Decoreren met jute: 5 tips voor thuis

Door de ruwe textuur van jute kunnen we verschillende decoraties met een rustieke toets maken. Wil je dit element in je huis opnemen? Ontdek deze 5 interessante doe-het-zelf ideeën!
Decoreren met jute: 5 tips voor thuis

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Decoreren met jute is onder liefhebbers van de rustieke look een trend geworden. Vanwege de look en feel van dit materiaal hebben velen besloten het in onder andere terrassen, woonkamers of tuinen te verwerken. Wil je weten hoe het een geweldige aanwinst voor je huis kan worden?

Jute is een soort textiel dat uit de natuurlijke vezels van hennep of jute wordt verkregen. Het is een resistent materiaal dat door zijn dikke en ruwe textuur opvalt (Engelse link). Hoewel het jarenlang alleen werd gebruikt om zakken te maken om goederen in op te slaan, is het tegenwoordig een uitstekende bron voor decoratie. Blijf lezen om enkele handige tips te ontdekken.

Decoreren met jute: 5 tips voor thuis

Jute is een goedkoop materiaal dat je bij het inrichten van je huis op veel manieren kunt gebruiken. Dankzij zijn karakteristieke textuur en kleur kan het worden gebruikt om meubels, kussens en andere accessoires te stofferen om binnen- en buitenruimtes te decoreren.

Hoewel decoraties met jute aanvankelijk exclusief waren voor landhuizen of rustieke stijlen, verspreidde het gebruik zich geleidelijk naar andere soorten omgevingen: onder andere Scandinavische stijl, vintage of shabby chic. Ben je erin geïnteresseerd om het aan je huis toe te voegen? Laten we het doen!

1. Stofferen van meubels en fauteuils

Stoelen met jute

Ondanks zijn textuur geeft jute aan je gestoffeerde meubels een rustieke toets. Om in ruimtes zoals woonkamers, tuinen en terrassen het meeste uit het decoreren met jute te halen, kun je meubels en fauteuils met dit materiaal bekleden.

De kleur en textuur geven aan dit soort ruimtes een minimalistisch en vintage tintje. Houd er rekening mee dat de textuur van jute een beetje ruw zal zijn.

 • Zorg er bij het stofferen van de meubelen met dit materiaal voor dat je het heel goed aanpast, dit zorgt voor een betere afwerking en voorkomt dat het materiaal voortijdig achteruit zal gaan.
 • Als je wilt, kun je de jute gebruiken om sierkussens voor op de meubels te maken.

2. Organizer

Wil je in de slaapkamer, keuken of studeerkamer een rustiek tintje? Noteer dan dit eenvoudige decoratie-idee dat je met jute kunt doen. Je kunt een organizer met meerdere vakken maken om kleine spullen in op te bergen. Als je grote zakken maakt, dan kun je er zelfs je schoenen in opbergen.

 • Neem een oude jutezak, knip deze in de gewenste vorm en naai er vervolgens verschillende zakken of compartimenten aan.
 • Decoratieve accessoires zijn aan jou: borduurwerk, linten, verf, enz.

3. Bestekhouder

Bestek in een houder van jute

Voeg een rustieke uitstraling toe wanneer je eraan denkt om een met jute beklede houder toe te voegen. Bestekhouders worden meestal bij speciale gelegenheden gebruikt zoals familievergaderingen of feesten.

Om ze zonder al te veel geld uit te geven te maken, kun je voor dit alternatief van jute kiezen. Ze zijn heel gemakkelijk te maken en hebben weinig materialen nodig.

 • Snijd eerst een jutezak in verschillende delen op de maat die je verkiest.
 • Naai ze vervolgens aan elkaar om een kleine zak te vormen.
 • Decoreer het tenslotte naar wens en plaats het bestek erin.

4. Binnenlampen met jute decoratie

Heeft jouw slaapkamer een rustieke stijl? Wil je je kantoor een meer vintage uitstraling geven? Waar je ook maar een lamp hebt, je kunt deze decoratie van jute altijd maken. Deze poreuze stof is ideaal voor het creëren van rustige en romantische omgevingen. Het leent zich ook voor een verscheidenheid aan ontwerpen.

 • Als je thuis een lamp hebt, geef hem dan wat pit door de buitenkant met jute te bedekken.
 • Om een lamp helemaal opnieuw te maken, koop je de montage en gebruik je vervolgens de jute om deze de vorm te geven die je het leukst vindt.

5. Potten voor planten

Plantenbakken met planten

Potten die van jute zijn gemaakt zijn perfect om een kleine tuin voor in huis te maken. De algehele look en feel van dit materiaal is ideaal voor het maken van mooie plantenpotten.

Waarom dat zo is? Allereerst geven de textuur en kleur een zeer interessante stijl in de tuin. Aangezien het een poreuze stof is, is het bovendien perfect om de opname en filtratie van vocht te vergemakkelijken.

 • Om deze decoratie tijdens het kweken te maken: vul dan een zak met aarde als de plant een behoorlijk formaat heeft.
 • Als de plant klein is, snijd de zak dan in verschillende delen en naai hem in kleinere zakjes. Vul ze vervolgens met aarde en zaai ze.

Over het decoreren met jute

Decoreren met jute is een economische manier om je huis een meer landelijke uitstraling te geven. Je kunt dit materiaal krijgen door opbergzakken te recyclen of het in textielwinkels te kopen. Je moet eraan denken om het met andere decoratieve elementen te combineren om een gezellige en elegante sfeer met de gewenste stijl te creëren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.