Probeer deze 6 tips voor een verkwikkende nachtrust

Om een verkwikkende nachtrust te krijgen, is het belangrijk om te weten hoe je je zorgen en dagelijkse taken uit je hoofd kunt zetten. Daardoor kun je vervolgens meer tijd besteden aan slaap en ontspanning.
Probeer deze 6 tips voor een verkwikkende nachtrust

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Er is niets fijners dan de hele nacht doorslapen en om goed uitgerust wakker te worden na een verkwikkende nachtrust. Helaas heeft niet iedereen het geluk dat dit ook het geval is.

We zouden elke nacht ten minste 7 uur slaap moeten krijgen om al onze verbruikte energie van de dag te herstellen. Toch zijn er veel mensen die niet genoeg slaap krijgen en gezondheidsklachten beginnen te ontwikkelen. Deze slaapproblemen worden veroorzaakt door verschillende oorzaken zoals:

 • stress
 • angstgevoelens
 • bepaalde medicijnen
 • andere redenen

Vandaag gaan we het hebben over een goede nachtrust na een zware dag werken. We zullen ook oplossingen zoeken om onze slaapkwaliteit te verbeteren, zodat we uitgerust zijn en genieten kunnen van een verkwikkende nachtrust.

Noteer deze tips die je helpen om na het werken een verkwikkende nachtrust te krijgen.

6 tips voor een verkwikkende nachtrust

1. Zorg voor regelmaat

Goed slapen

Het eerste wat we moeten doen voor een goede nachtrust is er een gewoonte van maken. We kunnen dit doen door een vast tijdstip te kiezen om naar bed gaan. Ook kunnen we bepaalde routines instellen voor het slapen gaan.

Wat we hiermee bereiken, is dat we onze hersenen een signaal sturen. Zo kunnen ze eraan wennen dat dit de tijd is waarop we gaan slapen. Zorg er daarom voor dat je dit elke avond op hetzelfde tijdstip doet, zonder uitzondering. Zo kun je je natuurlijke bioritme herstellen.

2. Ontspanning

Er zijn veel manieren om te ontspannen. Eén manier is om ademhalingsoefeningen te doen, rustig inademen en uitademen.

 • Herhaal dit gedurende 10 minuten. Op deze manier zorg je ervoor dat alle stress en angst uit je lichaam en geest verdwijnen.
 • Op die manier kun je goed ontspannen en een verkwikkende nachtrust krijgen.

Een andere oefening die we in de praktijk kunnen brengen, is terug tellen vanaf 100.

 • Tussen elk getal kunnen we pauzeren en onszelf steeds hetzelfde vertellen: ‘ontspan’.
 • We zijn er zeker van dat je niet zult merken tot welk getal je bent gekomen. Wanneer je terugkeert naar de realiteit, zal het ochtend zijn.

3. Aromatherapie

Beter Slapen

Dit is een 1.000 jaar oude techniek die wordt gebruikt voor genezing en ontspanning. De aromatische oliën kunnen een grote hulp zijn om een verkwikkende nachtrust te krijgen.

 • We nemen wat olie op onze wijsvingers en deppen het achter onze oren, onze slapen en onze nek.
 • Daarna masseert je de aroma lichtjes met je ogen dicht.

Hierdoor komen we in een bepaalde staat van ontspanning. Je weet dat je snel in slaap zult gaan vallen. De oliën die we aanbevelen zijn de volgende:

4. Harmonieuze slaapkamer

Onze slaapkamer is onze vertrouwde plek om te schuilen. Het is de beste kamer in het huis om uit te rusten. Daarom moet de sfeer zo harmonieus mogelijk zijn.

Het moet georganiseerd en netjes zijn, onberispelijk schoon, en we moeten voorkomen dat er licht en geluid binnenkomt. We moeten goede gordijnen of andere raambedekkingen hebben die hiervoor zorgen.

Dit voorkomt dat licht en geluiden onze rust kunnen verstoren. Als we niet kunnen voorkomen dat geluiden en licht binnen kunnen komen, kunnen we een oogmasker opzetten en oordopjes gebruiken voor een snelle en effectieve oplossing.

5. Een lichte maaltijd

Een lichte maaltijd

We raden aan dat het diner, de laatste maaltijd van de dag, erg licht en caloriearm is. Als we veel eten voordat we naar bed gaan, zal onze spijsvertering meer tijd nodig hebben om zijn werk te doen.

Het drinken van veel vocht wordt niet aanbevolen. Als we dit doen, blijven we naar de wc lopen, wat de slaaptijd zal bekorten en de verkwikkende nachtrust herhaaldelijk zal onderbreken. Als we iets zouden willen drinken, zou warme melk of een kopje thee met een beetje honing het beste zijn.

6. Innerlijke rust

Om een verkwikkende nachtrust te krijgen, moeten we op zoek gaan naar innerlijke rust. We weten dat werk ervoor zorgt dat we onze rekeningen kunnen betalen. Tegelijkertijd moeten we ook tijd doorbrengen met familie en vrienden.

Als we naar bed gaan met veel zorgen en problemen aan ons hoofd, zal het moeilijk zijn om in slaap te vallen. Daarom moeten we de tijd nemen om te ontspannen en innerlijke rust te vinden.

Op die manier kunnen we de volgende dag na een verkwikkende nachtrust vol energie wakker worden, met een positieve houding. Klaar om de wereld te veroveren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Chóliz, M. (1999). Ansiedad y trastornos del sueño. In Emociones y Salud.
 • Karadag, E., Samancioglu, S., Ozden, D. y Bakir, E. (2015). Efectos de la aromaterapia sobre la calidad del sueño y la ansiedad de los pacientes. Enfermería en cuidados intensivos, 22 (2), 105-112. https://doi.org/10.1111/nicc.12198
 • Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría de Atención Primaria. http://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
 • Rosenthal, Leon. (2010). Trastornos del Dormir. Revista de investigación clínica; organo del Hospital de Enfermedades de la Nutricion. 62. 91.
 • Vera, A. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. http://www.sepsiq.org/file/Royal/DORMIR%20BIEN.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.