Vier voordelen van fietsen

Fietsen is ongelooflijk goed voor je gezondheid. Lees in dit artikel meer over de geweldige voordelen!
Vier voordelen van fietsen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Fietsen heeft veel voordelen, waar we niet altijd bij stilstaan. In sommige landen zijn fietsen het normale vervoersmiddel. Ondertussen hebben in andere landen het openbaar vervoer of auto’s meer de voorkeur.

In het artikel van vandaag gaan we kijken naar enkele van de voordelen die fietsen voor ons kan hebben. Misschien zal het kennen ervan je inspireren om je fiets af te stoffen en vaker te gaan fietsen!

De voordelen van fietsen

Vandaag zullen we meer leren over de vier voordelen van fietsen die ons zullen motiveren om dagelijks te gaan fietsen en niet alleen af en toe in het weekend. Misschien ken je er al een paar.

1. Trainen zonder het zelf te beseffen

man op een racefiets

Wanneer je naar je werk fietst of voor wat boodschappen op pad bent, dan realiseer je je niet eens dat je aan het trainen bent, omdat je het misschien niet als een aanzienlijke fysieke inspanning beschouwt. In werkelijkheid ben je echter aan het trainen.

Als je fietst, dan zet je veel van je spieren aan het werk, meer dan je zou doen als je loopt. Je traint je spieren, zelfs als je niet zo snel fietst als in de sportschool.

Als je je fiets elke dag gebruikt, dan heb je ook minder last van parkeerproblemen dan je normaal met de auto zou hebben. Je zult ook van bepaalde vrijheden genieten, die je niet zou hebben met het openbaar vervoer. Het zijn allemaal voordelen!

2. Maak je lichaam strakker

Door elke dag naar het werk of school te fietsen, zal je je actiever te voelen. Bovendien zal je na verloop van tijd merken dat je lichaam strakker wordt:

Trainen met een fiets, wat sommige mensen als een lichte inspanning beschouwen, is geweldig voor mensen die niet van sporten houden of moeite hebben om ze in hun schema’s in te passen.

Wanneer we bewegen, dan voelen we ons bovendien gemotiveerder om gezonder te eten. Met andere woorden, we zorgen een beetje beter voor onszelf. Fietsen is dus geweldig voor mensen die proberen zich aan een gezondere levensstijl te houden.

3. Een van de voordelen van fietsen is dat je gelukkiger zal zijn

lachende vrouw met een zonnebloem

Fietsen heeft een positief effect op onze geestelijke gezondheid. Stress, zorgen en angsten die ons van tijd tot tijd teisteren, kunnen ons echt naar beneden halen.

Hoewel veel mensen denken dat fietsen alleen maar een lichte training is, helpt het ons lichaam zelfs om endorfines aan te maken. Ons lichaam maakt dit hormoon vrij als we oefeningen doen, waardoor we ons gelukkiger voelen, rustiger en optimistischer.

Fietsen kan dus een fantastisch idee zijn om zowel onze stemming te verbeteren als onze motivatie en positiviteit te vergroten. Het kan in alle gebieden van ons leven helpen.

4. Het verbetert ons bewegingsapparaat

Soms ervaren mensen problemen met hun gewrichten of ligamenten, lijden ze aan artrose of heupcomplicaties… In deze gevallen kan lopen moeilijk zijn. Dan is een fiets dus misschien een goede optie.

Sommige mensen denken misschien dat ze deze problemen kunnen verergeren als ze bewegen, zelfs met een lichte training. Ons lichaam is echter net als een machine, door het niet te gebruiken kan je het eerder kapot maken.

Zo zou het routinematig fietsen kunnen bijdragen aan het verbeteren van artrose of de pijn in de knie die ons zo beïnvloedt. Het is veel beter dan blijven zitten. Bewegen helpt altijd, we moeten echter de intensiteit waar nodig verlagen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Zeven gemakkelijke oefeningen die je thuis kan uitvoeren

5. Dagelijks lichaamsbeweging krijgen

veters strikken bij hardloopschoen

Elke dag lichaamsbeweging kan helpen om alle voordelen te benutten die we eerder in dit artikel al hebben genoemd. We moeten echter consistent zijn. Zelfs slechts 20 minuten lopen op een dag waarop we niet kunnen fietsen, is nuttig. We moeten fysieke activiteit opnemen in ons dagelijks leven.

Een goede manier om te beginnen is door geleidelijk een beetje beweging in je dag op te nemen, net zoals bij elke andere gewoonte. Als voorbeeld, als je begint met eenmaal per week naar je werk te fietsen, dan twee keer per week en dit steeds uitbreid, dan kun je de activiteit in een gewoonte veranderen.

Na verloop van tijd ontdek je alle voordelen die in dit artikel worden genoemd en voel je je lichamelijk en mentaal beter. Beweging heeft altijd een positief effect. Je kunt bewegen door naar de sportschool te gaan, te wandelen of te fietsen. Het belangrijkste punt is om in beweging te komen!

Fiets je normaal gesproken? We moedigen je aan om het te proberen en je ervaring met ons te delen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.