SAVERS-methode: gewoonten die je leven veranderen

De SAVERS-methode is een manier om de dag te beginnen en bestaat uit 6 stappen die je elke ochtend uitvoert. Lees dit artikel om erachter te komen wat je moet doen!
SAVERS-methode: gewoonten die je leven veranderen

Laatste update: 12 september, 2020

De SAVERS-methode is gebaseerd op zes oefeningen die je in de ochtend moet doen om je te helpen om je doelen te bereiken, op zowel persoonlijk als professioneel niveau.

Het is meer dan een methode, het is een levensfilosofie die de manier waarop je dingen ziet verandert en je helpt om je op je doelen te concentreren. In dit artikel zullen je vertellen wat het is en hoe je het moet uitvoeren.

Wat is de SAVERS-methode

De SAVERS-methode is door Hal Elrod gemaakt en is in The Miracle Morning gepubliceerd. Daarin legt hij de zes stappen uit die je in het eerste uur van de ochtend moet nemen om je leven te focussen en alles te bereiken waar je je op richt.

Hal Elrod kreeg een ernstig ongeval waarvan hij op wonderbaarlijke wijze met nauwelijks enige gevolgen herstelde. In dit boek vertelt hij over zijn ervaring en wat hij met zijn levensfilosofie heeft bereikt door dit ritueel uit te voeren.

De naam van de methode is een acroniem dat is samengesteld uit de eerste letter van de 6 stappen die je elke ochtend moet nemen. De stappen zijn de volgende:

  • S voor silence (stilte)
  • A voor affirmation (affirmatie)
  • V voor visualization (visiualisatie)
  • E voor exercise (beweging)
  • R voor reading (lezen)
  • S voor scribing (schrijven)

Het is gebaseerd op de overtuiging dat je dag sterk wordt beïnvloed door hoe je hem begint. Als je de dag begint met de focus op wat je wilt bereiken, dan zal het gemakkelijker voor je zijn om dit te bereiken.

Als je daarentegen de eerste momenten van de dag aandacht aan andere, minder belangrijke zaken besteedt, zoals WhatsApp of e-mail checken, wijk je vaker van je doel af.

Misschien ook interessant om te lezen:
Probeer deze 6 tips voor een verkwikkende nachtrust

Wat zijn de te volgen stappen van de SAVERS-methode?

Het eerste dat je over deze methode moet weten, is dat je elke ochtend een uur eerder op moet staan. Voor sommigen lijkt dit misschien een onnodige inspanning, maar de auteur benadrukt dat het essentieel is om voldoende tijd te hebben om alle stappen uit te voeren.

1. Stilte

Je moet de eerste 5 minuten stil blijven als je wakker wordt. Dit zal je stress- en angstniveaus verminderen. Je kunt deze tijd besteden aan mediteren, reflecteren, je concentreren op de ademhaling of een doel voor de dag vaststellen.

2. Affirmatie

Je kunt dit doen door bepaalde zinnen, doeleinden of doelen te herhalen waardoor je je beter over jezelf voelt. Je kunt zinnen gebruiken die je zelf hebt bedacht, zinnen uit liedjes of boeken.

Het idee is dan om de zinnen elke dag te herhalen om je humeur en zelfrespect te verbeteren. Op die manier begin je je dag dus met veel meer motivatie en energie om te bereiken wat je van plan was.

3. Visualisatie

Deze stap duurt ook vijf minuten. Je zult tijd moeten besteden aan het visualiseren van jezelf alsof je het doel dat je jezelf gesteld hebt al hebt bereikt.

Het klinkt misschien raar, maar door zinnen te herhalen die je eraan herinneren dat je het kunt en je voor te stellen dat je het hebt gedaan, wordt het gemakkelijker voor je om je op het bereiken van je doel te concentreren.

4) Beweging

Yoga beoefenen bij de skyline van een stad

Je moet minimaal 20 minuten aan deze stap besteden. In deze 20 minuten kies je dan een soort oefening die je graag doet. Dit zal vervolgens dienen om je lichaam te activeren en je met energie te vullen.

We raden aan om voor een aërobe oefening te kiezen, omdat je hierdoor meer zult worden geactiveerd. Je kunt echter elke oefening doen waarbij je je goed voelt, of het nu een kleine yogales, pilates of hardlopen is.

5. Lezen

Net als bij het bewegen, besteed je ook 20 minuten aan het lezen van iets dat je leuk vindt. Het kan de krant zijn, een roman die je nu aan het lezen bent, of elke tekst die je motiveert.

6. Schrijven

Ten slotte besteed je de laatste 20 minuten van dit ritueel aan schrijven. Met schrijven bedoelen we dat je ideeën moet opschrijven die in je opkomen, de doelen die je hebt of gewoon een persoonlijk dagboek bij moet houden. Je kunt dit dan het beste met de hand doen in een notitieboekje dat uitsluitend voor dit doel is bestemd.

De SAVERS-methode in je routine

De auteur, en vele volgers, beweren dat door deze routine continu uit te voeren, je leven en je manier van tegen dingen aankijken zullen verbeteren. Het wordt daardoor gemakkelijker voor je om je doelen te bereiken.

Jij bent echter de enige die de macht heeft om je leven te veranderen. Doe dus je best om deze of een andere routine te volgen die je helpt om je doelen te bereiken. Je hoeft het niet precies te doen zoals de auteur heeft voorgesteld, maar je kunt deze principes aan je dagelijkse leven aanpassen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • The Miracle Morning | Changing the World One Morning at a Time [Internet]. [cited 2020 Apr 30]. Available from: https://www.miraclemorning.com/
  • Sok, Sohyune, Kyung Soon Yang, and Kwuy Bun Kim. “The effect of morning stretching on depression and motivation of rehabilitation for stroke patients.” J Korean Acad Adult Nurs 17.4 (2005): 573.
  • Daurat, A., et al. “Detrimental influence of bright light exposure on alertness, performance, and mood in the early morning.” Neurophysiologie Clinique/Clinical Neurophysiology 26.1 (1996): 8-14.
  • Evans, Gary W., Richard E. Wener, and Donald Phillips. “The morning rush hour: Predictability and commuter stress.” Environment and behavior 34.4 (2002): 521-530.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.