Wat is jute en waarom wordt het aanbevolen om plastic zakken te vervangen?

Jute is een materiaal dat opvalt door zijn weerstand en duurzaamheid. Is het een goede vervanger voor plastic zakken? Hier vertellen we je erover.
Wat is jute en waarom wordt het aanbevolen om plastic zakken te vervangen?

Laatste update: 24 augustus, 2022

In het streven om voor ons milieu te zorgen, zoeken deskundigen voortdurend naar materialen die plastic kunnen vervangen. Een van de oplossingen die aan populariteit gewonnen heeft is jute. Werkt deze optie?

Het is een ecologisch en duurzaam stoffen materiaal dat door zijn weerstand en duurzaamheid extra punten heeft gewonnen op plastic tassen. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van dit materiaal.

Wat is jute?

Jute, ook bekend als “gouden vezel, is een plant waarvan de wetenschappelijke naam Corchorus is. Het wordt vooral in India geproduceerd, waar het ook oorspronkelijk vandaan komt. Toch kan het ook in andere tropische streken groeien.

Er zijn verschillende soorten jute (Engelse link), maar de meestgebruikte soort is de witte. Hoewel de Corchorus Olitorius, of Tossa Jute, soort van betere kwaliteit is, is ze meestal moeilijker te kweken.

Waarschijnlijk heb je zonder het te weten een tas, tapijt, mand, of stof dat van dit materiaal is gemaakt. Vanwege zijn voordelen in de textielindustrie – en het feit dat het ook goedkoop is – wordt het al minstens 5.000 jaar gebruikt voor de vervaardiging van allerlei voorwerpen.

Voornaamste toepassingen

 • Vanwege zijn stevigheid wordt jute vaak gebruikt bij de vervaardiging van zakken voor de opslag en het vervoer van landbouwproducten. Je ziet het vaak als verpakking voor graan, suiker of aardappelen.
 • Het wordt niet alleen gebruikt om boodschappentassen te vervangen. Het wordt ook gebruikt voor o.a. zilverzakken, geschenkverpakkingen, en hoezen.
 • In de auto-industrie is het een element dat gebruikt wordt bij de fabricage van composietmaterialen.

Voordelen van jute: waarom is het beter dan plastic zakken?

What is jute
Door zijn veelzijdigheid is jute ideaal voor de vervaardiging van o.a. tassen, manden en verpakkingen.

Vanwege zijn eigenschappen wordt jute als een betere optie beschouwd dan plastic. In feite zijn er enkele voordelen vastgesteld ten opzichte van materialen die van katoen gemaakt zijn. Hier is een lijst van de voordelen ervan.

 • Het is 100% ecologisch. Voor het oogsten ervan hoeven geen pesticiden of chemische meststoffen gebruikt te worden.
 • Het is resistent en ademend, ideaal voor gebruik als marktzak omdat het voorkomt dat producten hun versheid verliezen.
 • De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO – Engelse link)) legt uit dat een van de voordelen van jute is dat het bij aanplant van een hectare 15 ton kooldioxide verbruikt en omzet in 11 ton zuurstof. Meer dan sommige bomen.
 • Het kan gemengd worden met andere natuurlijke of synthetische vezels, geverfd en bedrukt worden, indien gewenst.
 • Het heeft maar 6 maanden nodig om tot rijpheid te komen. Dit betekent dat er niet veel land voor nodig is om het te verbouwen, vergeleken met andere planten.
 • Het is herbruikbaar.
 • Het heeft een lage warmtegeleiding. Het heeft ook isolerende en antistatische eigenschappen.
 • Het is voordelig.

Nadelen van jute

De waarheid is dat de nadelen ervan niets zijn in vergelijking met de voordelen die het biedt. Toch is het nodig je ervan bewust te zijn. Een van de nadelen van jute is dat het erg absorberend is. Daardoor is het moeilijk vlekken die zich op zijn oppervlak vormen te verwijderen.

Ook kan het uit elkaar vallen als het lange tijd in water wordt ondergedompeld. In dit verband is het beter vochtigheid te vermijden. Als het nat wordt, moet het in de open lucht gedroogd worden.

Jute of katoen: wat is beter?

Een zak van jute

Als men rekening houdt met duurzaamheid, onderhoud en degradatie, is jute vanuit milieu-oogpunt beter dan katoen. Hoewel beide stoffen natuurlijk zijn, heeft jute minder water nodig om te groeien en geen chemicaliën.

Jute is ook een sterke, duurzame, zuinige en veelzijdige vezel. Daardoor is het een goede keuze om veel voorwerpen te vervangen die gewoonlijk van plastic gemaakt zijn. Zonder twijfel, als het gaat om het vervangen van plastic zakken, is het de beste.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Decoreren met jute: 5 tips voor thuis

Eén vezel, verschillende toepassingen

Gezien zijn sterkte en veelzijdigheid wordt jute gebruikt bij de fabricage van allerlei huishoudelijke voorwerpen. Denk daarbij aan zaken zoals tapijten, touwen, jute, kleding, manden, marktzakken, enz.

Vanwege zijn voordelen voor het milieu heeft het aan populariteit gewonnen als vervanger van plastic verpakkingen. Veel bedrijven hebben zelfs voor dit materiaal gekozen bij het verpakken van hun producten. Gebruik je het meestal thuis?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Zhang L, Ma X, Zhang X, et al. Reference genomes of the two cultivated jute species. Plant Biotechnol J. 2021;19(11):2235-2248. doi:10.1111/pbi.13652
 • The Food and Agriculture Organization of the United Nations [Updated June 2022]. Jute. Available from: https://www.fao.org/economic/futurefibres/fibres/jute/en/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.