Dentistry and Medical Research9(2), 73.
 • AlDhawi, R. Z., AlNaqa, N. H., Tashkandi, O. E., Gamal, A. T., AlShammery, H. F., & Eltom, S. M. (2020). Antimicrobial efficacy of charcoal vs. non-charcoal toothbrushes: A randomized controlled study. Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry10(6), 719.
 • Thakur, A., Ganeshpurkar, A., & Jaiswal, A. (2020). Charcoal in dentistry. Natural Oral Care in Dental Therapy, 197-209.
 • Benavente Jiménez, M., & Padrón Ponce, R. (2021). Comparación de las expectativas y satisfacción de los usuarios de cepillos dentales eco-amigables versus de plástico (Doctoral dissertation, Universidad Nacional Pedro Henríquez Ureña).
 • Ramos Munera, A. (2021). Exposición a microplásticos. Efectos sobre la salud y el medio ambiente.
 • Punyauppa-path, P. (2020). Microplastics: Origin, Environmental impact, Food and Beverage contamination and Management methods. Naresuan University Journal: Science and Technology (NUJST)28(2), 72-80.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.