Plogging: sporten met zorg voor het milieu

We moeten allemaal ons steentje bijdragen om een schoon milieu te behouden en ervan te kunnen genieten. Plogging is een geweldige manier om dit te doen! In het artikel van vandaag wordt uitgelegd wat plogging is en hoe je het in de praktijk kunt brengen.
Plogging: sporten met zorg voor het milieu

Laatste update: 10 oktober, 2021

Moderne samenlevingen geven prioriteit aan een hoog tempo en gemak in plaats van aan het milieu, maar nieuwe strategieën, zoals plogging, blijven ontstaan. Dat is goed omdat de dagelijkse menselijke activiteit het milieu drastisch aantast.

Plogging is een recente trend voor mensen die om het milieu geven. Het doel is om tijdens het joggen of wandelen zoveel mogelijk afval van de straat te verwijderen. Zulke simpele handelingen leiden echter tot grote veranderingen. Dit soort activiteit is even lonend, het helpt je bijvoorbeeld om in vorm te blijven en je draagt ook bij aan het verbeteren van je omgeving.

Wat is plogging?

Het woord ‘plogging’ is afgeleid van het Engelse woord ‘jogging’ en de Zweedse uitdrukking ‘pçocka up’. De eerste betekent rennen en de tweede betekent oppakken. Met andere woorden, het draait allemaal om het opruimen van zwerfvuil terwijl je door je omgeving aan het joggen bent.

Deze trend ontstond een paar jaar geleden in Zweden. De bedoeling is om mensen bewust te maken dat iedereen verantwoordelijk is voor het milieu en op kleine manieren als deze kan bijdragen. Zoals je kunt zien heeft plogging veel meer voordelen dan alleen lichamelijk actief blijven.

Deze trend is de afgelopen maanden in een stroomversnelling gekomen, vooral op sociale media. Mensen die het doen worden nu ‘ploggers’ genoemd en de hashtag #plogging wordt gebruikt om het meer erkenning te geven op de sociale media-netwerken (Engelse link).

Een groot deel van het succes van deze bewegingsvorm ligt in de verbinding van de hardloper met de natuur. Wie dat namelijk doet, doet dat heel graag in een mooi en aangenaam landschap. Ze vinden het essentieel om het milieu te respecteren door de omgeving netjes te houden.

De voordelen van plogging

Ploggers ruimen afval op

Hardlopen is een van de meest basale en complete trainingsvormen en verbetert het aerobe uithoudingsvermogen, de longcapaciteit en de bloedcirculatie aanzienlijk. Het helpt ook om je spieren te versterken en gewicht te verliezen.

Plogging omvat naast hardlopen het maken van squats om afval op te rapen. Dat wil zeggen, het gaat niet alleen om bukken, maar om dit te doen door middel van een gecontroleerde beweging. Dit is een geweldige manier om je benen en bilspieren te trainen.

Door deze beweging herhaaldelijk uit te voeren, neemt het aantal calorieën dat je verbrandt aanzienlijk toe. Schattingen geven aan dat men 300 calorieën per sessie kan verbranden.

Dit type beweging heeft meer voordelen dan alleen esthetiek. Ploggen helpt namelijk vaak om aandoeningen zoals obesitas en diabetes te voorkomen, net als wanneer je gewoon gaat hardlopen.

Het is heel eenvoudig, probeer het!

Joggers hebben opgeruimd

Je hebt alleen geschikte hardloopkleding en een vuilniszak nodig om te ploggen. Probeer met een vriend of familielid te gaan om gemotiveerd te blijven. Probeer ook verschillende routes te nemen.

Er zijn veel apps voor hardlopers die helpen bij het tellen van zowel de afgelegde kilometers als de calorieën die je verbrandt. Er zijn zelfs al specifieke apps voor plogging.

Houd er rekening mee dat het onderhouden van een schone omgeving meer is dan alleen het behoud van de schoonheid van het landschap. Dit komt omdat je het risico op problemen door milieuvervuiling helpt verminderen en het recyclingproces verbetert.

Tot slot kun je andere vormen van plogging proberen als hardlopen niet jouw ding is. Sommige mensen verzamelen zwerfvuil tijdens het fietsen of wandelen. Wat echt belangrijk is, is dat je je bewust bent van en je best doet om voor het milieu te zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.