Wat is duurzame en ethische mode en hoe kun je het toepassen?

In het begin kan kiezen voor duurzame en ethische mode overweldigend lijken. Bedenk echter dat dit een levensverandering is, dus het moet geleidelijk gaan.
Wat is duurzame en ethische mode en hoe kun je het toepassen?

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kleding kopen overstijgt een eenvoudige commerciële transactie. Voor velen gaat het erom voortdurend modieus te zijn, of kan het zelfs gezien worden als een therapeutische bezigheid om zelfvertrouwen te krijgen. Maar buiten dat zijn er die dat proberen door te kiezen voor duurzame en ethische mode, en we zullen uitleggen wat het is en hoe je dit principe kunt toepassen.

Het eerste wat je moet weten is dat de antagonist van duurzame mode de snelle mode is. Dit zijn goedkope, laagwaardige kledingstukken, schoenen en accessoires die high-fashion kleding proberen na te bootsen. Ze worden meestal gemaakt met synthetische materialen en clandestiene arbeid.

Deze factoren stellen hun fabrikanten in staat op grote schaal en snel te produceren. Laten we in dit artikel duurzame en ethische mode ontdekken.

Wat is ethische en duurzame mode?

Mode
Snelle mode genereert een enorme hoeveelheid afval die het milieu schaadt en hergebruik van producten niet mogelijk maakt.

Dit is een mode die de planeet respecteert. Het woord duurzaam houdt verband met de herkomst van het artikel, de fabricage, de verkoop en het gebruik aan het eind van de gebruiksduur.

De term ethisch daarentegen heeft betrekking op het gedrag en de beslissingen van mensen en merken ten aanzien van de voor- of nadelen van het kledingstuk voor de menselijke en onze milieu-omgeving.

Op deze manier lijkt het alsof de verantwoordelijkheid bij fabrikanten en merken ligt, maar dat is niet helemaal waar. Als consument hebben we een aantal relevante beslissingen en verantwoordelijkheden in handen. De eerste daarvan is dat we ons informeren voor we een product kopen; de tweede is dat we op een duurzame manier kopen.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Tips om een duurzaam huishouden te creëren

Hoe kan ik duurzame en ethische modegewoonten creëren?

Het is belangrijk duidelijk te maken dat er tot nu toe nog steeds geen modeartikel is dat 100% duurzaam is. Er moeten immers enkele niet-hernieuwbare grondstoffen gebruikt worden om het te maken. Maar zoals het nu gaat zijn er betere opties dan andere.

Het eerste wat je moet doen is een korte lijst maken waarin je je non-negotiables opneemt. Met dit in gedachten moet je onderzoeken wat de markt voor je heeft; bijvoorbeeld veganistische, plasticvrije en biologische materialen, en dierproefvrije producten. Je kunt ook informatie inwinnen over grondstoffen en arbeidsomstandigheden.

In het begin bereik je misschien niet alles van de lijst, maar houd in gedachten dat dit een overgang is die tijd vergt. Doe het geleidelijk. Je kunt beginnen met eenvoudige voorwerpen, zoals een tandenborstel. Wat dacht je van eentje van bamboe? Verander stap voor stap. De rest doe je intuïtief tot je ervaring opdoet.

Andere maatregelen voor duurzame en ethische mode

Vrouw bij een wasmachine
Als je je kleding goed wast, gaat ze langer mee en verminder je je uitgaven en afval in dit opzicht.

Het belangrijkste om te weten is dat er, voor je iets naar de vuilnisbelt stuurt, opties voor dat voorwerp zijn. Alles kan hergebruikt of gerecycled worden.

Vergeet niet dat het een voortdurend leerproces is

Het gaat erom nieuwe dingen uit te proberen en die dingen te vinden waar je je duurzaam prettig bij voelt. Je kunt daarnaast je kennis en ervaring delen om anderen aan te moedigen mee te doen met duurzame en ethische mode.

Laat je niet overweldigen

Onthoud dat het geen race is, maar dat het om levensverandering gaat. Bedenk dat elke oefening optelt. Het is de moeite waard te herhalen. Hierdoor zul je minder kopen. Het gaat er niet om kleren te dragen tot ze versleten zijn, maar om ze een goed gebruik te geven. Als ze hun cyclus volbracht hebben, gooi ze dan niet weg; heroverweeg ze.

Wees strategisch

Stel outfits samen met herhaalde kledingstukken of een minimalistische stijl. Zo kun je minder kopen. Je kunt ook een lijst maken van kledingstukken die je in je kast zou willen hebben en die je op verschillende manieren kunt dragen. Gebruik de vraag om je te bevragen: Is dit een noodzaak of een duurzame luxe?

  • Probeer te kopen bij handwerkslieden of mensen die deze stijl aanhangen. Deze gemeenschappen werken voor het grootste deel met ethische en duurzame richtlijnen.
  • Heb je iets in je kast liggen dat gerepareerd moet worden? Doe het dan. Gooi het niet weg. Breng het naar de schoenmaker of naaister. Een andere mogelijkheid is om zelf aan de slag te gaan en je draad en naald tevoorschijn te halen.
  • Leer hoe je je kleren op de juiste manier kunt wassen. Bedenk dat een aanzienlijk aantal kledingstukken is weggegooid omdat ze niet goed gewassen waren.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
6 alledaagse handelingen die het milieu vervuilen

Duurzame en ethische mode is een levensbeslissing

Bij de vervaardiging van kleding, accessoires en schoeisel spelen veel factoren een rol. Het gaat om grondstoffen, arbeid, textiel- en chemisch afval, en water- en energieverbruik, om er maar een paar te noemen. De sleutel om in het oog te houden is dat elk van die kledingstukken een belangrijk effect heeft op het milieu.

Dat is het moment waarop we moeten beseffen dat niet alleen wat we eten een impact heeft; de kleren die we dragen hebben dat ook. Het is aan ons om onze voetafdruk te verkleinen. Uiteindelijk moeten we af van gewoonten die bijdragen tot vervuiling en milieuschade, zoals snelle mode. Laten we beginnen de dingen een tweede leven te geven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.