Ontdek de voordelen van vroeg opstaan

Veel mensen hebben problemen met vroeg opstaan. We sommen de voordelen van vroeg opstaan op, om je te motiveren en te leren hiervan te genieten.
Ontdek de voordelen van vroeg opstaan

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen hebben problemen met vroeg opstaan. Zelfs na jaren van studeren of werken lijkt het er niet makkelijker op te worden. Echter, net zoals met alles in het leven moet je leren het glas als halfvol te beschouwen en niet als halfleeg.

Daarom sommen we in dit artikel de voordelen van vroeg opstaan op. Zo kunnen we je misschien motiveren en zelfs leren genieten van vroeg opstaan.

De voordelen van vroeg opstaan

Helpt bij time-management

samenkoken

Misschien sta jij altijd laat op, waardoor je je tijdens de rest van de dag moet haasten, activiteiten onvoltooid of slecht uitgevoerd achterlaat of jezelf stress bezorgt. Wanneer je echter vroeg opstaat, heb je de tijd om alles op een kalme manier te doen en kan je misschien:

  • Genieten van een ontspannend bad.
  • Je outfit zorgvuldig uitkiezen.
  • Een heerlijk ontbijt klaarmaken voor jou en je familie.
  • Ruim op tijd op je werk aankomen.

In een notendop: het zou toch leuk zijn dit allemaal te kunnen doen voordat je het huis verlaat?

Verzorgend voor de huid

huid

Wanneer je niet goed slaapt en daardoor uren slaap verliest, zal het risico op rimpels of huidaantastingen verhogen. Daarnaast zal je huid er ook minder gehydrateerd en flexibel uitzien. Vroeg opstaan hoeft niet te betekenen dat je uren slaapt verliest, maar gewoon dat je vroeger moet gaan slapen.

Rust

rust

Wanneer er veel dingen op je to-do-lijstje staan, kan je deze ‘s morgens al aanpakken. Je hebt dan geen last van het lawaai van auto’s, baby’s, pratende mensen of andere auditieve stoorzenders die het dagelijkse leven beheersen.

Het lezen van een boek bijvoorbeeld is productiever ‘s morgens dan ‘s avonds, aangezien je nog over veel energie en een kalmere gemoedsrust beschikt. 

Een gezonder ontbijt

ontbijt

Wanneer je laat opstaat, bestaat het ontbijt vaak uit een stuk fruit of een kop koffie. Wanneer je echter vroeger opstaat, beschik je over meer tijd om een uitgebreid ontbijt te bereiden, dat over de calorieën beschikt die je lichaam nodig heeft om aan de dag te beginnen. Het perfecte ontbijt bevat vet, vezels en mineralen.

Sporten

sporten

Sporten brengt sowieso voordelen met zich mee, op elk moment van de dag, maar ‘s ochtends sporten versnelt je vertering en verbetert je mentale capaciteiten. Daarnaast is de ochtend ook het moment waarop het lichaam het meest uitgerust is en daardoor klaar is voor fysieke inspanningen.

Nu weet je de voordelen die vroeg opstaan met zich meebrengt. Er een dagelijkse gewoonte van maken is daarom niet gemakkelijker. Wanneer je de volgende stappen volgt, zal je uiteindelijk minder problemen hebben met vroeg opstaan.

Geleidelijk aan

Het is belangrijk je slaappatroon geleidelijk aan aan te passen. Start met tien minuten vroeger opstaan dan je normaal zou doen en ook tien minuten vroeger gaan slapen. Verander het uur van opstaan en gaan slapen elke dag, tot je het perfecte tijdstip hebt gevonden om je activiteiten op tijd en rustig te kunnen starten.

Verplaats de wekker

Vaak komen mensen te laat op hun afspraken, omdat ze onbewust de wekker uitschakelden of bleven snoozen voor die vijf extra minuten, tot het plots wel erg laat was.

Het is beter je wekker op een plek te zetten die wat verder van je bed is, want zo moet je je bed verlaten om de wekker uit te drukken. Op die manier ben je wakkerder. Je bent je meer bewust van het feit dat het tijd is om op te staan.

Positief denken

Zoals we reeds in het begin aangaven: het is belangrijk het glas als halfvol te zien. Zie vroeg opstaan niet als iets wat je moét doen of als een last. Je kan beter alles wat je nu ‘s ochtends kan doen waarderen.

Een voorbeeld: je hebt een bepaalde hobby, maar je dag is te gevuld om deze hobby nog te kunnen beoefenen of tijd voor jezelf te nemen. Vroeg opstaan geeft je de extra tijd om iets te doen wat je daarvoor niet kon! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gibney, M. J., Barr, S. I., Bellisle, F., Drewnowski, A., Fagt, S., Hopkins, S., … & Vieux, F. (2018). Towards an evidence-based recommendation for a balanced breakfast—a proposal from the international breakfast research initiative. Nutrients, 10(10), 1540. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/10/1540
  • Seo, D. Y., Lee, S., Kim, N., Ko, K. S., Rhee, B. D., Park, B. J., & Han, J. (2013). Morning and evening exercise. Integrative medicine research, 2(4), 139-144. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5481716/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.